Mikrofon Behringer C-1

Ultralevné mikrofony výrobcem určené do domácích studií nabízí spousta „takybudgetových“ firem počínaje Behringerem, přes značky jako sE Electronics, Audio-Technica, Lewitt, Superlux, MXL nebo Samson až po přímý dovoz z různých čínských továren. Společným jmenovatelem bývají elektretová vložka za neprůhledným molitanem a velké jásavé nápisy „Studio condenser“, někteří odvážnější marketéři si dovolí i nápis „large diaphragm“. Abychom nechodili daleko tak Behringer C-1, kterému se dnes v několika fotografiích sami podíváte na zoubek, je na webu výrobce uváděn slovy:

Professional, large-diaphragm condenser microphone for unsurpassed audio quality

Samozřejmě, marketing prodává (zejména americký trh se bez polopravdivých vzletných frází prostě neobejde) a tak ani Behringer nesmí zůstat pozadu. Nemějte falešné představy, velice podobně ne-li úplně stejně vyvyšuje své levné mikrofony drtivá většina ostatních výrobců. My češi jsme ale od přírody podezřívaví a tak by v tom byl čert abychom se s pomocí správného šroubováku takové věci nepodívali na zoubek…

 

Konstrukce mikrofonu samotného je z plastu, který je přes zemnící kontakty usazen v pevném kovovém plášti

 

Elektronika
Hezky čistě zapájená deska plošných spojů

 

 

Zlacený výstupní XLR konektor

 

…a nakonec ona „Large diaphragm“, tedy údajně velkomembránová kardioidní vložka. Nenechte se zmást zvětšeným detailem, průměr této elektretové vložky od známého OEM výrobce je 15mm. Mimochodem, naprosto stejnou používá Behringer u elektretových tužek C-2, používá je i Samson C1 a spousta dalších výrobců do svých „low-budget“ mikrofonů. Zajímalo by mě, zda děrovaný plastový kroužek má nějaký akustický dopad na zvuk mikrofonu, nebo zda má jen při pohledu zvenčí vzbudit dojem velé mikrofonní vložky (za černou vnitřní molitanovou „winčucí“ toho stejně není moc vidět). Přikláněl bych se spíš k tomu dojmu, ostatně podobný technomarketingový přístup nevidím prvně a setkáte se s ním i u mnohem renomovanějších výrobců (například u dříve mojí rovněž elektretové Audio-technica 4033a).

Tolik náš dnešní INSIDEr. Co z fotek ovšem nepoznáte to je zvuk mikrofonu. Pokud vás tahle věc zajímá (poslední dobou mám pocit, že tahle nicotnost zajímá čím dál tím méně lidí) pak si můžete gratulovat a doporučuji vám navštívit vaší oblíbenou prodejnu a tam si tento mikrofon si vyzkoušet a případně porovnat s jinými ve stejné cenové kategorii. Dal bych skoro krk, že jejich konstrukce bude v mnohém podobná a vložka, která tvoří srdce a zvuk mikrofonu, víceméně také.

Napsat komentář