Stereofonní placatka Samofix Feature 2S

Mám pocit, že s výtvory ze zemí původního „východního bloku“ se v poslední době roztrhl pytel (jen CZ/SK poněkud zaostává – asi problematické podnikatelské prostředí). Po stereofonním páskovém mikrofonu z Polska tu máme steteofonní mikrofon jehož konstruktérem je Vito Gospodnetić, zvukař z Chorvatska.

Mikrofon je dvojitě stereofonní (přední stereo a zadní stereo), takže je schopen snímat zvuk 360 stupňů kolem.  Při návrhu svého mikrofonu autor vycházel ze své čtyřicetileté praxe a zkušeností se snímáním akustických nástrojů. Podle jeho slov má zvuk mikrofonu nazvaného „Feature S2“ hloubku nejen ve standardní stereobázi, ale také v předozasním prostoru… a to vše jen se dvěma XLR výstupy. Vito tvrdí, že ačkoliv byl mikrofon vyvinutý původně pro ambientní nahrávky vede si dobře i v nahrávacích studiích (tady se uplatní přepnutí citlivosti na +6dB). Mezi výhodami dále jmenuje odolnost proti povětrnostním vlivům a díky malému rozměru také bezproblémovou mono-kompatibilitu.

Mikrofon s příslušenstvím v přepravním kufříku prodává firma Samofix za 995 amerických dolarů, přepočteno dnešním kurzem tedy cca za cca. 25.100,- korun českých (bez DPH).

http://samofix.com/en

 

Samofix 2S stereo
Mimochodem, poslechl jsem si ukázky z webu a mně osobně se zdá stereo-obraz z mikrofonu poměrně úzký. Pro potvrzení své domněnky jsem si orchestrální ukázku naimportoval do své DAW a udělal analýzu stereofonie – zde je výsledek

Napsat komentář