Pokuta ve výši $5M za klony reproboxů L-acoustics

Asi víte, že doposud na tomto serveru platilo (a nadále platí) pravidlo, že novinky k uveřejnění zde si dodávají distributoři jednotlivých značek (pokud tak činí) a novinkové články, které sem občas zpracovávám já, naopak patří výhradně značkám v naší zemi nezastoupeným. Dnešní zpráva je ale natolik výjimečná, že protentokrát udělám onu slovutnou, pravidlo potvrzující, výjimku… a věřte mi, nebo ne, nevede mě k tomu škodolibá radost.

 


Tisková zpráva

Historický rozsudek a pokuta ve výši 5 milionů dolarů za porušení ochranné známky, padělání a nekalou soutěž, padli v kauze L-Acoustics vs. rentálka Se7ven.

TAMPA, Florida – září 2023 – Vyšetřování původu ozvučovacího systému, které na konci loňského roku provedla společnost L-Acoustics, vedlo k zabavení mimořádných 136 padělaných výrobků rentálky Se7ven Sounds Music, Inc. se sídlem na Floridě. Spolu s zabavením podala L-Acoustics proti firmě žalobu  kvůli porušení ochranné známky, padělání a pro nekalou soutěž. Soudu okresu United States District Court, Middle District of Florida, Tampa Division,  dospěl tento měsíc k rozhodnutí, že společnost Se7ven Sounds Music musí zaplatit odškodné ve výši 5 milionů amerických dolarů a firma L-Acoustics získala právo všech 136 padělaných výrobků, zabavených během vyšetřování, zničit. Tento rozsudek představuje významný úspěch v oblasti potírání padělků profesionální zvukové techniky.

V konečném rozsudku se uvádí, že „žalovaná strana porušila ochranné známky společnosti L-Acoustics tím, že úmyslně a záměrně provozovala neoprávněný dovoz, prodej a/nebo pronájem zboží, které napodobuje design výrobků společnosti L-Acoustics a nese padělané ochranné známky této společnosti.“ Takto závažný rozsudek je víceméně prvním svého druhu v oboru profesionální zvukové techniky. Potvrzuje důležitost, kterou společnost L-Acoustics přikládá odstrašení od výroby, prodeje a pronájmu padělaných výrobků a slouží jako varování pro ty, kteří uvažují o podobném porušení práv společnosti.

Společnost L-Acoustics chválí americký justiční systém a zejména United States District Court, Tampa Division, a děkuje za uznání škodlivých dopadů padělání na kvalitu a bezpečnost odvětví zábavního průmyslu. Podaná žaloba za „padělání ochranných známek a porušování práv, falešné označení místa původu, nekalou soutěž a klamavé činy, nebo praktiky podle zákona o klamavých a nespravedlivých obchodních praktikách na Floridě, porušení ochranné známky podle obecného práva a nespravedlivé soutěže podle obecného práva“ představuje milník v kampani proti padělání, kterou firma L-Acoustics již několik let vede. „Máme nulovou toleranci k padělání, a tento rozsudek jasně ukazuje, že výroba padělaného vybavení, ale i jeho pronájem a prodej, je nelegální a trestný čin. Posílá jasnou zprávu poskytovatelům služeb, kteří profitují tím, že klamou koncové uživatele a promotéry nabízejíce nekvalitní a často i nebezpečné padělané vybavení pod falešně originální značkou“ říká Laurent Ostojski, senior právník společnosti L-Acoustics.

Tento konečný rozsudek přichází krátce po zastavení a zabavení padělaných reproduktorů L-Acoustics v Číně v prosinci 2022. Společnost L-Acoustics ve spolupráci s čínskými úřady vypátrala pět padělatelů, kteří byli následně shledáni vinnými a odsouzeni k vězení za výrobu a prodej padělaných reproboxů mj. značky L-Acoustics v Číně. Padělané výrobky byly samozřejmě úředně zničeny.

Rizika spojená s padělanými ozvučovacími systémy nejsou omezena pouze na mizerný zvuk a nedostatečný výkon; falešné výrobky také vystavují provozovatele a veřejnost rizikům spojeným s bezpečností a v případě nehody tak provozovatelé mohou nést závažnou právní odpovědnost. Padělané reproduktory nedosahují stejného výkonnostního, odolnostního a bezpečnostního standardu jako certifikované originální výrobky, které jim byly předlohou. Společnost L-Acoustics nabízí svým zákazníkům bezplatné ověření pravosti podle sériového čísla. Do konce roku se pak chystá zavést i online verzi ověření, která bude dostupná všem pro certifikovaným poskytovatelům.


Ve světě… a také u nás?

Zátah na padělky ve světě vcelku není nic nového. Například firmě Shure se před čtyřmi lety podařilo domoci se spravedlnosti v Čínské provincii Guangdong, továrnu na padělky svých mikrofonů dát zavřít a majetek (údajně) zkonfiskovat. Zlí jazykové ovšem tvrdí, že než k tomu za enormní snahy armády právníků skutečně došlo, vznikly ve městě Yanping, kde továrna stála, další dvě továrny s identickým „značkovým“ sortimentem. Ale vraťme se k ozvučovacím reprobednám.

Také u nás prý (!) na přelomu tisíciletí údajně proběhl podobný zátah výrobce na domácí kopie svých beden, alespoň to tehdá „jedna paní povídala“. Událost se měla odehrát přímo během koncertu v Praze na Žofíně a trestajícím poškozeným byla, podle dobové legendy, americká firma EAW. Tolik městská legenda. Nebyli jste u toho? Nevíte o této příhodě víc? Napište nám o tom prosím do komentářů pod tímto článkem!

 

 

 

 

Napsat komentář