epicVERB shozen ze stolu

Znáte epicVERB? No jistě, že znáte. Tenhle oblíbený dozvukový plugin v mnoha domácích i projektových studiích udělal už pěknou spoustu práce. Tak ten si už od letošního června nekoupíte (tím spíš, že to byl vždy freeware, takže si ho nikdo nekupoval ani předtím. Důvodem, proč se mu nyní firma Variety of Sound rozhodla udělit status „DISCONTINUED“ je ale mnohem radostnější: přichází totiž nový epicPLATE.

Podle novinkové zprávy výrobce, epicPLATE poskytuje „autentickou rekreaci klasického ozvěny talířů. Pokrývá rychlé a důsledné budování reverbů a také zřetelnou tonalitu, kterou je talíř reverb známý a dodnes tolik milovaný. Díky své jedinečné difúzi reverbu je dokonalým společníkem pro všechny druhy efektů zpoždění a perfektním řešením nejen pro vokály a bubny.

Ať je to jak chce, Bootsyho nový plugin by měl věrně simulovat deskové dozvukové jednotky i s jejich specifickým zabarvením zvuku. Kromě obvykých prvků nastavení efektového algoritmu jako jsou ořezy HPF a LPF, délka dozvuku či predelay, jsou tu dvě zajímavosti, které stojí za zmínku. Jednak je to obvod DRIVE, který na vstupu slibuje oživit zvuk přidáním trochy harmonického zkreslení (množství zkreslení lze kontrolovat na červených metrech nad knoflíkem). Zajímavé je, že zkreslením jsou zpracovány obě cesty, nejen WET (procesovaný), ale z nějakého důvodu také DRY (neprocesovaný – tedy alespoň v obecném měřítku), takže plugin lze použít i jako samostatné zkreslovadlo. Druhá zajímavost je přepínání zvukových režimů BRIGHT / DARK nastavujících míru zabarvení dozvukových záznějů (není to tedy pouhý ekvalizér). Plugin je k dispozici jak v 32bit, tak v moderní 64bit verzi, poslední zprávy od uživatelů ovšem hovoří o problematické kompatibilitě s Win11 a s DAW programem Reaper.

Co kupodivu zůstalo stejné jako to bývalo u epicVERBu, je věc, kterou uživatelé zbožňují nejvíce: cena. Jak to u Variety of Sound bývá, také epicPLATE je freeware, tedy k použití zdarma.

Novinková zpráva na webu výrobce:

epicPLATE released

Napsat komentář