Automatický anténní pozicionér RF-compass

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 hodnocení, známka: 5,00Loading...
Čas od času se stanem že při svých toulkách světem pro-audio oboru narazím na nějakou zajímavost. Ta dnešní je téměř z oblasti sci-fi, i když pokud se člověk nad problémem důkladně zamyslí je tohle řešení vlastně docela logické. Vesmírnou vychytávku, kterou vidíte na obrázku, má na svědomí americká firma Kaltman Creations, která se již léta zabývá vývojem v oblasti RF, tedy bezdrátového přenosu.

Jistě mi dáte za pravdu, že u bezdrátových mikrofonů každý decibel ztráty signálu může v hraniční situaci znamenat problém a v jeho důsledku až zkažené vystoupení. V ředě případů si pomáháme směrovými anténami s větším ziskem v namířeném směru, ovšem tady může být někdy jejich směrovost i na škodu. Přestože například směrovost LPDA antény není zase až tak úzká, za určitých okolností se může stát, že se nám zdroj RF signálu (například neposedný zpěvák ve víru vystoupení) dostane mimo určenou výseč vytyčenou směrovostí antény (ano, tak jednoduché to není, ale hovořme obecně) a ztráta o pomyslný decibel je na světě. Tomu se bohužel nevyhneme, leda snad že by u směrové přijímací antény celou dobu vystoupení někdo stál a pootáčel jí vždy tím směrem, kterým se pohybuje zpěvák. Někdo, nebo něco: Kaltman RF-Compass.

Automatický anténní pozicionér Kaltman RF-compass v provozu
Automatický anténní pozicionér Kaltman RF-compass v provozu

Přesně nad tímhle problémem se zamysleli v Kaltman Creations a výsledkem jejích „brainstormingu“ je zařízení, které se samo jako slunečnice otáčí za zdrojem RF signálu. Systém nazvaný RF-Compass sestává vlastně ze dvou zařízení: slunce a slunečnice. Sluncem, tedy zdrojem řídícího signálu, je RF-Beacon – krabička, kterou si interpret připne na pásek nebo do kapsičky v kostýmu a která vysílá identifikační signál na frekvenci 5,8GHz (tento kmitočet je dostatečně daleko od obvykle používaného pásma UHF). Slunečnice na přijímací straně sestává z dvojice malých přijímacích antén pracujících ve stejném pásmu a servem poháněného pozicionéru. Tato sestava je schopná do vzdálenosti cca 75m sledovat osazeného interpreta a pootáčet jeho směrem na pozicionéru připevněnou směrovou anténu (tady je už volba typu na uživateli). Jakým způsobem je zajištěná spolehlivost obvykle nepoddajného anténního kabelu už firemní materiály neuvádějí.

Celé zařízení je možné umístit na standardní mikrofonní stativ a pozicionér je schopen unést všechny běžně sériově vyráběné LPDA antény a otáčet s nimi 360 stupňů kolem dokola koukolem. Skvělá zpráva je, že pokud využíváte anténní diverzitu (jakpak by taky v dnešní době ne) samozřejmě vám bude stačit jen jedno slunce (já vim, RF-beacon) a své dvě antény umístíte na dvě otočné „slunečnice“ (RF-compass) umístěné ve větší vzdálenosti od sebe. V takovém případě obě reagují na nastavený kanál vysílače RF-beacon zvoleného interpreta a zachovávají optimální příjem z jeho směru. Výrobce ve svých materiálech uvádí, že je možné použít až 40 nezávislých systémů pro čtyřicet různých interpretů. Když si představíte osmdesát diverzitních antén s pozicionéry takového systému na jednom jevišti tak to už může být docela zajímavá spartakiáda. Dost možná, že se tohoto systému v praxi někdy dočkáme i u nás, protože je to zajímavý nápad a za cenu $598 by taková vychytávka na některé kritické aplikace mohla vyplatit.

Web výrobce: https://kaltmancreationsllc.com/pro-audio-wireless/

Napsat komentář