TNT Voice executor (VST plugin)

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (zatím bez hodnocení)
Loading...Pracovali jste někdy s Fairchildem nebo s 1176A ? Výborně, pak budete umět ovládat i nový plugin firmy Audified, který se jmenuje výmluvně „Voice executor“. Tento plugin z firemní TNT série je univerzální kompresor optimalizovaný pro zpracování hlasu a to nejen pro potřeby hudební produkce, ale také pro zpracování dabingu či reklam. Jeho krédem je jednoduchost. Prakticky veškeré ovládání algorimu se omezuje jen na tři knoflíky: INPUT (vstupní úroveň tedy kolik pluginový algoritmus krmíte signálem), DRIVE (o něm později) a OUTPUT (kompenzace útlumu kompresoru na výstupu). Nejzásadnější pro ovládání kompresoru Voice executor je ale selektor předvoleb. V několika kategoriích (RAP, VOCAL, SPEECH a SPECIAL) tu najdeme předdefinovaná nastavení pro mužský i ženský hlas a pro různé situace – zpěv základních stylů, rap (tady mi přijde zajímavé, že tomuto stylu tvůrci věnovali celou vlastní kategorii) a nakonec několik řečových předvoleb zjevně vhodných pro video postprodukci a dabing.

TNT Voice Executor
TNT Voice Executor

Obecně se mi zdá, že spíš než mezi muzikanty najde Voice Executor uplatnění spíše ve studiích které se zabývají nahráváním komentářů k obrazu, popřípadě dabingem a která se se zvukem hlasu nechtějí zbytečně piplat tak, jak to obvykle dělají studia hudební. Tomu vlastně napovídá i vlastní původ TNT série. V úvodním odstavci manuálu (ano, já čtu manuály a nestydím se za to) se totiž píše, že „TNT series (was) created in cooperation with TNT recording and post-production studio“. Když jsem pátral čím se zmiňované studio TNT (http://www.tntrecords.cz/), které na vývoji této série pluginů s firmou Audified spolupracovalo, zabývá, narazil jsem na to, že jejich hlavním zaměřením je právě zvuková postprodukce pro obrazové záznamy (video). Když pominu s ohledem na toto zjištění trochu paradoxní oslovení v úvodu manuálu („Dear musician“) je jasné komu je TNT série pluginů určená. Z tohoto pohledu dává smysl jednoduchost ovládání, nastavení kalibrace úrovně signálu a také množství předvoleb.

Autor algoritmu Voice Executoru, Tomáš Trkal, doplňuje:
„V dnešní uspěchané době chce každý všechno hned a ne jinak tomu je i v oblasti nahrávacích a postprodukčních studií. Dlouhodobě jsem hledal jednoduché, rychlé a levné řešení, které by výrazným způsobem zjednodušilo a urychlilo zvučení vokálních stop a protože žádný z již na trhu existujících produktů nevyhovoval mým potřebám, rozhodl jsem se vytvořit produkt vlastní. Díky firmě Audified, která plugin značně vylepšila a které tímto děkuji, se jej podařilo dostat do finální podoby.“

Ještě před závěrečným zhodnocením bych měl zmínit dvě věci, které mě u Voice Executoru zarazily. První pramení tak trochu z toho že jsem staromilec a způsob licencování pluginů přes iLok mi je do jisté míry proti srsti. Samozřejmě chápu, že programátoři potřebují z něčeho žít, ale že jsem si kvůli spuštění pluginu musel instalovat otravný iLok License Manager, to jim nezapomenu. Na druhou stranu jsem se díky tomu dozvěděl něco nového: do včera jsem si myslel, že iLok je prakticky synonymem pro hardwarový klíč a tím pádem netušil, že firma nabízí také rozhraní pro  pouze elektronickou správu licence bez nutnosti „zásunu“ HW klíče do USB. Aspoň že tak. Druhou věc kterou bych tvůrcům trochu vyčetl je strohost manuálu. Jsem si vědom toho, že ovládání pluginu je zjednodušené natolik, že ovládací prvky nepotřebují nějakých zdlouhavých popisů, ale o to víc bych jako uživatel očekával detailnější popis jednotlivých předvoleb a vůbec filozofie celého pluginu. Můžete oprávněně namítnout, že způsob registrace ani obsažnost manuálu na funkci nemá vliv… a budete mít pravdu, nemá. Na druhou stranu věřím, že kdyby byly jednotlivé předvolby v manuálu alespoň trochu popsány mnohým uživatelům by se s programem pracovalo lépe a v důsledku možná i rychleji.

Závěrem

Pokud se zabýváte zpracováním videa a hledáte způsob jak optimalizovat obsah zvukové stopy s komentářem bude se vám TNT Voice Executor určitě líbit. Pokud pracujete spíše s hudebním materiálem jistě v portfoliu firmy Audified (popřípadě u jiných firem) najdete jiný kompresor, který bude vyhovovat spíše kreativnímu stylu práce, který při míchání potřebujete. Pokud ale děláte od všeho trochu (chápu, složenky se neptají) rozhodně TNT Voice Executor vyzkoušejte, dost možná si ho pro jeho jednoduchost natolik oblíbíte, že pro něj naleznete uplatnění nejen v postprodukci, ale také při hudební tvorbě.


Firemní „teaser“:

Napsat komentář