NDrive: virtuální zvukovka na X32 nebo M32

Zajímavá novinka pro uživatele digitálních mixů se objevila za oceánem, tedy v Americe. Parta lidí kolem Garyho Zandstry si zřejmě u snídaně řekla, že dovážet z Evropy Cymatic uTrack-X32 je moc práce a tak zúčastnění dali hlavy dohromadi a vymysleli NDrive. Roztomilá hliníková krabička zhruba velikosti chytrého mobilního telefonu v sobě skrývá záznamové zařízení schopné nahrávat všech 32 kanálů z digitálního mixu. Prozatím zařízení podporuje jen mixy ze stáje firmy MUSIC Group, tedy Behringer X32, Midas M32 a všechny jejich deriváty, do budoucna je ale slíbená podpora dalších pultů firem Yamaha (TF série), Allen & Heath (řada QU), Digico (S21) a Soundcraft (Vi/Si). Záznamová krabička se připojuje k pultu (respektive k interní X-USB kartě) jednoduše USB kabelem. Záznam ve stopách se ukládá na vyjímatelnou SD kartu, ze které je jej za pomoci standardní čtečky možné přetahnout do počítače a odeslat k případné postrpodukci (střihu, mixu, masteringu atd.).

Kromě nahrávání dokáže NDrive samozřejmě všech 32 kanálů přehrávat zpátky do pultu, takže se dostáváme k primárnímu použití pro které chlapíci svůj NDrive navrhla: virtuální zvukovka. To je, pokud to neznáte, způsob jak si udělat před akcí kompletní zvukovou zkoušku a přitom se alespoň na chvíli zbavit kapely (ta mezitím může v pohodě chlastat v šatně). Díky záznamu z minulého koncertu kapely, přehrávanému z NDrivu (nebo z Cymatic uTrack-X32, jak chcete) si tak v klidu můžete nastavit sál, odposlechy, efekty, dynamiku… prostě všechno co potřebujete a můžete dodělat aniž byste nutně museli mít muzikanty na jevišti.

NDrive je podle mého zajímavá vychytávka, zejména pro uživatele pultů X32/M32. Jako drobnou nevýhodu vidím dosud omezenou podporu pultů různých výrobců (krabička zatím nepodporuje ani karty X-UF), nicméně zařízení není na trhu ani půl roku a někde se začít musí (ostatně při počtu uživatelů X32/M32 byla podpora téhle platformy logicky dobrým začátkem).

PS: Mnozí z vás, čtenářů FADER.cz, se ptali na cenu a zde je odpověď:
Podle webu výrobce se NDrive prodává za $599 + doprava a clo do České republiky. NDrive by u nás vyšel tedy na 645 amerických dolarů, což je cca. 16 210,- Kč .

Napsat komentář