Staňte se zkušeným uživatelem své DAW

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 hodnocení, známka: 5,00Loading...

Článek mého tehdejšího redakčního kolegy a šéfredaktora Audionet.cz, Martina Pilného, vyšel před neuvěřitelnými sedmnácti lety… a pořád je aktuální. V obecné rovině se v něm dozvíte například odpověď na populární otázku „zrcadlo, zrcadlo, který DAW program je na světě nejlepší“.

Nabídka profesionálních hudebních programů pro PC i MacOS je den ode dne bohatší. Co program, to obvykle obrovské množství funkcí, nástrojů a možností. Osvojit si daný program vyžaduje určité úsilí a nestane se tak během pár dní. U nejsložitějších programů je to otázka i řádově několika měsíců. Právě proto jsme pro vás připravili pár univerzálních rad, které vám při osvojování vašeho programu určitě přijdou vhod.

Dokonalé seznámení se s programem

Efektivní a rychlá práce s programem vyžaduje dokonalé zvládnutí jeho možností. Na počátku určitě nezaškodí si pročíst manuál, který kromě popisu všech funkcí obsahuje obvykle také pár základních tutoriálů pro rychlé pochopení základních funkcí a možností programu. Nezapomeňte se pravidelně k manuálu vracet, jak budete postupně pronikat do tajů ovládání a práce s programem, tak v manuálu určitě najdete další a další tipy a rady, které vám dříve unikly, nebo vám tehdy nepřipadaly důležité.

Nastavení klávesových zkratek v Samplitude ProX3 umožňuje pro jednu funkci nadefinovat i více vlastních zkratek
Nastavení klávesových zkratek v Samplitude ProX3 umožňuje pro jednu funkci nadefinovat i více vlastních zkratek

Nastavení klávesových zkratek

Důležitá je rovněž rychlost práce. Její maximální zrychlení dosáhnete nastavením a osvojením si klávesových zkratek pro nejčasteji používané funkce. Seznam klávesových zkratek nadefinovaných výrobcem najdete většinou v manuálu pod označením „Shortcuts list“ přičemž obvykle je možné tento seznam nedestruktivně vyjmout a mít ho vždy po ruce. Přestože klávesové zkratky jsou určitou měrou standardizovány, občas se stane, že daná kombinace kláves uživateli nevyhovuje. Většina slušných programů pro takové případy umožňuje nadefinovat si klávesové zkratky vlastní, takže to nebývá neřešitelný problém. Pokročilé DAW programy dokonce umožňují předefinovat si funkci tlačítek a kolečka myši, to už je ale velká vychytávka.

Zaměřte se na to, co chcete dělat

Profesionální hudební programy dnes nabízejí neuvěřitelně širokou nabídku funkcí a nástrojů. Je velmi snadné nechat se unést jeho možnostmi a představami, co všechno je možné v daném programu dosáhnout. Z pohledu uživatele je ovšem důležité se zaměřit nejprve na důležité a podstatné funkce a teprve po jejich dokonalém zvládnutí si rozšířit obzor a začít se věnovat doplňkovým funkcím.

Optimalizujte počítač

Výrobcem uváděné minimální systémové požadavky daného programu pro základní práci s odřenýma ušima obvykle postačí. Pro využití všech možností a plně profesionální práci však budete potřebovat doopravdy nadupaný počítač. Nejvyšší důraz je samozřejmě kladen na rychlost a výpočetní výkon procesoru. Kupujete-li nový počítač, dopřejte si co nejrychlejší procesor, který si můžete dovolit. Provádíte-li upgrade, potom kupujte procesor, který je v porovnání se stávajícím alespoň dvakrát tak rychlý. Na druhém místě podle důležitosti je operační RAM paměť. Pro seriózní práci pod současnými operačními systémy lze vzít jako rozumné minimum 64MB RAM* paměti. Čím více, tím samozřejmě lépe. Plánujete-li používat současně virtuální syntezátor, virtuální sampler, sekvencer a HDR aplikace, potom se bez 128MB* RAM paměti rozhodne neobejdete. Zpracování většího počtu audio stop vyžaduje rychlý hard disk (ultra ATA, ultra SCSI apod.). Hard disk pravidelně defragmentujte. Vypněte všechny spořiče obrazovky a nepotřebné rezidentní programy a programy běžící na pozadí. Určitého zrychleni běhu programu dosáhnete snížením barevné hloubky monitoru na 256 barev* (pro většinu audio aplikací je 256 barev zcela postačujících).

Ujistěte se, že vaše audio a MIDI zařízení pracuje správně

Prověřte správné propojení a funkčnost MIDI řetězce. Stejně jako u audio aplikací se dokonale seznamte s možnostmi všech používaných zařízení a proveďte jejich optimální nastavení pro vaše potřeby. Používáte-li USB rozhraní, vypněte ostatní „non-audio“ USB zařízení (scanner, vypalovačku, grafický tablet a další), která jinak zabírají určitou šířku pásma USB rozhraní.

Vězte, že všechno úsilí, vynaložené na zvládnutí a osvojení si audio software i hardware, se čitelně odráží v efektivitě a zvýšené produktivitě vaší práce. Není nic lepšího, než plně funkční audio systém, kdy se uživatel může plně soustředit na práci a nemusí řešit problémy s nastavením a nefunkčností zvukových zařízení a programu, které obvykle plynou z neznalosti a nedostatečného seznámení se s možnostmi používaného audio hardware a software.

Martin Pilný pro Audionet.cz
vydáno:  14. února 2000

* – tyto údaje jsou poplatné době vzniku článku, tedy roku 2000.

Milan Včelař, specialista z firmy DISK, která se zabývá mimo jiné i stavbou počítačů pro DAW, k tomu z dnešního pohledu dodává:

Výkon počítačového hardware jde v poslední době strmě nahoru. Díky 64bitové architektuře máme dnes k dispozici v podstatě neomezené množství paměti RAM, SSD disky rapidně urychlily start systému, načítání projektů a zvukových bank a konečně výkonné vícejádrové procesory umožňují využití vysokého počtu efektových plug-inů a zrychlují i samotný export (rendering) hotového projektu. Důležitý přínos mají i moderní rozhraní, kterými se k počítačům připojují převodníky a zvukové karty. Standardem se stávají rozhraní USB 3.0 a Thunderbolt, pomocí kterých lze dosáhnout velmi nízké latence audio převodníku. Obzvláště Thunderbolt 3 je bez nadsázky revoluční port, který v jednom konektoru a na jednom typu kabelu obsahuje v podstatě všechna důležitá rozhraní – USB, HDMI, Display Port i dnes už poněkud skomírající FireWire.

Pokud bych měl ve stručnosti odpovědět na otázku, jaký počítač v dobrém poměru cena/výkon pořídit na DAW v roce 2018, doporučil bych procesor i7 řady K, minimálně 16GB RAM, pro práci s virtuálními nástroji 32GB i více, a SSD disk alespoň jako systémový pro OS a instalaci aplikací. Takováto konfigurace může směle fungovat nejen v domácích hobby studiu, ale i v profesionálním nasazení. Především u Windows je důležitá optimalizace – zejména vypnutí všech nepotřebných služeb běžících na pozadí a nastavení počítače na plný výkon pomocí nástroje Řízení spotřeby. Vhodně sestavený a optimalizovaný stroj se nám odmění stabilitou a rychlostí.

Napsat komentář