Zkusili jsme za vás: SonoBus

Původně jsem chtěl psát úplně jiný článek o něčem naprosto jiném, ale náhoda tomu chtěla jinak. Při hledání materiálů jsem byl nucen vyčistit si domácí počítač od přebytečného balastu a mezi programy jsem nalezl i ikonku s neznámým názvem SonoBus. „Podívám se co to vlastně vůbec je než to odinstaluju“ řekl jsem si… no a tahle utilitka se mi natolik zalíbila, že jsem ji vzal na milost a dokonce se o ní rozhodl napsat tento článek.

SonoBus – nastavení skupiny

Krátký popis aplikace na webu výrobce (po překladu) říká: „SonoBus je snadno použitelná aplikace pro streamování vysoce kvalitního, nízkolatenčního zvuku mezi dvěma nebo více zařízeními spojením typu peer-to-peer a to přes internet, nebo na místní síti.“ S několika aplikacemi pro streaming a spolupráci přes internet jsem se potkal již v minulosti, tady bych ale z popisu vypíchnul výraz „easy to use“ (snadno použitelná). Jednoduchostí se dneska chlubí prakticky kde co, od varné konvice po raketoplán, a tak mě velmi mile překvapilo, že u SonoBus to není jen reklamní klišé. Žádné nastavování serverů, portů, zřizování účtů, vypisování hesel s velkým, malým, středním písmenem, číslovkou a zvláštním znakem, prostě nic (pokud tedy sami nechcete). Stačí zadat jen jméno „skupiny“ kam se chcete připojit (nebo vytvořit vlastní kam se posléze připojí další zařízení vašich kamarádů) a jste co se zvuku týče online. Rychlé, jednoduché, snadné… a to se mi právě líbí. Pak se mi líbí spousta dalších věcí… ale asi bych měl začít od začátku.

Mýma ušima

SonoBus je freewarová aplikace na zvukové propojení počítačů či tabletů přes síť (i přes internet). Momentem kdy stisknete tlačítko „Connect…“ jste online ve své, nebo cizí skupině a všichni kdož se tam připojí také, mohou slyšet stream (zvukový výstup) z vašeho počítače. Prapůvodním účelem byla nejspíš touha společného „jammování“ muzikantů, aniž by museli být přítomni na jednom místě (vzhledem k tomu, že hnacím motorem pokroku je lenost, předpokládám, že autorům šlo především o to, aby se nemuselo jezdit na zkoušky kapely). Tomuto účelu je podřízeno nejen uživatelské rozhraní, ale především zacházení aplikace se zvukovým rozhraním a streamy  – program se snaží držet latenci tak nízko, jak jen je to vzhledem ke kvalitě připojení možné. V manuálu (mimochodem v tomto bodu překvapivě podrobném) je psáno, že ačkoliv se aplikace spojí i po WiFi, je doporučené použít pevného připojení kabelem, neboť latence a spolehlivost datového toku u  bezdrátově připojených zařízení může značně kolísat. Přesto jsem první testování zkusím na domácí WiFi síti (router TPlink laciné kategorie) a spojení mezi PC a iPadem na Wifi bylo stabilní a bez výpadků a s latencí kolem 22ms ale jen do té doby, než se rodina začala dívat na streamovanou televizi, připojenou rovněž přes stejnou Wifi síť. Mezi počítači připojenými „drátem“ ale byl přenos stabilní a bez výpadků i nadále. Kvalitu streamů jednotlivých uživatelů lze ale individuálně nastavit mezi 16kb/s až po bezkompresní PCM různých bitových hloubek, takže možnosti optimalizace podle kvality připojení jsou dost široké.

SonoBus – nastavení kvality streamu

GUI, tedy uživatelské rozhraní

Aby vaši kolegové neslyšeli všechno či naopak aby vy jste slyšeli zvuk od svých kamarádů v těch správných poměrech, vybavili programátoři aplikaci oknem s jednoduchým MIXÁŽNÍM PULTEM. Zde si uživatel může nastavit nejen poměry, ale také trochu toho dozvukového efektu (k dispozici jsou tři algoritmy), aby neměl pocit, že se svým zpěvem o samotě nevydrží. Velmi chytře je udělaná sekce metronomu, která umožňuje spustit „klik“ manuálně, nebo automaticky spolu se spuštěním přehrávaného materiálu (typicky načteného hudebního podkladu). Tady bych měl přecijen drobný tip respektive dva: uživatele by asi potěšilo kdyby bylo možné stou metronomu posílat samostatně, aby si každý z uživatelů/muzikantů mohl hlasitost metronomu nastavit individuálně. Rovněž u automatického spuštění se zvukovým souborem by byl fajn alespoň jednotaktový „náklep“ (pre-count – prostě třeba: raz-dva-tři-čty-ři-PLAY).

SonoBus – nastavení metronomu

Velmi šikovně udělaná je také sekce SOUNDBOARD, ve které si můžete do knihoven načíst zvukové soubory a ty pak jednoduchým kliknutím či klávesovou přehrát… a to buď jen pro sebe, nebo v patřičné hlasitosti ostatním připojeným. Jednotlivé „klipy“ lze barevně odlišit a také na sebe navázat, takže tenhle SOUNDBOARD by šel krásně použít třeba i pro přehrávání zvuků například v divadelním představení. Škoda jen (zda další námět pro autory) že ovládání SOUNDBOARDu nemůže být sdílené napříč připojenými uživateli – bylo by tak možné jeden playbackový počítač ovládat vzdáleně třeba z tabletu.

SonoBus – uživatelské rozhraní

Úplně v pravé části okna aplikace pak najdete (nebo taky ne, pokud ji máte skrytou a nezapnuli jste si ji) sekci CHAT přičemž její použití je vám asi jasné: zde si můžete písemně pokecat s připojenými kamarády a domluvit si co kdo, kde, kdy a jak. Mimochodem, ze zvědavosti jsem zkusil zda si chat dokáže poradit s českými národními znaky a musím spokojeně konstatovat, že moje univerzální testovací věta „Příliš žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy“ se z PC na iPad přenesla bez jediné chybičky.

Urob si sám a na čem chceš

SonoBus v iPhoním Appstore

Na to, že se jedná o aplikaci nabízenou zcela zdarma, je až s podivem, kolik péče jí autor věnoval. Mimo předešlé musím zmínit další věci, které mě na ní baví. Především je multiplatformní: spustíte ji na Windows, na MacOS a dokonce i na iOS (je v Appstoru pro mobily i iPad) a na Androidu (o Linuxu nemluvě). To znamená, že nezáleží na tom čím jsou vybaveni vaši kamarádi-spoluhráči, ale také třeba to, že si můžete playback pro školní tanečky pouštět přes místní síť ze svého iPadu do zvukovky PC v režii v prvním patře (můj případ). Další zatím nezmiňovaná vychytávka je VST plugin s rozhraním do aplikace SonoBus. S jeho pomocí můžete zprostředkovat kolegům kvalitní nekomprimovaný zvuk Zoom konference (jak asi víte, všechny videotelefonní aplikace s vidinou noise-cancellingu zvuk značně „mrví“), nahrát vaši společnou „performance“ i s obrazem do OBS, nebo konečně pouštět kolegům přes internet výstup z vaší DAW aby posoudili nejnovější, již sedmapadesátou, verzi vašeho mixu jejich skladby. Prostě co vám budu dál vyprávět: zajděte si na web https://sonobus.net/ , stáhněte si tam příslušnou verzi aplikace pro své zařízení a vyzkoušejte si SonoBus sami. Za sebe i za portál FADER.cz přeju hodně zábavy.


 

Multiplatformní SonoBus zároveň na mém stařičkém počítači i na mém stařičkém iPadu

Napsat komentář