RS-2: Stereofonní páskový mikrofon na dálkové ovládání

HUM Audio je původem z Polska a říká o sobě že je „Boutiková“ firma (tedy ne že by prodávali hadry, tak se řiká těm co doma vyrábějí malé série svých výrobků a pak s nálepkou „Hand made“ dělají dojem že jsou něco extra). Když uvážím, že anglické „hum“ česky znamená „brum“ a je tedy odvěkým nepřítelem všech zvukařů a muzikantů musím ocenit odvahu obou majitelů s jakou na svoje výrobky píší značku „HUM Audio Device“. Snad alespoň německé zákazníky ukonejší důvěra k firmě, jejíž majitel se jmenuje KRZYSZTOF TONN a vlastní stejnojmené studio. Dost ale laciných šprýmů a pojď me si říct oč tu běží.

RS-2 s podtitulem „ucelený nahrávací systém“ tvoří dvojice páskových mikrofonních vložek (hliník, 1,8 mikronu) s osami navzájem o 90 stupňů pootočenými. Vestavěná elektronika (výrobce se chlubí, že v signálové cestě nepoužívá elektrolytické kondenzátory) umožňuje provoz nejen v klasické konfiguraci X-Y, ale díky demix matici také v režimu Blumlein (byť ho výrobce označuje jako M-S). Nastavení režimů a také dalších parametrů jako HPF, otáčení polarity nebo DIMM (utlumení při manipulaci) je přístupné ze vzdáleně umístěného vkusně provedeného ovládacího panelu.

Soudě podle péče, kterou konstruktéři věnovali svému mikrofonu, bude RS-2 jistě zajímavým studiovým kouskem ať už pro zvukové fajnšmekry, nebo pro sběratele studiových kuriozit. Cenu se na webu bohužel nedozvíte (na PL+S jsem se zapomněl zeptat), ale když napíšete tvůrcům z firmy HUM Audio jistě vám udělají neodolatelnou nabídku.

 

Napsat komentář