Beyedynamic M88 – dynamický mikrofon

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 hodnocení, známka: 5,00Loading...
Jsou mikrofony které krátce po uvedení na trh za několik let upadají v zapomnění (příklady si jistě vyjmenujete sami) a jsou jiné, které si uživatelé natolik zamilují, že je výrobce s úspěchem vyrábí a prodává několik desetiletí. Nakonec jsou mikrofony,l které se staly vpravdě a bez nadsázky legendou a jedním takovým je Beyerdynamic M88, kterému se dnes podíváme do útrob.

Jedná se o mikrofon dynamický s hyperkardioidní směrovou charakteristikou a jeho první verze spatřila světlo světových pódií (a ostatně i studií) v roce 1962, tedy čtyři roky před SM58. Ačkoliv byl původně míněný jako zpěvový postupem času se osvědčil i na některé nástroje, typicky na kytary, bubínek a někteří odvážlivci se jej nebojí umístit ani do basového bubnu (myslím „kopák“). Snad jediným nedostatkem tohoto mikrofonu je oproti dnešním konstrukcím výrazně větší náchylnost na přenos manipulačního ruchu (anglicky se mu říká „handling noise“) což je vlastnost daná konstrukcí akustického labirintu, který prochází prakticky celým tělem mikrofonu. Někteří uživatelé si také stěžují na horší odolnost retnicím (opět za to může enormě velká plocha membrány) což ovšem lze snadno řešit externí „windčucí“. Nevýhody jsou ovšem vyváženy (či spíše převáženy) osobitým „tlustým“ zvukem mikrfoonu a také velice šikovně navrženou směrovostí.

Revize TG, kterou najdete na trhu dnes a která je vyobrazená na následujících snímcích, pochází z roku 1996 a tento konkrétní kousek je v provozu od roku 2008.

 

Napsat komentář