VB-Audio Matrix: pošlete si koho chcete kam chcete

Dnešní moderní zvukové sítě a zvuková zařízení poskytují velké množství zvukových kanálů. V současnosti uživatelé často potřebují propojit několik zvukových zařízení dohromady a používat je s různými zvukovými, hudebními aplikacemi, DAW a dokonce i s hrami, komunikačními aplikacemi a to všechno dohromady s rozšířenou možností propojení všeho s čímkoli, kanál po kanálu. Právě proto programátor Vincent Burel pod značkou svojí firmy VB Audio vytvořil Matrix: platformu pro propojení mnoha různých zvukových zařízení a aplikací kanál po kanálu. Celkem tři fyzická zařízení ASIO, několik slotů pro aplikace Windows, několik DAW a díky streamu VBAN dokonce i několik různých počítačů, to všechno lze propojit dohromady a zvukové signály z jednotlivých zdrojů volně směrovat a směšovat v rozhraní platformy Matrix.

 

 

Zbrusu nová první verze obslužné aplikace VB-Audio Matrix umožňuje spravovat až 1360 vstupů/výstupů (680 vstupních kanálů a 680 výstupních kanálů) prostřednictvím následujících možných zvukových rozhraní:

  • 3x ASIO ovladače (které dokážou spravovat 128, respektive 64 / 64 kanálů).
  • 4x záznamová zařízení zvuku ve Windows (která dokáží spravovat až 8 kanálů z každého)
  • 4x zařízení pro přehrávání zvuku ve Windows (také až 8 kanálů každé).
  • 4x zařízení VAIO (rovněž až 8 kanálů každé)
  • 4x obousměrný stream VBAN s osmi kanály a jeden stream VBAN se 64 kanály
  • 4x virtuální ASIO zařízení (8, 64 / 64 nebo 128 kanálů)

 

 

VB-Audio Matrix je postavena na několika různých nových technologiích. Předně je to virtuální DSP pro míchání a správu tohoto velkého množství kanálů z různých zdrojů s minimálním zatížením CPU. Za druhé, VAIO Matrix (Virtuální Audio I/O), založené na novém modelu zvukového ovladače speciálně vyvinutého pro Windows 10 a Windows 11 x64. Nakonec také protokol VBAN, který nyní nově umožňuje stream se 64 kanály pro vícekanálový přenos zvuku z jednoho počítače na druhý prostřednictvím běžné místní sítě LAN.

VBMatrix rovněž poskytuje logicky přehledné grafické uživatelské rozhraní, které umožňuje uživateli toto velké množství vstupů/výstupů snadno spravovat. Zatímco hlavní okno ukazuje vše pro monitorování, pohled na samotnou směrovací matici (Matrix) umožňuje rychlou a a přehlednou správu směrování (routování) a to i s pokročilými funkcemi jako je Line, Copy, Paste, Undo, Redo a PRESET PATCH (uživatelské předvolby) pro uložení nastavení pro jednotlivé pracovní situace. Software lze řídit také pomocí MIDI povelů a to nejen předchosí funkce, ale také Apply (proveď), Unapply (odvolej), Mute, Reverse Phase (otočení polarity) nebo Master gain (změna celkové úrovně).

Aktualizace oblíbeného firemního programu Voicemeeter je plánována na listopad a přinese celou řadu dalších vylepšení právě směrem ke kompatibilitě s VB-Audio Martix! Například virtuální zvukový ovladač bude aktualizován na verzi kompatibilní s modelem VAIO, naprogramovaným pro platformu Matrix. Nový bude také výběr zařízení a manažer předvoleb (scén) a počítá se i dalšími drobnými vylepšeními.

Každopádně, aplikace VB-Audio Matrix je distribuována jako „Donationware“ (darovat lze (5 až 50 USD), přičemž doporučená cena jedné licence je 20 USD. Jak praví obecná slušnost, pokud je vám aplikace užitečná a vyděláváte si i díky ní peníze, bylo by fér za ni autorovi zaplatit.

VB-Audio Matrix je už od nynějška ke stažení zde: www.vbaudiomatrix.com.

2 komentáře: „VB-Audio Matrix: pošlete si koho chcete kam chcete

    • 11.12.2023 (11:04)
      Trvalý odkaz

      Tak to bohužel netuším, s Mackem jsem přišel do styku naposled v roce 1998 😉

      Reagovat

Napsat komentář