Synergy – Hardwarový dozvuk se softwarovým ovládáním

AKTUALIZACE: Dozvuk Synergy máme firmou AUDIFIED slíbený k zapůjčení, takže se společně můžeme těšit na detailnější recenzi!

Vždy mám radost když se v českých luzích a hájích podaří vyvinout zařízení, které může aspirovat na světový věhlas. Firmou, která mi v tomto ohledu v posledních několika letech dělá velkou radost, je Boskovická společnost plná šikovných programátorů, Audified. Že jsou jim vlastní nejen softwarové nástroje a algoritmy, ale že si dokáží poradit také s hardwarovou stránkou věci, dokázali kluci ze severu Jižní moravy už před několika lety kdy přišli s řadou rackových DSP procesorů pro automatickou mixáž nebo pro potlačení zpětné vazby (zvukové, nikoliv marketingové), určených do pevných instalací.

Že firma nezanevřela ani na své fanoušky z oblasti nahrávacích studií dokazuje nový počin hardwarářů firmy Audified, který byl světu představen začátkem června na veletrhu NAMM. Jedná se o dozvukovou jednotku pro v dnešních producentských studiích stále populárnější modulární formát API500. Je postavena na 24bitových převodnících AD/DA a na výkonném procesoru SHARC firmy Analog devices, provádějícím výpočty s pohyblivou řádovou čárkou (vnitřní processing je tak bez ohledu na výsledky algoritmu prakticky nepřebuditelný). Na čelním panelu přístroje vás na první pohled upoutá šestice ovládacích enkodérů, doplněná velice stylově provedeným zobrazením parametrů dozvuku na maticovém displeji. Nebyla by to ale firma Audified kdyby se vývojáři spokojili jen s hardwarovou podobou ovládání.  Nejsilnější stránkou dozvuku SYNERGY R1, jak se tato novinka jmenuje, je pravděpodobně možnost úplné integrace ovládání do uživatelského prostředí DAW aplikace, ve které ve studiu pracujete. Po zvukaře a producenty to znamená, že s tímto hardware mohou pracovat jako s kterýmkoliv jiným VST pluginem a veškerá nastavení se ukládají a automaticky vyvolávají s uloženým projektem či session. Na své si přijdou nejen majitelé DAW podporující formát VST, autoři mysleli také na uživatele PT pro které vytvořili ovládací plugin s rozhraním AAX nebo AU.

 

Audified Synergy R1 - gui
Správa předvoleb (vlevo) a uživatelské rozhraní ovládacího plug-inu (vpravo)

 

Filozofie ovládání stejně jako drtivá většina předvoleb pochází z dílny renomovaného hudebního producenta Borise Carloffa, se kterým firma DISK a potažmo firma Audified již po léta úzce spolupracuje (vzpomeňme například vývoj softwarového kompresoru u73b modelovaného podle TAB-Funkenwerk). Vedle vcelku očekávaných dozvukových algoritmů (přístroj nabízí sedm různých druhů) má R1 k dispozici například také tři druhy skutečné analogové saturace (zařízení je skutečně vybaveno diskrétními saturačními obvody, to je ostatně patrné i z fotek na webu výrobce).

Pokud vás tento nový dozvuk tuzemské provenience zaujal můžete si jej v ukázkách poslechnout na stránkách výrobce zde:

http://synergy.audified.com

Napsat komentář