RECENZE: Kondenzátorový mikrofon Audio-Technica AT4033

Tato recenze byla psána původně pro portál AudioNET.cz kde 21. prosince 1999 (ano, v minulém století i tisíciletí) také vyšla. Omluvte prosím kvalitu obrázků poplatnou době vzniku recenze.

Společnost Audio-Technica byla založena v roce 1972. Již tenkrát začala vyrábět a distribuovat mikrofony, sluchátka a elektroniku pro profesionální využití. V dnešní době patří standardně k nejznámějším výrobcům kvalitních mikrofonů pro koncertní i studiové použití. Dnes bych vám rád blíže představil jeden z předních výrobků této společnosti, a sice mikrofon AT4033.

Je to kondenzátorový mikrofon s předpolarizovanou vložkou (elektret) a s kardioidní směrovou charakteristikou vhodný na běžné studiové aplikace, ale díky své směrovosti v případě potřeby i na jeviště. Vzhledem k velmi příznivé ceně je ideální pro poloprofesionální a tzv. „home“ studia, neboť kvalitativně je téměř srovnatelný s mnoha dražšími modely jiných firem (ostatně viz další text).

AT4033 používá plovoucí vložku se zlacenou, speciálně tvarovanou membránou, od čehož si slibuje lepší odstup od mechanických rušení. Signál z vložky je zpracován přímo (bez transformátoru) elektronikou, o níž výrobce tvrdí, že má mimořádně vysoký poměr S/N. jako výstup je již tradičně použit symetrický XLR konektor (v Čechách, na Moravě a ve Slezsku známý jako „canon“ nebo chcete-li „kanon“). Celý systém je napájen phantomovým napájením (48V +/- 4V), což je velmi výhodné, ale dnes již prakticky standardní řešení.
V ochranné síťce mikrofonu je již vestavěn pop-filter (windscreen nebo česky „vinčuc“) což mi přijde velice sympatické. V případě potřeby je možné zařadit do cesty signálu horní propust se strmostí 12dB/okt začínající na 80Hz. Neomezený frekvenční rozsah mikrofonu je 30Hz-20kHz, dynamický pak 77dB (na 1 kHz/1 Pa) což naprosto postačuje pro všechny běžné účely. Z dalších parametrů mě zaujala zejména hodnota maximálního akustického tlaku, která činí neuvěřitelných 145dB (1 kHz při 1% T.H.D.). Pokud výrobce nelže (o čemž pochybuji, nicméně bych to nerad ověřoval) pak bych se s AT4033 nebál snímat snad ani velký buben (o kytarových aparátech nemluvě). Další parametry tohoto mikrofonu najdete v zápatí této stránky nebo na stránkách výrobce.

Frekvenční rozsah mikrofonu AT4033

A nyní již konečně k samotnému zvuku. Jako referenční a srovnávací mikrofon jsem vybral model Neumann TLM103, neboť se mi (z mikrofonů jež jsem měl k dispozici) jevil jako typově (i když samozřejmě že ne cenově)nejvhodnější. Ve studiu jsem oba postavil vedle sebe a souběžně do dvou stop zaznamenával signály z obou mikrofonů. AT4033 mě překvapil nadmíru čistým přednesem který bych u mikrofonu v této cenové relaci nečekal. Mluvené slovo a zpěv přenáší vcelku věrně možná až trochu i líbivě. Jako u každého směrového mikrofonu i zde se projevuje proximity efekt, pročež ideální vzdálenost od zdroje zvuku je 20-25cm. Použitý systém je poměrně hodně směrový, při odklonu 30 stupňů od osy je již slyšet úbytek vyšších frekvencí. Ve srovnání s mnohem dražším TLM 103 je trochu slyšet horší přednes nižších kmitočtů (okolo 150Hz), jinak řečeno TLM 103 má frekvence v tomto pásmu krásně čitelné a prokreslené což AT4033 maličko chybí. Tento fakt je maličko slyšet i na zvuku akustické kytary. Při technice snímání dvěma mikrofony (zůstaneme-li u kombinace AT4033TLM 103) je lepší použít testovaný mikrofon spíš na místo blíž ke krku a TLM 103 k tělu nástroje. Jinak snímáme-li kytaru jenom AT4030 pak je zvuk poměrně vyvážený a přirozený. Největší rozdíl mezi AT4033 a TLM 103 je v podání zvuku činelů. Je to nejspíš díky trochu odlišným frekvenčním a možná i směrovým charakteristikám. Nicméně se nedá říci který zvuk je lepší či horší, rozdíl je jen v trochu jiném témbru (zabarvení) signálu každého z mikrofonů. Připomeňme si ale, že mikrofon Neumann TLM 103 je mnohem dražší model.

Mikrofon AT4033

Mikrofon Audio-Technica AT4033 splnil (ba i mírně předčil) všechna má očekávání. Za velmi slušnou cenu je to mikrofon velmi slušné kvality a skutečně ho lze do poloprofesionálních i profesionálních studií vřele doporučit.

Parametry podle výrobce:

  • Směrová charakteristika: kardioidní
  • Princip: předpolarizovaný kondenzátor (elektret)
  • Frekvenční rozsah: 30Hz – 20kHz
  • Citlivost: -32dB (25.1 mV), ±2dB (1V/1Pa)
  • Impedance: 100 ohmů
  • Váha: 380g
  • Maximální ak. tlak: 145 dB SPL (1kHz při 1%T.H.D.)
  • Maximální ak. tlak se zařazeným útlumem 10dB: 150 dB SPL (1kHz při 1%T.H.D.)
  • Odstup signál/šum: 77 dB (1kHz/1Pa)
  • Výrobce: Audio-Technica

Napsat komentář