Slovník zvukařských pojmů aka Zvukařský slovník

V rámci výuky v naší Zvukařské škole jsem narazil na zajímavý dotaz jedné z našich (letos dvou) studentek: „Kde se dá najít slovníček zvukařských pojmů.“ Popravdě řečeno jsem žil v domnění, že taková banalita je běžně k nalezení na mnoha místech všemocného internetu, o to víc jsem byl překvapen, že ani na heslo „zvukařský slovník“, „slovník pro zvukaře“ či „zvukařské výrazy“, vyhledávač nenašel prakticky žádný smysluplný výsledek. Ve slabé chvilce jsem děvčatům (a chlapcům ostatně taky) slíbil, že dám dohromady všechny výrazy z oboru, které by je mohly zajímat.

Úvod

Pravdou je, že valná většina našeho oboru v řadě případů využívá termínů přejatých z angličtiny, či historicky z němčiny (například „vinčuc“). K nim se přidává velká hromada festivaly obouchaných slangových výrazů, které v oboru zlidověly a řada z nás je používá aniž by znala jejich původ (ačkoliv význam se všeobecně jednotný). Tento slovník si tedy klade za cíl postihnout a vysvětlit všechny výrazy, se kterými se člověk může potkat ve zvukové praxi na koncertě, v divadle, či ve studiu. Pokud by vám některý slovní obrat v seznamu chyběl klidně jej napište do komentářů pod článkem, postupně jej doplním.

 

Reklamička reklamka:
Nápad na slovník vzešel z vyučování naší Zvukařské školy, bylo by asi fér vás na tomto místě pozvat na naše webstránky, případně na naši výuku. Pokud i navzdory tomuto skvělému slovníku něčemu ve zvukařině nerozumíte, rádi Vám to na přednáškách (nebo o přestávce) vysvětlíme!

Vaši kolegové Jindra, Šáfa, Radek, Petr a Láďa ze ZVUKARSKASKOLA.cz

 

Slovníček, či chcete-li rejstřík zvukařských pojmů, je v základu psán podle tradičního abecedního řazení, v jednotlivých písmenech se už s řazením nehodlám zdržovat (případně použijte vyhledávání ve svém prohlížeči – vyvoláte jej stiskem CTRL-F, nebo COMMAND-F):

 

A

A-B
Nejrozšířenější systém sterofonního snímání větších akustických těles, postavený na dvojici od sebe vzdálených mikrofonů (většinou všesměrových, méně často směrových), umístěných před tímto tělesem zhruba nad místem, kde stojí dirigent.

Aparát, apára, apec, cajk
veškerá zvukařova technika, zpravidla sestávající z mikrofonů, stativů, kabelů, mixu či mixů, zvukových procesorů, racků, odposlechů a dalších beden tvořících „péáčko“

Antifeedback
zařízení elektronickou cestou omezující vznik a trvání zpětné vazby

AD PŘEVODNÍK
Písmenka A a D znamenaní Analog a Digital. Jedná se tedy o přístroj, který umí spojitý analogový signál navzorkovat a upravit tak, aby výstupem byl již signál digitální v některém z populárních formátů (AESEBU, SPIF aj.). Zařízení pro převod opačným směrem (tj to, které nám z digitálního signálu zase složí a věrně zrekonstuuje spojitý analogový signál) se (asi poněkud nepřekvapivě) jmenuje DA převodník.

ADDA PŘEVODNÍK
Přístroj, či elektronický obvod, který v sobě kombinuje AD převodník a DA převodník (viz příslušná písmena).

ADAT
Dnes již umírající formát digitálního přenosu osmi kanálů zvukových dat přes optický kabel s konektory TOSLINK. Jeho omezení při přenosu osmi kanálů je na vzorkování max. 48kHz, což z něj v dnešní době činí muzejní záležitost (a to i přes pokus s SMUX, které umožňuje přenos až Fs 96kHz, ovšem zase s omezením na čtyři kanály).

AES
Společnost Audio Engineering Society sdružuje profesionály v oboru zpracování a distribuce zvuku z celého světa. Zároveň má také mandát standardizovat oborové formáty, které pak zdokumentuje opatří svým označením.

AES/EBU
Standard pro přenos dvou kanálů digitálního audia po symetrickém (mikrofonním) kabelu XLR-XLR. Ačkoliv podle definice by kabel měl být speciální s impedancí 110 ohm, na krátké vzdálenosti obvykle poslouží i standardní mikrofonní kabel.

AES67
Otevřený technický standard pro vícekanálový přenos digitálního audia, který si dal za cíl být sjednocovacím prvkem mezi proprietálním protokolem DANTE a dalšími digitálními formáty, založenými na podobné technologii (AVB, OMNEO, Ravenna, Livewire, Q-LAN a další). Řada výrobců se tak snaží být s formátem AES67 kompatibilní (například i samotný Audinate) a řada jiných nabízí rovnou rozhraní jen s AES67. Více na WIKI pod heslem AES67.

AKTIVKY
Zkrátka řečeno reprobedny s vestavěnými zesilovači (a v dnešní době často i další elektronikou jako je mix, limitery, zdpožďovačka či dokonce baterky). Zatímco v Americe se pro samokrmené bedny používá termín „Self-Powered Speaker“ u nás se držíme německého „Aktiv-Lautsprecher“. Říkáme tedy „aktivní reprobedny“, nebo-li „aktivky“

AMBIENTY, ROOM (mikrofony)
Jeden nebo dvojice mikrofonů, které jsou při nahrávání akustických těles či nástrojů určené pro zaznamenání přirozené odezvy (dozvuku) nahrávací místnosti. Při postprodukci (mixu) se používají k oživení jinak kontaktně (viz. K) nabraného zvuku nástrojů.

AUS/USMO
Legendární vojenský útvar pro odkládání výkonných umělců po dobu povinné vojenské služby. Sídlil v Praze na Pohořelci a zrušen byl v roce 1995, bez náhrady.

AUX, AUXILIARY BUS, AUX IN
V doslovném překladu „Pomocný“, ať už se jedná o pomocné cokoliv. Nejčastěji je označením AUX nazývána pomocná sběrnice na mixážním pultu či v DSP matici, setkáte se také s označením AUX IN (pomocný vstup, obvykle ne tak bohatě vybavený funkcemi jako klasické mikrofoní vstupy) nebo nakonec i AUX OUT (pomocný nezávislý výstup často z AUX BUS sběrnice).

 

B

BACKDROP
Přenosné pozadí – takový velký hadr, zpravidla potištěný něčím zajímavým, který si kapela přiveze ssebou a napne za bubeníka na zadní prospekt scény, aby se bylo během koncertu na co dívat. Kult LED obrazovek ovšem vyhnal koncept „backdropů“ jinam, a tak si kabely dnes vozí častěji „frontdrop“ (viz. F).

BANÁN 
Vertikálně koncipovaná a zavěšená sestava ozvučovacích beden zkonstruovaná tak, aby jejich počet byl modulární (ovšem se stanoveným minimem počtu beden!) a tím bylo možné velikost sestavy volit podle velikosti a potřeb akce. Více viz heslo LINEARRAY

BANÁNEK
Pokud není zrovna v čokoládě jedná se o typ jednopólového konektoru, který se historicky používal k připojení domácích reprobeden a mezi bastlíři ke spoustě dalších věcí kde co bylo potřeba.

BABY SITTER
Zkušený technik od firmy, která na akci dodává techniku, jehož úkolem je asistovat hostujícímu „kapelnímu“ zvukaři s obsluhou dodaného mixu, PAčka a další techniky. Mimo to, pokud je to frajer a zná se s produkční či s keťasem (viz. K), vyjednává také přísun občerstvení a komunikuje s partičkou techniků na stage. Zlé jazyky tvrdí, že někteří babysitteři také podvádějí kapelního zvukaře pomocí příliš přísně nastavených limiterů ve speakermanagementu, ale to jsou jistě jen plané pomluvy.

BASSREFLEX
Konstrukční součást jednoho typu ozvučnice reproboxů (podle něj se jí říká „bassreflexová ozvučnice“), který při vhodném použití dokáže ještě trochu snížit dolní mez kmitočtového rozsahu reprobedny (typicky subwooferu)

BATERKA, BICÍ SADA, ŠKOPKY
Sestava bubnů, která společně s železným hardware (viz heslo „Mrtvá teta“) a kusy dokulata mačkaného plechu (říkají jim činely) tvoří hudební nástroj.

BEDŇÁK, též HELFER, či po cizácku STAGEHAND
Silný pomocník (ideálně zkušený), určený zvukařem, nebo místní produkcí, ke stěhování techniky. Dobrá parta bedňáků dokáže při přestavbách scény doslova zázraky a pokud zůstanou střízliví a nerozprchnou se po okolí tak také při bourání stage a při nakládání do náklaďáků a dodávek.

BOOM, TÁGO, KLACEK, ŠÍBA
zpravidla teleskopická tyč využívaná pro vysunutí mikrofonu nad hlavu herců či sportovců, využívá se především u filmu a při televizních přenosech. Stejným označením bývá hovorově označen příslušný mikrofon na teleskopické tyči (na tágu), příslušný pracovník tyč držící (mikrofonista) a nakonec i stopa takto nahraná do DAW či jiného záznamu.

BALANCED
česky symetrický – vychytaný způsob zapojení signálu třemi vodiči kde je využíváno opačné polarity jednoho z nich pro chytré odstranění naindukovaných brumů a jiných rušení

BEZDRÁT
Obecně slangový výraz pro bezdrátový mikrofon, ať už se jedná o systém s HANDKOU (mikrofon s vysílačem do ruky – viz H.), nebo s BELTPACKem (kapesní vysílač – viz. B)

BELTPACK
Kapesní vysílač, určený k připojení náhlavky (mikrofonu na hlavu – viz N.), klopáku (mikrofon s kolíčkem či sponou na oděv – viz K.), nebo kabelu od nástroje čiperného muzikanta. Z beltpacku jde signál vzduchem (pokud máte štěstí a šikovného RF technika tak bez zarušení) do přijímače, odkud je posílán dál do mixu.

BACKUP, česky ZÁLOHA (nikoliv však finanční)
Druhé cokoliv, co sice aktuálně neslouží, ale je schované v záloze kdyby se něco stejného vys… rozbilo. backup může být druhý mikrofon schovaný pro případ výpadku, druhý pult, schovaný pro případ poruchy, nebo druhý zvukař, schovaný pro případ akutní mentální indispozice pivem.

BIAMP
Konfigurace ve které je každý měnič dvoupásmové pasivní (viz. písmeno P) reprobedny buzený (napájený) signálem z dedikovaného koncového stupně zesilovače. Dělení (viz. D) v takovém případě bývá zařízeno externě buď samotným zesilovačem (respektive jeho DSP), nebo jemu předřazenou elektronickou výhybkou. Podobně konfigurace TRIAMP vyžaduje buzení třech měničů třemi výkonovými stupni.

 

C

CAT5 (čti „ket-fájf“), CATKA (čti „katka“)
Nestíněný datový kabel se čtyřmi kroucenými páry. Používá jej k propojování většina protokolů digitálních vícekanálových přenosových systémů (DANTE, AES67, OMNEO, Ravenna a spousta dalších) jakož i spousta dalších protokolů v příbuzných oborech (interkom pro zapojení stanic, osvětlovači pro řízení světel, video operátoři pro přenos obrazu atd.). Lepší verze tohoto kabelu určená pro gigabitové přenosy se jmenuje CAT5e a právě ta je doporučována většinou výrobců na propojení do 100m vzdálenosti (pro větší vzdálenosti je pak již doporučeno optické vlákno). Více o těchto kabelech pak poví příslušný článek na Wikipedii.

C/L
Jedno z mnoha označení pro kompresor+limiter (compressor/limiter – odtud ta zkratka), tedy dynamický procesor, který v sobě sdružuje obě tyto funkce.

COMBINER
Slučovač čehokoliv do společného toho samého. Nejčastěji se s tímto pojmem potkáváme u anténních systémů pro IEM kde nám combiner slučuje výkonové výstupy z více vysílačů do společného výstupního signálu, který je pak vyzářen anténou.

Cowbell
Laděný bicí nástroj, oblíbený na horských pastvinách a loučkách, který obvykle zdobí šíji krav a volů (chovaných obvykle za účelem výroby sýrů k požitku nejzbytečnějších zvukařů). Na jevišti pak patří k oblíbeným nástrojům nadšených extrovertů, přeneseně pak podobně nadšených extrovertních zvukařů. Česky tento dar z pekel označujeme jako „kravský zvonec“.

CINCH (též RCA, nebo ČINČ)
Nesymetrický typ souosého konektoru pro propojení linkových signálů. Typicky se používá u komerčních zvukových signálů v domácích zvukových systémech a v autoozvučení, často jej však potkáváme i v ozvučování na straně komerční techniky (CD playery, redukce z notebooků, samohrající piána) a v instalacích (rozhlasové přijímače, streamery ap).

Crossover, též xover, výhybka, vyhýbka, dělení, dělička
Pasivní (plošňák, cívky, kondenzátory, tlumivky), nebo aktivní (tranzistory, rezistory, kondenzátory, operáky aj.) elektronický prvek, který širokopásmový (všechno os basů po výšky) signál rozděluje na dvě, nebo více kmitočtových (nebo-li frekvenčních) pásem (například jen basy, jen středy a jen výšky). Používá se pro optimalizaci signálu kterým je buzený jeden každý reproduktor tak, aby každý hrál jen část zvukového spektra, pro kterou je výrobcem zkonstruován.

Combo XLR/TRS
Jedná se konektor který v sobě sdružuje možnost připojit jak mikrofonní signál (XLR) tak symetrický linkový (TRS/jack 6,3mm). V jednom těle tak najdete oba tyto konektory, přičemž (pokud výrobce udělal zapojení správně) XLR je pro signály mikrofonní úrovně a distribuce +48V a TRS pro symetrické/nesymetrické linkové (samozřejmě bez +48V). Tento typ konektorů se bohužel nevyrábí v kabelové, ale pouze v panelové verzi.

CLUSTER
Shluk, neboli (zpravidla zavěšená) hromada reprobeden u sebe… a je jedno, jestli je to hrozen pointsource, nebo banán linearraye.

CREW (čti po anglicky „krjů“, nebo metalácky „krev“)
Hromadné označení pro všechny lidi pracující na realizaci koncertů či festivalů, s výjimkou vystupujících umělců. CREW jsou prostě všichni ti, kteří sice nejsou vidět na scéně (až na momenty kdy je třeba podržet tašku umělci), ale bez kterých by to vůbec, nebo víceméně nešlo.

 

D

DA PŘEVODNÍK
Zařízení pro převod digitálního signálu na analogový. DA převodník (Digitál-Analog) nám z digitálního signálu zase složí a věrně zrekonstruuje spojitý analogový signál.

DANTE
Napříč výrobci poměrně hojně využívaný systém hromadného přenosu audiodat s pomocí klasické síťařské infrastruktury (CAT5 nebo optika, vhodně nakonfigurované víceméně standardní switche). Nevýhodou je, že DANTE protokol je proprietálním vlastnictvím australské firmy Audinate, takže v ceně každého zařízení je zahrnutý poplatek tomuto výrobci (tuto nevýhodu se snaží překonat otevřený standard AES67, ovšem má zase jiná úskalí).

DAW
Digitalů Audio Workstation, tedy obecný výraz pro sestavu počítače, zvukové kartz a k tomu kompatibilní aplikace pro zvukový záznam, střih a zpracování.

DEVÍTKA
Baterie o napětí 9V, která vždy dojde v polovině vystoupení. Pokud dojde náhodou před vystoupením, tak není v širokém dalekém okolí k sehnání a jediný, kdo ji zpravidla má a neprodá je zvukař. Hodí se do všech možných kytar a kytarových krabiček a vždycky „včera zaručeně fungovala“.

Dělička
Slangový výraz pro dělící kmitočet (frekvenci) či pro crossover (viz. písmeno C). Dělící kmitočet je číslem vyjádřená hodnota kmitočtu, na kterém se dvě sousední pásma výhybky (crossoveru) překrývají se stejnou úrovní signálu (zpravidla na hodnodě -6dB, ovšem detaily závisí na typu použitých filtrů)

Daisychain, Daisy-chain (výslovnost: „dejzyčejn“)
Zažitý výraz pro řetězení zařízení za sebou (sériově – viz písmeno S), pochází samozřejmě z angličtiny

DE-ESSER (čti „de-esr“)
Z konstrukčního pohledu je de-esser v podstatě kompresor s filtrem (bell či Hi-Shelf) klíčovacího (ovládacího) signálu omezeným pouze na pásmo sykavek. S jeho pomocí je možné částečnš omezit množství sykavek (syčivé hlásky s, z, š, č a jiné) tak, aby v nahrávce či projevu zpěváka na jevišti nezněly nepříjemně. Při zacházení s de-esserem je, podobně jako při práci se všemi dynamickými procesory, potřeba zacházet velmi opatrně, aby nedošlo k poškození a ztrátě přirozené barvy hlasu či až k narušení srozumitelnosti.

DI BOX
Krabička, či váleček, zvaný DI BOX (z anglického „Direct Inject“ – přímé vložení) je zařízení, které slouží k impedančnímu přizpůsobení signálu nástroje (na jedné straně) a vstupu (na straně druhé), zároveň také ke galvanickému oddělení (elektrický svět na vstupu u nástroje je bezpečně izolován od světa zvukařova) a řada DI-boxů je vybavena také obvodem GROUND LIFT (viz písmeno G) pro přerušení bručení způsobeného zemní smyčkou. V základu rozlišujeme dva druhy DI-boxů: AKTIVNÍ (jeho základem je elektronický obvod založený zpravidla na FET tranzistoru či opetačním zesilovači) a PASIVNÍ (nemá a nepotřebuje napájení, neboť jeho srdcem je transformátor). Pokud máte cívkové nebo piezzo snímače (nemusí to být kytara, nebo basa, cívkové snímače mají i pasivní klávesové nástroje jako Fenderpiano) pak určitě potřebujete nějaký DI box s vysokou vstupní impedancí (aktivní, nebo i některé pasivní). Pokud máte nástroj s linkovým výstupem (klávesy, gramce, kytary a sktivní elektronikou) pak DI box nutně nepotřebujete, ovšem i tak jej doporučuji, neboť s jeho pomocí lze vyřešit zpousta druhotných problémů jako zemní smyčka či příliš vysoká úroveň signálu (často se používá připojení do mikrofonních vstupů mixu).

DIMMER, česky STMÍVAČ
Zařízení, které umí pomocí tyristorů regulovat napětí (já vím, jsou i jiné technologie) a tím stmívat světla. V dnešní době kdy se stále více používají osvětlovací prvky založené na LED technologii už dimmery nejsou tak zásadní jako dřív. Z pohledu zvukaře jsou dimmery postrachem, protože vedlejší jevy práce tyristorů představují vlezlé rušení pro naše signálové trasy a tím se projevují ve zvuku (bručením, bzučením, či obojím).

DIRECT OUT
Zvláštní „čistý“ výstup odbočující ze vstupního kanálu mixážního pultu signál hned za před zesilovačem, tedy čistý ještě než vstoupí do korekčních obvodů pultu. Na rozdíl od rozhraní INSERT ale signál nepřerušuje, ale pouze odbočuje. Používá se prakticky výhradně jako zdroj signálu pro záznam (nahrávání), který je pak určrn pro další zpracování v postprodukci (mix aj.).

DIVERSITA
Technologie použitá u přijímačů bezdrátových mikrofonů, která významně omezuje riziko výpadku vlivem destruktivních interferencí nosného signálu. Diverzitní přijímač používá dva oddělené přijímací obvody každý se svojí anténou, ze kterých logika sofistikovaným způsobem vybírá ten, který poskytuje kvalitnější signál k dokódování (demodulaci) přijímačem. Diverzity existuje několik různých konstrukcí/zapojení, každý z nich má své výhody i nevýhody.

DEKA, v ordiginále Decca Tree
Způsob rozšíření stereofonní techniky A-B o třetí mikrofon, vysunutí nad prostředkem A-B hrazdičky směrem ke zdroji (vypicky při snímání orchestru, kdy je A-B dvojice zavěšena nad hlavou dirigenta, je třetí mikrofon vysunutý před dirigenta). U armádních orchestrů se pak tento výraz používá i v jiném, ne zcela příjemném, významu.

DELAY či ECHO
Zvukový efekt založený na neustálém opakování příchozího signálu, případně opakování opakovaného. Tímto efektem trpí i některé manželky, na rozdíl od klasického zvukařského DELAY efektu, který hlasitost opakování s časem snižuje, manželky to dělají přesně naopak.

DELAY LINE, nebo-li ZPOŽĎOVAČKA
Signálový blok (v televizní praxi samostatný přístroj, v ozvučení dnes součástí přístrojů jako speakermanagement, mix a dnes už i chytřejších aktivek s DSP), který nedělá nic jiného, než zpoždění procházejícího signálu. Na rozdíl od situace na železnici ale má toto zpoždění svoji pevnou, přesně definovanou hodnotu a to v časových jednotkách (ms, s), nebo pro usnandění práce líným matematikům v délkových jednotkách (m). Nakolik je tento přepočet přesný když chybí údaj o teplotě (tj. přesné rychlosti šíření zvuku v daných podmínkách) Bůh suď (zkuste se zeptat výrobce).

DEPORTOVAT (od slova „deportace“), ODPORTOVAT
Odstranit mikroporty (kapesní bezdrátové vysilače – viz. písmeno M a B) a miniaturní či subminiaturní mikrofony z těla obětavého zpěváka, či herce.

DIGITÁLNÍ STAGEBOX
Termín STAGEBOX převzaly i digitální přístroje představující rozhraní mezi mikrofony a digitálním zvukovým systémem. V podstatě jde o externí převodníky, vybavené řiditelnými mikrofonními předzesilovači a výstupním rozhraním ve formátu, který umožňuje přímé datové propojení s mixážním pultem, či začlenění do zvukové datové přenosové sítě příslušného protokolu.

DJ (čti „dý-džej“), nebo též postaru Diskžokej
Blah-blah-blah, více Wiki pod heslem „Diskžokej

DMX512
Kletba, kterou osvětlovač zaklíná všechny svá hrejblata aby svítily zvukařům do očí když potřebuje vidět na scénu, nebo úplně zhasly když dráteník (viz. D) zapojuje pódium (respektive techniku na pódiu). Světlušky sice říkají, že je to standardizovaný protokol pro řízení 512 kanálů stmívačů a inteligentních světel, ale čert jim věř.

DAMPING FACTOR, DF, ČINITEL TLUMENÍ
Ve zvukařském světě internetovými diskutéry hrubě přeceňovaná vlastnost zesilovačů. Pokud chcete, můžeme si jej definovat jako poměr vnitřní impedance (odporu) výstupu výkonového stupně zesilovače k impedanci připojené zátěže (tj. kabelu a reprobedny) s výsledkem „čím vyšší číslo tím lepší“. Jestli ale na kšefty zrovna netaháte ke krmení svého PA lampové zesilovače, bývá toto číslo u použitých zesilovačů na tak vysoké hodnotě (stačí když výstupní impedance zesilovače bude větší, než desetina impedance zátěže), že vedle tradiční sportovní disciplíny „kdo má větší číslo“ nemá diskuse nad tímto parametrem ve světě ozvučování prakticky žádný smysl.  Jestli vás tohle téma ještě neznudilo zkuste si ve vyhledávači najít výraz „činitel tlumení“, jak se správně termín DAMPING FACTOR z angličtiny překládá.

DRÁTENÍK, PÓDIÁK, DRÁTOVAT, ZADRÁTOVAT, NADRÁTOVAT (nikoliv ovšem se)
Bez svého týmu pomocníků by se zvukař strašně naběhal a pomocníkem z nejdůležitějších je šikovný dráteník. Zatímco zvukař si na FOH (viz. F) připravuje pult na další kapelu na scéně horečně probíhá kabelová přestavba z jedné kapely na jinou a tu má na starosti právě zvukař-dráteník. Pokud je tým sehraný, připraví potřebnou techniku a zapojí zvukaři na FOH všechny vstupy zcela sám podle rideru (viz. R), nebo podle předchozí domluvy prakticky bez nutnosti konzultace. Schopný, rychlý a spolehlivý dráteník se dokáže vyznat v kabelové vánočce, která chtě-nechtě na celodenních festivalech vzniká a ještě k tomu dokáže promptně vyřešit případné změny reality proti rideru (bohužel poměrně častá věc) a vzniklé problémy. Pokud se u toho všeho dokáže dráteník ještě celý den usmívat pak je buď zhulenej, nebo neskutečnej borec.

DRY/WET
Knoflík (ať už reálná na efektorých procesorech, či virtuální v digipultu či DAW) určující poměr mezi efektovaným (WET) a neefektovaným (DRY) signálem. V podstatě jím nastavujeme kolik příslušného efektu se nám na signál aplikuje.

DSP PROCESOR
Obecný výraz pro jakékoliv digitální rackové zařízení které umožňuje zpracovat procházející signál pomocí sofistikovaných algoritmů dle funkce určené výrobcem. V praxi takto hovoříme o různých speakermanagementech, maticích či vysílacích procesorech. Samotný výraz „DSP“ znamená „DIgital Signal Processor“ a označuje klíčovou součástku, která je srdcem výše zmíněných přístrojů (a mnoha dalších, například digitálních mixážních pultů).

DYNAMICKÝ MIKROFON
Mikrofon jehož vložka pracuje na elektrodynamicém principu kdy na membránu je přilepená cívka, který je umístěná ve stálém magnetickém poli, vytvořeném permanentními magnety. Vlivem kmitání membrány a s ní spojení cívky (vzpomeňte na indukci) se pak na vodiči cívky objeví odpovídající střídavé napětí, které představuje elektrický signál a je obrazem snímaného zvuku.

DYNAMIKA
V nahrávce rozdíl mezi z hlediska nejslabší a nejsilnější části hudební skladby či mluveného projevu. Zároveň se termín DYNAMIKA používá jako souhrnný výraz pro dynamické procesory, slyšet jej můžete i ve významu „dynamicý mikrofon“.

DUCHAŘINA
Postup, kterým se technici čistě analytickým způsobem snaží najít chybu či závadu, která se proti všem zákonům fyziky projevuje, ačkoliv by neměla. Oblíbenou duchařinou je kupříkladu hledání zemních smyček, svodu kvůli kterému vypadává FÍčko, či radiového rušení bezdrátů.

DVEŘE
Okamžik před koncertem kdy musí být všechno připraveno aby bylo možné do sálu vpustit dav dychtivých diváků. Nejsmutnější zklamání ovšem bývá když se onen dav dychtivců pět minut přad začátkem trousí po jednom a skládá se z kamarádky zpěvačky, přítele bubeníka a učitele z LŠU/ZUŠ, kterého si pozval baskytarista. To pak bývá koncert v režimu „přesilovka“ (viz. písmeno P).

 

E

EMI – Electromagnetic Interference
Parametr, který v manuálech najdete pod touto zkratkou, vyjadřuje schopnost (zvukového) zařízení odolávat elektromagnetickému rušení. Zařízení s mizernou EMI bude „chytat“ například cvrlikání z mobilu či brum ze zářivek, tedy rušení, které se šíří vzduchem, či po kabelech. Neplést si s dalším fenoménem, kterým je „Zemní smyčka“ (viz písmeno Z).

ENKODÉR (encoder)
Digitální kroutítko s knoflíkem (správně mu říkáme hmatník), které na rozdíl od poťáku (viz. P) otočením pouze generuje pulzy pro DSP s informací „přidej o 1“ nebo „uber o 1“. V důsledku to znamená, že jím signál přímo neprochází, takže nemá co šumět a praskat. Na druhou stranu je mazán vazelínou, která při nižších teplotách tuhne a může způsobit pomalejší odezvu enhodéru (člověk pak točí jak vzteklej a parametr kýžený se sotva pohne).

EFEKTOVÝ PROCESOR, EFEKŤÁK, MULTIEFEKT, MULŤÁK
Krabice, která průchozí signál dokáže obohatit o různé zvukové efekty na časové (REVERB, DELAY) nebo modulační (CHORUS, FLANGER aj.) bázi. Samostatnou kapitolou jsou pak efektové pedály pro elektrickou kytaru, kterých je mnoho druhů (echo, delay, kompresor, gate, booster, ekvalizér, reverb, distortion, overdrive, hall, wah-wah, chorus, flanger, phaser, looper, vibrato, multiefekty, harmonizéry a další). Multiefekt je pak specifický druh efektového procesoru, který umí zpracovat víc nezávislých kanálů a efektů najednou (zpravidla dva či čtyři). S nástupen digitálních pultů ale tuto služnu z velké části přepírá výbava těchto pultů, snad až na nejkvalitnější REVERB algoritmy, které jsou samy o sobě náročné na výpočetní výkon DSP.

EKVALIZÉR, zkráceně EQ
Elektronické zařízení, které zvukaři (ale zdaleka nejenom oni) pro úpravu barvy zvuku a často také pro omezené částí zvukového spektra tak, aby se vyvaroval problémů (např. zpětné vazby či dunění). Sestává zpravidla z několika filtračních obvodů, realizovaných pasivními či častěji aktivními elektronickými obvody či softwarově. Bývá k mání buď součástí mixážních pultů, procesorů, míchacích software či jako samostatné zařízení.

ELEKTRET, ELEKTRETOVÝ MIKROFON, BACK ELECTRET, PRE-POLARIZED MICROPHONE, PŘEDPOLARIZOVANÁ MIKROFONNÍ VLOŽKA
Technologie odvozená od kondenzátorových mikrofonů, využívající přídavného dielektrika (např. teflon) s malým zbytkovým nábojem napětí namísto klasické polarizace externím napájením. Výhodou této technologie je masivní a tedy levná výroba (proto elektretové vložky najdete v drtivé většině levných  „kondenzátorových“ studiových i koncertních mikrofonů napříč výrobci), nižší napájecí napětí (zpravidla stačí i 9V), nevýhodou pak  menší dynamický rozsah, větší či menší nestabilita, která vede k postupné (v řádu let) ztrátě citlivosti mikrofonu a tím i ke zvyšování vlastního šumu mikrofonu.

Elektrocentrála
Náhradní zdroj elektrické energie hojně využívaný na festivalech. Obvykle jej tvoří naftový agregát umístěný na vozíku či v nákladním voze a systém úpravy a stabilizace výsledného třífázového proudu.

 

F

Fader, zvukařskou hantýrkou též KLIKA
Posuvný ovladač úrovně signálu, který dal jméno také tomuto oborovému portálu. Najdete jej v různém provedení (obvykle 60 nebo 100mm) na mixážních pultech analogových i digitálních (číslicových), kde bývá doplněn i motorickým posuvem se zpětnou vazbou (odečítání stavu a jeho hlášení stavové logice k případné korekci).

FÍČKO, nebo-li PROUDOVÝ CHRÁNÍČ
Jistící prvek, který podle platných norem musí být v cestě proudu a funkční (po úspěšném funkčním testu) minimálně v hlavním pódiovém rozvaděči. Pracuje na principu hlídání a porovnávání proudu protékající fází a nulákem (záměrně nepoužívám normovanou terminologii, ta se stejně co chvíli mění a tohle zná každý) a při vyšším než povoleném vzájemném rozdílu proudů vybaví (vypne). Myšlenka skvělá, ovšem ve vlhku (ranní rosa, déšť) může svod a následné ZARPUTILÉ vypadávání fíčka (větve, nebo dokonce hlavního) obsluhu pěkně potrápit.

FOH, F.O.H., eFÓHáčko
Anglický výraz „Front of House“ kupodivu neznamená „před barákem“, ale „v hledišti“. Tímto výrazem ve zvukařině označujeme umístění pracoviště (zpravidla režie) v publiku, přeneseně ale i celé režijní pracoviště (vč. osvětlovače). Pokud budete stěhovat case s nápisem FOH v kolonce určení odneste jej prosím na místo kde bude vznikat zvuková a světelná (případně video) režie, tedy na eFÓHáčko.

FRONTDROP
Přenosné popředí – takový velký hadr, zpravidla potištěný něčím zajímavým, který si kapela přiveze s sebou a  který se jako úplně první úkon při (pře)stavbě scény napne na přední část trussu (viz. T) před scénu jako opona, aby čumilové neviděli, že technici neumí motat kabely. Těsně před prvními tóny koncertu pak pověřený technik trhne za šňůru a backdrop ladně spadne do bahna před pódiem aby diváci mohli ohromeně žasnout, že už pódiáci ty kabely konečně smotali. Předchůdcem a někdy i souputníkem frontdropu je  „backdrop“ (viz. B).

FRONTFILL
Jeden či (častěji) více reproboxů umístěných před prvními řadami diváků (zpravidla na hraně pódia, jeviště či na vystackovaných basovkách), určených k dokrytí předních řad srozumitelným zvukem. Tak jako čert kam nemůže nastrkuje ženckou, zvukař kam nedohraje s hlavním PA tam nastrčí dokrejvku, například frontfill.

FX (čti „efex“)
Zajímavou přesmyčkou vzniklá zkratka, která označuje zvukové (či obrazové, to nás tu ale nezajímá) efekty (vysloveno po anglicku „eFeX“ výslovností připomíná anglické slovo „effects“ – efekty).

FX BUS
Po přečtení předchozího vás asi nepřekvapí, že významem zkratky FX BUS je efektová sběrnice na mixážním pultu. Jedná se o pomocnou sběrnici, do které se v různých poměrech podle potřeby míchá signál z jednotlivých kanálů, aby byl pak dál přes FX BUS MASTER fader odeslán do efektového procesoru.

 

G

GAIN
Správný český ekvivalent tomuto anglickému slovu je výraz „zisk“. Aniž bychom zabíhali do přílišných technických podrobností  můžeme si říct, že ovladačem popsaným GAIN obvykle nastavujeme míru zisku na vstupu předzesilovače (například mixážního pultu), můžete jej najít ale i dále v signálovém řetězci (například u kompresorů jako součást funkce GAIN MAKEUP). Se ziskem (GAINem) se setkáváme také u antén našich bezdrátových mikrofonů kde tento parametr definuje poměr intenzity vyzařování antény v určitém směru k intenzitě vyzařování referenční antény (obvykle isotropní, tedy v jednotkách dBi) – více Wikipedia.

GATE
Zkrácený výraz pro „Noise Gate“, otrockým překladem „šumovou bránu“, nebo-li hradlo. GATE je přístroj či funkční blok (ve složitějších přístrojích) který podle úrovně signálu zavírá či snižuje (podle nastavení) míru průchodu signálu vždy když tato úroveň klesne pod nastavenou hodnotu (pokud vám tato funkce není dostatečně jasná pohledejte zde na FADER.cz, myslím, že jakdete článek vysvětlující funkci dynamických procesorů, ke kterým GATE patří, poměrně podrobně a polopatě). Funkce, respektive přístroj GATE se v praxi používá pro omezení přeslechů zejména perkusivních nástrojů, omezení šumu a brumu v pozadí signálu a šikovnější kolegové také pro tvarování zvukové obálky (mj. i to učíme v naší Zvukařské škole).

Gulášníci
Pejorativní označení stánkového cateringu, který nám obvykle neodborným připojením do našeho elektrického rozvodu znepříjemňuje život. Čest výjimkám!

GAFFA, TEJPA (tape)
Pevná, hustě tkaná, textilní páska, která všechno spraví a o kterou je věčně nouze. Důrazně upozorňuji, že se nejedná o řídce tkanou textilní pásku z hobbymarketu, které v angličtině říkají Duct Tape, naopak! Gaffa má svoji duši a svůj kult, navíc nezanechává stopy po případném odlepení.

GROUND LIFT, GND LIFT, EARTH, EARTH LIFT
Popiskem GROUND LIFT a jeho variacemi bývá popsán přepínač pro přerušení zemnicího vedení signálu tak, aby došlo k přerušení zemní smyčky (tj. hlubokému bručení kmitočtu 50Hz, které způsobuje). Najdete jej nejčastěji na DI-BOXech (viz písmeno D), méně často na zvukovkách a jiných rackových přístrojích.

GRILL, BAMBULE, OCHRANNÁ MŘÍŽKA
Mikrofonní vložka je na zacházení citlivé zařízení a tak musí být před mechanickým poškozením chráněno drátěnou koulí. Ta musí splňovat řadu požadavků: jednak musí být dostatečně pevná, musí ale také propouštět zvuk, aby mikrofon vůbec slyšel co má. Zároveň je v ní (v něm, tedy v GRILLu, jak se jí podle anglického vzoru slangově říká) vnitřní winčuce (viz. W), která vložku částečně chtání před  proudem vzduchu z explozivních hlásek (retnic).

GOBO
Udělátko do hejbaček, které dokáže z nudných paprsků vykreslit roztodivné rotující tvary, například hvězdičky, nebo zviřátka. Roztomilé je to.

 

H

HOLD
U dynamických procesorů jako je GATE či EXPANDER jde o parametr definující čas pozdržení změny stavu hradla po klesnutí signálu pod nastavenou mez THRESHOLD. Pokud netušíte o čem mluvím poohlídněte se zde na FADER.cz po článku vysvětlujícím funkci zmíněných dynamických procesorů.

Harting
Jeden z mnoha typů multikonektoru (konektor s vícenásobným spojením v jednom těle), v minulosti hojně používáný pro zvukové páráky (multikabely) a ¨ve výkonově dimenzované verzi i světelné lišty.

HPF, Hi-Pass Filtr, slangově „ořízka“
Filtr typu horní propust. Jedná se o elektronický obvod, který propustí pouze kmitočty nad nastaveným mezním kmitočtem (na rozdíl od LPF, kde je to přesně naopak). Abychom si to přiblížili tak si můžeme  velmi zjednodušeně říct, že HPF filtr nastavený na 100Hz propustí pouze vyšší kmitočty než 100Hz – v důsledku tak zmizí basy a signál (ze kterého bude posléze zvuk) přenese jen středy a výšky. Ano, kolegové, řády a strmosti stranou (o fázi nemluvě), tady jde o princip.

HLAVA
Hlavu nahoře, nohy dóle má nejen Golem, ale také spousta dalších věcí. V muzikantském světě je to třeba kytarový aparát, jehož zesilovač obvykle stojí na dvou kytarových bednách (zvaných STACK – viz. písmeno S) a tedy připomíná hlavu. Také mikrofon může mít svoji hlavu, ať už ji tvoří od bezdrátu (respektive jeho vysílače, umístěného v držadle) odnímatelná část vlastní mikrofonní vložky (viz. V) s grillem (bambulí – viz. G), nebo u drátových mikrofonů jen samotná drátěná bambule (grill – viz… no však víte).

HANDKA
Tímto slovem označujeme mikrofon do ruky (ten co si zpěvák musí přidržovat rukou), ale POUZE BEZDRÁTOVÝ (neptejte se mě proč). Zatímco v angličtině, která pravděpodobně je původcem tohoto výrazu, může „handheld microphone“ znamenat jakýkoliv mikrofon do ruky, u nás se toto označení vžilo praktický výhradně jen pro ruční mikrofony bezdrátové.

HEJBAČKY
Pohyblivá světla, která na povel osvětlovače dokáží krásně tančit po celém jevišti. Pokud krásně tančí i kapela, dochází k nirváně (především u osvětlovače). Bohužel nás bohužel jsou některé (zejména lacinější) hejbačky a světelné vychytávky obecně poměrně hlučné (zvlášť je-li jich víc na jednom místě), takže nám to při tichých skladbách někdy leze do mikrofonů a skrz ně i do diváků.

HOLÍRNA
Krásné slovo „holírna“ má ve zvukařině hned dva významy: jednak je to typ akce (zvukařské zakázky) která je sice nudná, zato ale dobře placená a stačí na její realizaci jen málo techniky (takže je brzy sbaleno). Ve druhém významu se slovo „holírna“ používá jako označení kompaktního case, ve kterém je všechno co na takovéto malé akce potřebujete (přehrávač, mix, zesilovač, mikrofony, pár bezdrátů, pár Diboxů, potřebné kabely aj.).

HOKR, na Náchodsku ČUKR a na Ostravsku též PIKR
Význam: univerzální pomocník (Hovado K Ruce). Ostatní překlady po mě nechtějte, jsme tu slušnej podnik.

HMATNÍK
Hmatník na hudebních nástrojích zná asi každý, přinejmenším každý kytarista. Málo kdo ovšem ví, že hmatník najdeme také na mixážních pultech. Ano, jsou to ty čudlíky, na které saháme když kroutíme poťákem (viz.P), nebo taháme faderem (viz. F).

HYPERKARDIOIDA, HYPERKARDIOIDNÍ
Směrovost hyperkardioidní znamená snímání zvuku v ose versus zvuku mimo osu v poměru 3:1 a hluché směry na úhlech 110 a 250 stupňů od osy. Je směrovější než kardioida i superkardioida (odfiltruje víc okolního hluku), ale o to je náročnější na stabilní umístění před zdrojem zvuku. Vzhledem k vysoké směrovosti se na ní také nejvíce projevuje jev proximity efektu (změna barvy se vzdáleností – viz. písmeno P).

 

 

CH

CHANNEL
Nejde o parfém, jak by se na první pohled mohlo zdát. Anglickým výrazem „Channel“ (čti „čenl“) se ve zvukařině označuje cesta, kudy prochází signál – česky říkáme „signálový kanál“. Najdete jej prakticky na všech zvukových zařízeních, na zvukovkách, na zesilovačích, na maticích, na výhybkách, procesorech a v hojném či ještě hojnějším počtu samozřejmě i na mixážních pultech. U bezdrátových systémů používáme tento výraz také pro jednu přenosovou cestu VYSÍLAČ-PŘIJÍMAČ.

CHANNEL STRIP, tuzemskou zvukařskou hantýrkou ŠAVLE
Vstupní kanál na mixážním pultu, kterým prochází signál (zpravidla od shora dolu ) od předzesilovače (preamp) přes ořezové filtry (LPF/HPF), korekční filtry (Shelf, bell, notch), odesálíní do pomocných sběrnic AUX až po kanálový fader (kliku) a přes umlčovací tlačítko (MUTE) do master sběrnice.

Chromatika
Stupnice, ve které je oktáva rozdělena po půltónových intervalech na dvanáct stupňů

 

I

IEM, slangově INÝRY a ještě častěji UŠI
Za zkratkou výrazu „In-EAR-Monitoring“ (v překladu odposlech do uší) se skrývá jedna z přelomových techlologií moderní zvukařiny, která (pokud je akceptována kapelou) ve velké míře dokáže změnit svět jevištního odposlechu k lepšímu. Častým problémem na jevišti totiž bývá hlasitost jevištních odposlechů (viz. M), které, aby uspokojili umělcovy potřeby, si svým výkonem a hlasitostí nezadají se slušným menším PAčkem. Použití sluchátek, do kterých je pomocí bezdrátového systému posílán signál nutný pro odposlech hudebníka, se tak stalo spásou prakticky pro všechny: hudebníci se slyší dostatečně nahlas, čistě a stereo bez toho, aby někoho rušili, přeslechy (viz. P) z odposlechů do mikrofonů zmizely a zvukař na FOH může se zvukem lépe pracovat a monitorák (odposlechový zvukař) může s pomocí sluchátek mnohem snáz kontrolovat jakost poslechu každého z hudebníků. Snad jedinou nevýhodou této technologie je dallší sada bezrátových zařízení o které je nutné se starat z hlediska správného naladění a které mohou zhoršit celkové zarušení pracovního pásma bezdrátů… to je ale řešitelný problém, který je navíc věcí techniky, a tak umělcům může být šumák.

Specifickým druhem „ucha“ (tady se snad ani IEM neřiká) je u filmu a v televizní tvorbě miniaturní mikrosluchátko, které je tak malé, že se hravě skryje v uchu a není vidět ani v detailním záběru. Tímto sluchátkem je pak možné herce ovládat aniž by bylo nutné zastavit kameru, režisér tak může všechna nedotažená gesta elegantně dotáhnout. V divadlech je stejným způsobem možné napovídat zapomětlivému herci a nebýt při tom viděn. Jak mikrosluchátka používají politici a státní ochranka, to nesmíme ani naznačovat.

INPUT
Vstup, tedy místo (například svorky konektoru) kudy do zařízení vstupuje signál

INSERT, INSERT POINT
Místo které umožňuje přerušit cestu signálu (typicky ve vstupním kanále mixážního pultu) a vložit do ní  zařízení či funkční blok pro další zpracování signálu (typicky například kompresor). V bodě zvaném INSERT POINT je tak signál přerušen, přesměrován přes výstupní svorky do (například) externího kompresoru a z jeho výstupu pak vstupními svorkami navrácen na původní místo ve vstupním kanálu a poslán dál je zpracování na šavli (viz. písmeno S) jako by se nechumelilo. Insertní bod najdeme nejen na vstupech, ale často také na MASTER MAIN BUS sběrnici a na podskupinách (viz. příslušná písmena).

Impedance
Impedanci můžeme pro zjednodušení vnímat jako kmitočtově závislý odpor (v podstatě tato veličina charakterizuje obvod střídavého elektrického proudu). Ve zvukařině se s ní potkáváme na každém kroku, ať už se jedná o vlastnost reproduktoru, výstupního či vstupního obvodu zařízení, nebo vlastnost akustického prostředí.

INTERKOM
Komunikační systém drátový či bezdrátový, sloužící k rychlé operativní domluvě všech členů realizačního týmu  televizního přenosu, divadelního představení, či koncertu. Interkomů jsou rozličné druhy, levné analogové typu partyline „každý s každým“, dražší vícekanálové digitální „někteří s některými“, či drahé digitální interkomy založené na komunikační matici a provozem „kdokoliv s kýmkoliv a jakkoliv“. Populární jsou v poslední době kombinovaná řešení kdy jedna digitální základnová stanice je schopna obsloužit jak vícekanálovou partyline komunikaci tak maticové bezdrátové komunikátory a třeba hlášení do šaten.

 

J

JACK
Obecné a u nás hojně rozšířené označení pro zasouvací konektory telefonního typu (pamatujete manuální přepojovače v telefonních ústřednách?).  Zajímavé je, že ve světě bylo tot původní označení (1/4″ jack) v poslední době vytlačeno označení TS (nesymetrický konektor), případně TRS (symetrický). Ve zvukařském světě se nejčastěji setkáváme s „jacky“ o průměru 6,3mm (to je právě ten 1/4″, tedy čtvrt palcový) kterými je vybavena většina (elektrifikovaných) hudebních nástrojů, u komerčních zařízení jako jsou kapesní playery, notebooky, tablety a mobilní telefony pak s 3,5mm.

JACKOVKA, po staru též DIODOVKA
Kabel osazený konektory JACK 6,3mm (ať už TS nebo TRS). Tady bych měl upozornit na jedno úskalí: Kytarové krabičky (viz heslo PASTIČKY) jsou konstruovány tak, že se zapínají zastrčením NESYMETRICKÉHO jack konektoru (tedy TS) do výstupní zdířky. Pokud tam použijete kabel symetrický (TRS) konektor nesepne potřebné napájení a krabička nebude fungovat.

JEŤÍ
Slangový výraz pro jeden pokus o záznam vystoupení uměleckého tělesa, či časteji studiového hraní hudebníků/hudebníka. Pokud uslyšíte z úst (hudebního) režiséra že „vezmem to na dvě jetí“ pak to znamená, že budou dva pokusy o nahrání vystoupení v celku a „pak už se to z toho nějak udělá“.

Jumper
Zvyky z počítačové techniky se postupně rozšiřují i na náš obor a s nimi i „jumper“ (a tím nemyslím francouzskou dodávku). Miniaturní proklemovávací spojku totiž řada výrobců používá k vnitřnímu nastavení volitelných funkcí analogových zařízení. Pomocí přeosazení této spojky tak lze u některých zařízení zapnout phantom, HPF filtr, nebo například přepnout výstupní režim zesilovače z Low-Z na 100V Direct Drive.

 

K

KAPELNÍ, nebo také ZVUKAŘ S RUKAMA, či jen RUCE
Líný druh zvukaře, který už má obvykle naježděno s rentálkama (viz. R) tolik, že všechny zná a dokázal se přisát na některou z populárních kapel či jednotlivců. Přijíždí až v průběhu festivalu zpravidla s kapelou aby obhlédl terén, nechá si přinést vlastní pult na FOH (někteří kapelní jsou líní i na toto a nosí si v kapse jen tablet) a s pomocí pultu přednastaveného od minule bravurně odbaví dechberoucí show populárního umělce. Po jejím skončení zavře pult, za současného nadávání „sakra, dneska máme troják“ zamává na pozdrav místňákovi a babysitterovi (což často bývá jedna osoba) a zbaběle odjíždí znovu si vystát D1 k první pumpě. Přesto ho místňáci obvykle rádi vidí a to jednak proto, že to je kámoš a taky proto, že jeho přítomnost jim dává chvilku volna a konečně se od rána mohou dojít vymočit.

KARDIOIDNÍ, KARDIOIDA, CARDIOID, LEDVINA
V ozvučovacím průmyslu historicky nejrozšířenější typ směrovosti mikrofonů (právě k této směrovosti se výraz „kardioidní“ váže). Vzorec směrovosti kardioidního mikrofonu říká, že hluché místo (směr, odkud mikrofon „neslyší“) je právě 180 stupňů od přední osy mikrofonu, tedy přesně tam, kam míří vestavěný XLR konektor (u ozvučovacích mikrofonů – až na výjimky, o kterých se případně dočtete v manuálu). Podobně je to i u studiových mikrofonů, ovšem tam si dejte pozor na to, že některé (zejména velkomembránové, nebo ty co si na velkomembránové hrajou) studiové mikrofony mají osu kolmo na tělo mikrofonu (tzn. „slyší“ ze strany, obvykle tam, kde je namalováno logo výrobce). Kardioidní ale může být také sestava basových beden (subwooferů) navržená systémákem – viz heslo SUB ARRAY.

KAŠLÁTKO, KUCKÁTKO
Dočasně vypínací (umlčovací) tlačítko na moderátorském či překladatelském mikrofonu. Slouží k tomu, aby se nutné odkašlání aktéra nepřenášelo do éteru (vysílání) a nevyděsilo tam posluchače či diváky.

KEŤAS, nebo-li CATERING
Tak jako zkušený pochůzkář zná svojí galérku zkušení zvukaři znají svůj catering. Koncerty a zejména VIP akce jsou často práce od noci do noci a keťas je příjemný způsob jak nezůstat o hladu a žízni a pokud není produkce uznalá často také jediný. Jakmile se odbude úvodní řeč předsedy firemního představenstva a otevřou se stoly s jídlem je ta pravá chvíle nasadit ostré lokty, zmocnit se talířku a ulovit v cateringu večeři pro sebe a případně i pro svého (momentálně sloužícího) kolegu.

KOAXIÁLNÍ
Souosý – ve zvukařině nejčastěji kabel s mechanickou konstrukcí osově symetricky postavenou kolem středového vodiče. Takovéto kabely se používají pro distribuci analogových anténních signálů (koaxiální kabel 50ohm) či digitálních časových (WordClock) či datových (například MADI) signálů (koax 75ohm).

KONTAKTNÍ SNÍMÁNÍ
Na rozdíl od vzdáleného snímání, které používáme na velká hudební tělesa, celky či ambientní atmosféry, kontaktní snímání má za cíl nabrat nástroj samostatně, izolovaně od ostatního dění. Proto při kontaktním snímání pracujeme s mikrofony umístěnými velmi blízko nástroje, často i přímo v něm (kombinované snímače akustických kytar, snímání kopáku, floortomu ap.). Takto nasnímaný přímý zvuk lze pak při mixu lépe zpracovat a aplikovat na něk zvukařské triky a kouzla (například dynamické procesory).

KOULE
V singuláru označuje negativní zvukový vjem posluchače (či hudebníků na jevišti), při kterém se jednotlivé nástroje slévají do nesrozumitelného celku. V plurálu naopak označuje pozitivní zvukový vjem kdy jednotlivé nástroje tvoří kompaktní dynamický celek, schopný ohromit posluchače a bezděky jej přimět k tanci.

V dalším význam může výraz „koule“ označovat tvar směrové charakteristiky všesměrového mikrofonu – tedy takového, který „slyší“ ze všech stran stejně.

Kombo (konektor typu Combo viz písmeno C)
Výrazem KOMBO obvykle označujeme kombinované řešení čehokoliv, ovšem v muzikantsko-zvukařském světě označuje nástrojovou reprobednu s vestavěným zesilovačem a vstupními kanály (často s efekty). Tato kombinace (proto kombo) je kompaktnější a přenosnější řešení nástrojového ozvučení než reprostack (viz písmeno S) a hlava (viz písmeno H).

KOPÁK, KICK, VELKÝ BUBEN, vašek
Stylové „Bum“ k tomu „čvacht“ z písmena V (virbl). Kopák je největší buben z bicí sady a rozhoně jej nemužete minout.

KMITAČKA, kmitací cívka
Pohyblivě zavěšená cívka, která tvoří srdce reproduktorů (na principu indukce rozkmitává membránu) a dynamických mikrofonů (zvukem rozkmitávaná membrána kmitá i s přilepenou cívkou a díky stabilnímu mg. poli tak indukuje proud = signál)

KŠEFT, či dnešním slovníkem špíše GIG
Pro kapelu vystoupení za peníze, pro zvukaře akce za proplacenou fakturu. Někteří umělci ovšem tento výraz považují za nedůstojný až pejorativní, takže raději operují s výrazy jako „koncert“, „vystoupení“ nebo „představení“.

KULISÁCI, KULISÁK
Málo placená, ale o to důležitější, technická funkce v divadle. Kulisáci jsou jako mravenci, kteří při přestavbách  mezi čísly vylezou z děr divadelního baru či klubu (popřípadě z kulisácké šatny) a chopí se kulis, pojezdů a částí dekorace aby je přemístili na nové místo. Pokud se vše podaří a nikdo se při přestavbě nezraní, za oponou (a někdy dokonce před očima diváků) se scéna změní z původní námořnické kajuty třeba na zahradu princezny Zlatovlásky.

 

L

Ledrmen (z původního Leatherman)
Univerzální nástrojový nůž, který je mnohými uctíván jako jediný univerzální nástrojový nůž na světě, Podobně jako se LUX v mnohých rodinách stal symbolem pro vysavač bez ohledu na značku tak se „Ledrmen“ stal symbolem pro skládací multifunkční nůž (anglicky „multitool“), ať už jej vyrobil kdokoliv kdekoliv. Spolu s gaffou pak ledrman zaručuje více či méně zdařilý průběh všech kulturních událostí.

LPF, Low-Pass Filtr
Filtr typu dolní propust. Jedná se o elektronický obvod, který propustí pouze kmitočty pod nastaveným mezním kmitočtem (na rozdíl od HPF, kde je to přesně naopak). Abychom si to přiblížili tak si můžeme  velmi zjednodušeně říct, že LPF filtr nastavený na 100Hz propustí pouze kmitočty nižší než 100Hz – v důsledku tak v signálu zbydou jenom basy, což je právě  vhodné pro buzení basových reproduktorů (které pro svoji hmotnost středy a výšky zahrát neumí) . Věc je samozřejmě v detailech složitější, ale pro účely tohoto slovníčku nechme řády a strmosti stranou (o fázi nemluvě) – tady jde o princip.

LINEARRAY (vyslovuj „lajnerej“), nesprávně též LINEÁR
Vertikálně koncipovaná a zavěšená sestava ozvučovacích beden zkonstruovaná tak, aby jejich počet byl modulární (ovšem se stanoveným minimem počtu beden!) a tím bylo možné velikost sestavy volit podle velikosti a potřeb akce. Použití jednotlivých pod sebou zavěšených modulů umožňuje přizpůsobit také vertikální vyzařovací úhel a teoreticky lépe pokrýt poslechový prostor zvukovou energií (ovšem vzhledem ke kombinaci několika technologií to není až tak přímočaré a jednoduché a optimalizace vyžaduje složité výpočty). Za možností škálovatelnosti a detailní práce s nastavením vyzařovacích charakteristik linearray sestavy (banánu) se skrývá několik zajímavých technologií jako jsou coupling nebo shading, ty ale již přesahují možnosti tohoto slovníčku. Pokud se o technologie sestav beden (ať už linearray, nebo pointsource) zajímáte blíž doporučuji dohledat výukové materiály výrobců, navštívit vhodné školení specializující se na „system design“, nebo oslovit nějakého systémáka (viz. písmeno S).

LIMITER
Druh dynamického procesoru jehož úkolem je plácat přes špičky neukázněný signál, který by chtěl být silnější než pán limiteru zamýšlí (a nastavil parametrem THRESHOLD. Kdyby se mu daly přidělat ručičky byl by to výtečný nástroj proti šíleným DJ, kteří si LED stupnici VU/PEAK metru často pletou s barevnou hudbou a hrají „do plnejch“, čímž ubližují nejen technice, ale především publiku a v důsledku i sobě.

LINECHECK (čti „lájnček“)
Ještě než na koncertě může začít první část umělecko-technické práce zvukaře je potřeba zkontrolovat, že jsou všechna potřebné mikrofony a signálová vedení v pořádku, funkční a bez zarušení (brum, šum). To má na starosti dráteník (viz. D) který je zapojoval, spolu s monitorovým zvukařem, či (podle domluvy, či není-li monitorák) s FOH zvukařem. Procesu postupného zkoušení jednotlivých vedení a kanálů se říká LINECHECK, tedy „lajnček“. Pokud je vše v pořádku, mohou přijít umělci (nebo v případě velkých hvězd jejich dubléři) a může začít v úvodu zmíněná technicko-umělecká část zvukařské práce: zvuková zkouška (viz. písmeno Z).

 

M

MAGIC BUTTON
Kouzelný knoflík či fader na mixážním pultu, který obratem dokáže vyřešit všechny problémy a stížnosti nespokojených posluchačů. Charakteristické pro něj je, že sice postrádá jakoukoliv reálnou funkci, zato však nápadně bliká, otáčí se, či posouvá.

MAIN BUS
Hlavní sběrnice procházející všemi kanály celým mixážním pultem, zakončená ovládacím faderem (fadery) celkové úrovně signálu MASTER (viz o řádku níž). Do této sběrnice bývá routingem (viz. R) poslán signál ze všech vstupních kanálů (až na výjimky, kdy si signál udělá zajížďku přes podskupinu – viz. P). Výstupní měřidlo úrovně signálu měří úroveň právě za tímto faderem, protože jen tak máme informaci o síle signálu na výstupních svorkách mixu (MAIN OUT), dokud je buzený spoeakermanagemen a následně výkonovýzesilovač (zesilovače) PA systému.

MALOMEMBRÁNA
Jeden z nejvágnějších a přitom z odborníky nejčastěji používaných termínů vůbec. Protože navzdory všem poučkám prý na velikosti záleží (fyzikálním poučkám, myslím), odkazuje tento termín na velikost membrány mikrofonu. Zvukařská dogmata říkají, že „malomembrány“ hrají jinak než „velkomembrány“, ovšem nikdo  z těch, kteří to tvrdí, už ale netuší, kde je ta skutečná hranice a vnímají ji spíše pocitově, než racionálně. Nedalo mi to spát a pustil jsem se do překvapivě dlouhého intenzivního pátrání abych dlouhými diskusemi se zahraničními tvůrci jakoževelkomembránových mikrofonů zjistil následující opatrné tvrzení: za velkomembránový mikrofon je považovaný ten, jehož vložka má průměr větší než 1″ (2,54cm). Analogicky termínem „malomembránový mikrofon“ můžeme označit ten, který má průměr vložky do 1″. Zda se počítá jen průměr samotné membrány (tj. plochy, která efektivně kmitá), či zda jde o průměr vložky i s přídržnou podložkou a přírubou, už jsem neměl to srdce dále vyzvídat.

MASTER sběrnice, též SUMÁR
„ …jeden jim všem vládne“ a to je právě MASTER, milášci. Označení MASTER se používá pro výstupní fader (viz F.) sběrnic (viz. B – BUS) a to jak pomocných (AUX BUS MASTER), tak efektových (FX BUS MASTER) i hlavních (MAIN BUS MASTER). S jeho pomocí nastavujete celkové množství signálu smíchaného na sběrnici, které se posílá dál k dalšímu zpracování (efektovým procesorem, odposlechy, PA systémem).

MASTER (synchronizace)
Zase jim „jeden všem vládne“, ale tentokrát v jiném významu. Tento výraz, který mnozí z vás zajisté znají z IT či telekomunikačního světa, označuje řídící stroj,  podle kterého se ostatní (v podřízeném režimu SLAVE) řídí. Kupříkladu u digitálních audio systémů to znamená, že MASTER posílá synchronizační pulzy pro společnou synchronizaci vzorkování s ostatními digitálními mašinkami (například WordClock). Podobně při časové synchronizaci přehravačů/rekordérů  výrazem MASTER označujeme stroj, který posílá časový kód a podle kterého se ostatní (SLAVE) řídí.

MASTERING
Finálních dokončovací úprava smíchané nahrávky (do stereo záznamu či po stemech – viz. S) a její příprava pro převod na matrici příslučného média (CD, DVD, vinyl, online služba atp.).

MATRIX
Marix je v podstatě malý mixážní pult ve velkém mixážním pultu. Sekce MATRIX umožňuje ze všech sběrnic pultu (AUX BUS, MONO BUS, MAIN BUS) smíchat jiný mix a ten poslat na příslušný (či u digipultů výstupním routingem navolený) výstup. To se používá například na míchání programového zvuku (příposlechu) do divadelních šaten či kontrolní zvuk do záznamy pro trestný poslech.

MIDI
MIDI je zjednodušeně řečeno norma pro hudební zápis do digitálním formátu. Tento formát je poměrně propracovaný, takže kromě vlastního hudebního zápisu se používá i například na řízení různých zařízení (kupříkladu přehrávačů), světel (zpravidla po překladu na DMX512) či časovou synchronizaci (s využitím časového kódu MTC).

MIX-MINUS (Clean feed)
V podstatě označení pro Hamleta bez Hamleta. Výrazem „Mix-minus“ se označuje sběrnice nebo výstup kam je namícháno všechno co do hlavního mixxu, ale v jiných poměrech (mínus nějaká hlasitost) nebo dokonce bez některých komponent (například jen dialogy, bez muziky pro obsluhu čtecího zařízení, program zvuk bez efektů pro divadlení příposlech atp.). Nejčastěji se s tímto termínem setkáte ve vysílání televize či rozhlasu, kde se mix-minus signál posílá telefonním respondentům (přítel na telefonu) bez jejich hlasu, aby je nemátlo zpoždění a nekoktali.

MONO, monofonní
Systém reprodukce, založený na pouze jednokanálovém záznamu. Dříve jej reprodukovala jen jedna bedna (vzpomeňte na nábytkové gramofony nebo na přenosné cívkové či kazetové magnetofony), dnes, při hojném rozšíření stereofonních poslechových systémů, bývá MONO záznam/signál reprodukován tak, že obě bedny poslechového systému hrají identický signál, čímž mezi nimi vzniká fantomový obraz mono signálu.

MORE-ME (čti „mór mí“)
Výraz „More me“ se stal denním chlebem všech monitorových zvukařů (a v na malých akcích a v klubech, kde se odposlechy míchají ze stejného pultu jako FOH, prakticky všech zvukařů). Pokud v průběhu zvukové zkoušky hudebník mává palcem k nebi či (pokud právě nemá volný palec) významně zírá a pokyvuje směrem vzhůru buďte si jisti, že to znamená „more me“, tedy „víc mě přidej do mého odposlechu“. Je zajímavé, že zpravidla to neznamená, že chce víc činelů, kopáku, nebo sólové kytary (pokud to tedy není zrovna sólový kytarista), ale vždy jde o jeho vlastní zpěv. Na druhou stranu přiznejme, že je to logické, právě tam je od zpěváků vyžadována intonace a ta se přecijen lépe posuzuje, když umělec svůj výkon adekvátně slyší.

MUTE
Česky bychom řekli „UMLČ“. Tlačítko s popisem MUTE obvykle slouží k úplnému zatlumení (umlčení, vypnutí) příslušného kanálu zařízení, ať je to mixážní pult,  vstup zesilovače, stopa v DAW, nebo výstup signálového procesoru.

MEMBRÁNA
Fyzikální definicí je membrána tenká plocha, která tvoří rozhraní mezi dvěma prostředími. V našem zvukařském oboru je touto plochou  obvykle míněný tenký plastový, kovový, či papírový výlisek, který je spolu srdcem mikrofonu (membrána rozkmitávána zvukem), či reproduktoru (rozechvívaný nuceně cívkou v mg. poli, napájenou střídavým signálem).

MICÍ LINKA
Očistný psychoexperiment, který pravidelně probíhá po vystoupení či po divadelním představení. Probíhá tak, že jeden z aktérů (zpěvák ap.) přijde s nápadem kde a co bylo špatně a tuto informaci v divadelním baru či kapelní dodávce citlivě podstoupí ostatním. Ti aby se necítili hloupě že si ničeho nevšimli, hojně přitakají a společně pak vytvoří mycí linku, jejíž účelem je umývat zadní část těla původci onoho prohřešku – zpravidla (a to vás asi nepřekvapí) zvukaři. V momentě kdy nic netušící původce (no řekněme si to rovnou: zvukař) v dobré náladě z pěkného představení (či koncertu) vchází do divadelního baru (šatny, dodávky) stává se z virtuálního mytí řití verbální lynč, protože „všichni to řikaj, už se to prsimtě ví, všichni to slyšeli, a tak to tak musí bejt“.

MIKROFONNÍ KABEL, symetrický mikrofoní pár, XLR-XLR
Standardní mikrofonní kabel se skládá z dvou signálových žil, opletených stíněním, přičemž ono stínění se používá zároveň jako zemní vodič. Ačkoliv má dvě signálové žíly a mohlo by se zdát, že přenáší tím pádem dva kanály není tomu tak – obě žíly používáme v symetrickém zapojení (viz písmeno S.), takže  mikrofonním kabelem přenášíme pouze jeden kanál, zato však dvakrát (povidám, že princip symetrie je vysvětlen pod heslem SYMETRIE v sekci písmene S). Konstrukčních variant tohoto kabelu je mnoho, od standardních laciných mikrofoních párů s punčoškovým opletením, přes kabely s celovrstvým ohebný stíněním (tzv. Reussen shield), někdy i dvojitým, kabely s další ochranou společnou izolací žil, až po fólií stíněné tenké instalační kabely s průměrem 2,2 mm. Také využití opletení jako zemního vodiče má své kritky (přecijen opletení v ohybech poměrně výrazně mění své vlastnosti) a tak pro kvalitnější vedení někteří výrobci nabízejí třížilový kabel s opletením navíc, který tímto jevem netrpí (opletení se pak zapojuje pouze na přístrojové straně XLRM). Speciální konstrukcí je také kabel typu Star-Quad (viz samosatné heslo).

MIKROPORT
Zažité označení pro kapesní vysílač s miniaturním mikrofonem (náhlavkou, klopákem) a někdy i s přijímačem (prostě celá sada bezdrátu). Vychází z původního obchodního názvu, který v šedesátých letech pro své bezdrátové systémy používala firma Sennheiser.

MÍSTŇÁK
Zvukař, který zpravidla spolu s monitorákem a dráteníkem všechno odře. Přijíždí často ještě za tmy (jezdí se hromadně), dospává při stloukání hliníku a vstává s ranním kuropěním aby se podíval zda se dá věšet (bedny). Pokud je zároveň i sám sobě systémákem jde vybalit, postavit, zapojit a pověsit PA systém, zahrát si, zapojit stage a udělat první linecheck (viz. L). Sotva se podaři vychytat mušky přichází první kapela z místních zdrojů… a od toho momentu se kapely i jednotlivci střídají jedna za druhou. Když se začne program blížit známějším jménům přijíždí konečně s kapelami i ruce (viz. písmeno K – kapelní), může si místňák konečně chvíli oddychnout. Postupem času když si kapelní zvukaři podávají dveře od svých dodávek místního sice až skoro mrzí, že si nemůže zase na chvíli zakroutit (všechnu tu dobrou muziku si vyžerou kapelní), na druhou stranu na chvilku zavřít oko (pokud tedy nemusí babysitterovat nějak intenzivě) taky není špatné. Když dozní pátý přídavek hlavní hvězdy a na volání „Ještě můžete?“ odpovídá jen vzdálený štěkot místní psí smečky pomalu začíná pobalovat stylem „vichr z hor“ a vypíná již nepotřebné přístroje aby nakonec nechal nutný zbytek systému napospas naspeedovanému DJovi a… padne. Poté, co se nad ránem ochrance podaří vyhodit posledních pár ožralů z pódia místňák mátožně obživne a jde pobalit vše, co se nepodařilo dosud, například PA systém (samozřejmě, že sundat ho je už hračka, protože pomáhají i osvětlovači aby už mohli konečně taky dolu). Tento příběh má v zásadě dva možné konce, Když konečně zaklapnou dveře kamionu či poslední dodávky místňák buď: A) odchází do produkcí objednaného hotelu se vyspat B) usedá za volant a vyráží směrem ke skladu. Samozřejmě že A) je správně, ale… prostě místňáci to, přátelé, nemají jednoduché.

Mimochodem, druhý význam označení „místňák“ je sice příbuzný, ale příběh je zcela, ale úplně jiný. Místňák totiž může být součástí provozního týmu v kulturáku, kde se koncert či představení pořádá. Technika je přišroubovaná ke zdi, nastavená z výroby, a tak tento druh místňáka je (pokud tedy sám nezvučí) víceméně hokr (viz písmeno H) a technický dozor (jako jediný ví, kde jsou tu pojistky). Inu, ne všichni místňáci to nutně musí mít složité.

MIX, MIXPULT, MIXÁK, MIŠPULT
Obecně řečeno, zvukařský mixpult slouží k upravování a směšování signálů z několika (mnoha) zvukových zdrojů. V analogových dobách to byla zároveň i pěkná podívaná na spoustu hejblátek a světýlek a k tomu taky docela slušné topení. V dnešním digitálním světě je to vlastně počítač (či spíš několik počítačů) se vším všudy a se zvukovkou a kontrolérem navíc. Každopádně mix, ať už je v jakékoliv podobě, je srdcem každého zvukařského vybavení a bez něj se na akci obejdete jen velmi málo kdy. Specifickou katoegorií jsou mixy pro DJing, které jsou sice do do počtu vstupů jednodušší (navíc většina z nich jsou určené pro připojení přehrávačů a tedy linkové), zato však mají vestavěné roztodivné efekty a především crossfader (XFADER).

MERCH, čtu „merč“
Zboží s logem vystupujícího umělce, jehož prodejem si na koncertech přivydělává aby měl na naftu cestou domů. Nejsou to jen obligátní trička a hrnečky, můžou to být i příbory, otvíráky, dětská bodýčka, gramofonové desky a dokonce i knihy. Prodáváním merche je pověřen obvykle jeden ze členů umělcovy techniky (zpravidla roadmanager), který tak trpí sice přebytkem (cizích) peněz, ale nedostatkem času k zabalení stage po koncertu.

MONITORÁK, MONITOROVÝ ZVUKAŘ
Správně namíchat zvuk pro odposlechy (viz. písmeno O) není žádná legrace. Na velkých koncertech či festivalech, kde se jedná o zcela oddělenou zvukařskou disciplínu než je FOH zvuk (pro diváky), je k míchání zvuku pro odposlechy přidělený chudák s titulem MONITOROVÝ ZVUKAŘ. Jakkoliv si v průběhu některých koncertů může připadat zbytečný jako blinkr od audiny, či dokonce nejzbytečnější vůbec, je to právě on, na kterého si po koncertě bude kapela stěžovat v případě, že se při vystoupení umělcům něco zásadně nezadařilo a tak je tato funkce z hlediska duševní očisty více než důležitá.

MONITORÁK, MONITOROVÝ PULT
Je nanejvýš logické, že také monitorový zvukař ke své práci potřebuje mixážní pult. Ten je obvykle vybaven stejnými signály jako FOH pult (ať už analogově, nebo digitálně rozbočenými), ale obvykle stává (ten pult) na stagi bokem tak, aby jej nebylo vidět z hlediště, ale aby byl monitorový zvukař za ním ukrytý po ruce, kdyby si někdo z kapely potřeboval vybít vztek. V průběhu koncertu naštěstí hudebníci nemohou opustit scénu a tak si můžete někdy všimnout zlých pohledů či výhružných posunků, kterými se každý z nich domlouvá se spícím zvukařem na úpravě poměrů v odposlechovém mixu (ať už v odposlechu, nebo v IEM), případně pak na výši trestu, kterého se mu po koncertě dostane. Poslední obraznou tak zvukaři zůstává právě monitorový pult, lidově též zvaný monitorák.

M-S, MID-SIDE, „eMeSko“
Koincidentní technika stereofonního snímání postavená na dvojici shodně umístěných mikrofonů přičemž jeden má kulovou či kardioidní charakteristiku a druhý nativně osmičkovou. Smícháním obou mikrofonů pomocí mixážní matice či třech určitým způsobem nastavených kanálů na mixážním pultu lze získat stereofonní signál s absolutní monokompatibilitou a proměnou šířkou stereobáze, což je vedle barevné stálosti mimo osu snad největším přínosem této techniky.

MULTITRACK
Vícestopý záznam ať už se jedná o hardwarový rekordér, nebo o počítač s připojenou vícekanálovou zvukovou kartou a vhodnám záznamovým programem (DAW)

 

N

NABRAT, VZÍT (zvuk), NÁBĚR
Sejmout, nebo-li nasnímat zvuk mikrofonem. Odvozeným výrazem „NÁBĚR“ pak označujeme pořízený záznam (například vystoupení či studiového snímku).

NÁHLAVKA, slovensky Madona
Náhlavní mikrofon, tedy miniaturní mikrofon (ať už směrový, či všesměrový), který speciální lehká (a u lepších modelů pohodlná) konstrukce drží přímo na hlavě řečníka (zpěváka). Výhodou takového řešení je, že mikrofon je umístěn poměrně blízko zdroje zvuku (úst), a tudíž je silnější signám a lepší odolnost proti zpětné vazbě a okolnímu hluku (vč. odrazů nevhodné akustiky).

NAPORTOVAT, OPORTOVAT
Společný výraz pro divadelní, televizní i filmové zvukaře, znamená osadit portem (viz. písmeno P). Vzhledem k často složitým kostýmům to není tak jednoduchá práce jak by se mohlo zdát a zejména u filmu často vyžaduje i velkého tvůrčího ducha a schopnost improvizace. Ve filmech totiž Bůh-ví proč režiséři nechtějí vidět na hercích mikrofony (a přitom by často byly tím nejhezčím k vidění), takže portující portař musí vymyslet jak mikrofon skrýt, aniž by došlo k degradaci zvuku. To bývá někdy pěkný oříšek.

Notch filter
Velmi úzký jehlový filtr (česky „rejekční filtr“) který slouží pro chirurgické odstraňování problematických kmitočtů ze signálu. Používá se například pro eliminaci zpětné vazby, nebo spolu s harmonickými pro utlumení rušivých projevů síťového brumu.

NOS
Jedna z mnoha stereofonních mikrofonních technik, využívajících dvojici mírně vzdálených mikrofonů s kardioidní směrovou charakteristikou. Technika NOS konkrétně je holandského původu a používá mikrofony vzdálené 30cm s osami 90 stupňů od sebe.

 

O

OVERLOAD, O/L, OVER
Kontrolka označená některým z těchto nápisů bývá zpravidla varovně červená a má za úkol varovat uživatele, že dochází k přebuzení – ať už se jedná o přebuzení vstupu předzesilovače či mixážního pultu (nejčastěji), nebo o vnitřní přebuzení signálového zpracování (v pultu či v DSP). V každém případě si na ni dejte pozor, protože obvykle nevaruje nadarmo a jejím opomíjením riskujete zničení některé z komponent své techniky (zpravidla reproduktoru).

ORTF
Jedna z nejpopulárnějších stereofonních technik využitelná pro menší tělesa. Velmi dobře se hodí také v domácích podmínkách menších nahrávacích studií, neboť do určité míry eliminuje nedostatky akustiky a přitom poskytuje slušný stereofonní obraz a obstojnou monokompatibilitu. Technika ORTF (ano, to F znamená „France“) používá dvojici kardioid 17cm vzdálenou s osami svírajícími úhel 110 stupňů.

ODDĚLOVÁK, penál
Signálovým transformátorem s poměrem 1:1 osazená krabice, či krabička, zajišťující galvanické oddělení vstupu a výstupu. Často těchto oddělovacích obvodů bývá v krabici i několik a slouží pro oddělení více kanálů signálu. Nezřídka také bývá využito trafo s více výstupy a signál je pak možno rozbočit do více zařízení (například hlavní a odposlechový pult, nebo ozvučení a rozhlasový přenosový vůz)

ODPOSLECHY, JEVIŠTNÍ MONITORY, MONITORY, WEDGE MONITORS, FOLDBACK, ZPĚŤÁKY
Menší reprobedny, které slouží pro odposlech zpěvákům, muzikantům a jejich přátelům, bubeníkům. Na rozdíl od všech beden PA systému jsou zpravidla namířené směrem na příslušného výkonného umělce, kterému dodávají pocit jistoty v intonaci a rytmu. Správně namíchat zvuk pro odposlechy není žádná legrace a na velkých koncertech či festivalech se jedná o oddělenou zvukařskou disciplínu, ke které je přidělený chudák s titulem MONITOROVÝ ZVUKAŘ (viz. písmeno M). Jakkoliv si v průběhu některých koncertů může připadat nejzbytečnější jako blinkr od audiny je to právě on, na kterého si po koncertě bude kapela stěžovat v případě, že se při vystoupení umělcům něco zásadně nezadařilo a tak je tato funkce z hlediska duševní očisty více než důležitá.

OB VAN, přenosák, přenosový vůz
Zapomeňte na StarWars, zvukařský OB VAN je mnohem sofistikovanější. Česky bývá označován jako „Přenosový vůz“, či „přenosák“ a jde o kamion, náklaďák, dodávku, nebo obytný přívěs (zejména pak v Ostravě), vybavený veškerou nutnou technologií (zvukovou i obrazovou) pro rozhlasové či televizní přenosy.

OKNO
Okno se v šoubyznysu říká lecčemus. V divadle „okno“ nejčastěji znamená, že si herec nemůže vzpomenout na svoji repliku, nebo část textu. Pokud okno trvá dlouho a nezareaguje suflér (nápověda – viz. písmeno S), nebo případně někdo z kolegů, nastává trapná palma (viz písmeno P) a hrozí, že představení spadne řemen (hm… ). Prostě s okny to ti herci nemívají jednoduché. Mnohem snazší to mají zvukaři, filmaři a videoti. V jejich hantýrce výraz „okno“ znamená jedno políčko na filmovém záznamu a přeneseně (dnes nejčastěji) jeden synchronizační impuls časového kódu (viz. písmeno T – timecode), kterým se veškerá záznamová technika (kamery, rekordéry aj.) řídí.

OPRAŠOVAČKA
Zkouška v divadle, která po dlouhé pauze (například přes divadelní prázdniny) slouží k „oprášení“ vetché paměti herců, inspice i techniků.

OSMIČKA
Mikrofon sosmičkovou směrovou charakteristikou. Tuto zajímavou vlastnost mají nativně typicky páskové mikrofony (viz. P), nuceně pak kombinované vložky kondenzátorových mikrofonů

OVERHEADY
Zpravidla dvojice mikrofonů umístěná nad hlavou bubeníka. Jejím úkolem, pokud si to někdo nepopletl, je snímat celkový zvuk bicí sady tak vyváženě, jak jen bubeník hraje. Konkrétní použití v mixu záleží na úmyslu a stylu zvukaře, obecně se ale dá říct, že vyrovnaný zvuk z OVERHEAD mikrofonů by měl sloužit jako základ pro zvuk bicí sady.

 

P

P.A. SYSTÉM, PéÁčko, VÝKON
Výkonová část ozvučovacího systému (zesilovače a samotné reprobedny), určená pro ozvučení hlediště. Zhratka pochází z anglického výrazu „Public Address“, tedy jde o ozvučení určené veřejnosti (narozdíl od systému odposlechů, který je určen jen vyvoleným).

PALMA
Neplánovaně vzniklé ticho v divadelním představení, ať už vinou hereckého okna (viz. O), nebo vinou technické chyby (měl se ozvat efekt, ale neozval se).

PÁRÁK, párový kabel, Multikábl
Slangový výraz pro vícežilový kabel (multipair), který je schopen v jednom vícežilovém svazku přenést více analogových signálů. Analogicky se tento výraz uchoval i do dnešních digitálních dob, kdy jej používáme i pro digitální propojení STAGEBOXu s mixážním pultem.

PAD
Útlumový článek, jehož zapojením je možné snížit úroveň signálu o definovanou hodnotu (záleží na konstrukci článku). To používáme všude kde je třeba jednoduchého přizpůsobení úrovně signálu například proto, aby nedošlo k přebuzení (viz písmeno P).

PAN, PANPOT, PANORÁMA, ale také BALANCE či zkratkou BAL
Otočným potenciometrem PAN (posuvný najdete snad jen ve virtuální podobě) nastavujeme umístění nástroje příslušného kanálu ne stereobázi (samozřejmě pokud mícháte do stereofonní sběrnice MAIN BUS). Označení PAN používáme u jednokanálových signálů (monofonních zvuků), u dvoukanálových signálů (stereofonní signál na stereo šavli) tento ovládací prvek ovlivňuje vyvážení mezi jedním (levým) a druhým (pravým) signálem, a tak se používá várazu BALANCE (a zkratky BAL).

PARKEŤÁK
parkeťák není Milan Skotálek, ale specifický druh mikrofonu, využívající tlakovou zónu ke zlepšení citlivosti mikrofonu na přímou zvukovou složku. Bližší vysvětlení viz. heslo PZM

PARTYLINE
Společná komunikační linka divadelního interkomu kdy každý na lince slyší každého (pokud chce). Takovýchto partylinek může mít komunikační základnová stanice i několik (v digitální podobě pak několik desítek) a je tak možné vytvořit oddělené komunikační okruhy logicky rozdělené podle potřeby, například po profesích (okruh zvukaři, okruh osvětlovači, okruh kulisáci, režie atd. – a inspice jim všem vládne).

PASIVKY
Pasivní reprobedna, to jest taková, ve které není vestavěný zesilovač a jejíž elektronika (pokud je v ní vůbec nějaká) není externě napájená (ze sítě či z baterie). Do takových „pasivek“ tedy posíláme výkonový signál přímo ze zesilovače.

PASTIČKY
Slangový výraz pro jednotlivé efektové pedály pro elektrickou kytaru či baskytaru (případně cokoliv jiného co k nim připojíte.

PATCH
Tento výraz známe jednak jako podstatné jméno a také jako sloveso. PATCH může být zkrácený výraz pro PATCH PANEL, tedy propojovací pole na kterém je hromada konektorů jež je možné krátkým kabelem propojit (tomu krátkému kabelu se říká PATCHCORD a dobře ho znají i v příbuzném oboru, v IT). Procesu propojování zase říkáme PATCHOVAT či NAPATCHOVAT… prostě takhle jednoduché to je. Analogicky je možné patchovat i v digitálním světě kde se tímto výrazem označuje přiřazení logických vstupů/výstupů jejich fyzickému protějšku (tady se význam částečně překrývá se slovem ROUTOVAT, ROUTING – viz. R).

PES
Výraz známý celé široké veřejnosti, znamená prodlužovací síťový kabel s více zásuvkami. Zatímco doma nebo v kanclu uživateli poslouží pes prakticky jakýkoliv, zvukaři pro svůj těžký jevištní provoz mají na své psy poměrně přísné nároky zejména co se týče bezpečnosti. Pes bílý z hobbymarketu je každým slušným zvukařem považován za ostudu hodnou lynče o oranžové prodlužovačce pro sekačky na trávu nemluvě. Prodlužovací psi na cívce jsou vůbec kapitola sama pro sebe. Bývají hojně využíváni gulášníky (viz. G), kteří ovšem, neznaje fyzikálních zákonů, je často nechávají nerozvinuté (někdy dokonce na kovové cívce) aby pak pohihňávající se crew (technické osazenstvo akce, které fyziku zná) mohla sledovat jak se cívka mění v beztvarou hmotu, která stéká z cívky k zemi a následně vyhazuje fíčko (viz. F), či jistič.

PLOŠŇÁK, TIŠŤÁK, DESKA PLOŠNÝCH SPOJŮ, či po amerikánsky PCB
Plochá destička izolantu, na/ve které jsou šikovným pokovením vytvořeny vodivé spoje nahrazující klasické dráty. Těmito spoji jsou pak propojovány elektronické součástky do vhodných zapojení tak, aby v přístroji pospolu dělaly to, co po nich konstruktér (a pokud se vše povedlo pak i uživatel) chce. Pokud se něco nepovedlo, bývají plošné spoje zdrojem problémů kdy pokovené cesty mezi součástkami slouží i jako ochranný prvek a přehoří zpravidla dřív, než dojde ke zničení pojistky.

POINTSOURCE
Fyzikálně řečeno „bodový zdroj zvuku“. Takovým zdrojem jsou (s přimhouřením oka) v našem oboru prakticky všechny reprobedny kromě těch, které jsou zkonstruované jako modul linearray systému (viz písmeno L). Zatímco jeden modul linearray je samostatně nepoužitelný (never say never) neboť je konstrukčně uzpůsoben aby byl součástí celku (clusteru s minimálním počtem modulů), pointsource hraje samostatně v celém spektru vyrovnaně a lze tak samozřejmě i používat.

Přebuzení
Stav kdy se úroveň signálu na vstupu elektronického obvodu (typicky předzesilovače) dostává přes úroveň, kterou je obvod schopen zpracovat. Toto překročení povolené úrovně mívá za následek zkreslení, které má negativní vliv na celou řadu věcí rizikem zpětné vazby počínaje přes slyšitelně zkreslený zvuk až po přílišné zahřívání reproduktoru či v důsledku toho až jeho zničení.

PŘESLECH
Nežádoucí přenos akustické energie na místo, kde nemá co dělat (například do mikrofonu). Moc složité? Prostě přeslech je, když vám něco hraje kam by to hrát nemělo. Přeslech může být elektrickou cestou například mezi kanály mixážního pultu, zvukovky či kabelů souběžného kabelového svazku, nebo akusticky (příkladem za všechny budiž přeslech hlasitých činelů do zpěvových mikrofonů, kde jej vážně nepotřebujete). Přeslech je při ozvučování prakticky všudypřítomným nepřítelem, kterého se snažíme potírat jak můžeme (vhodným rozmístěním nástrojů, beden, mikrofonů, popřípadě paravánů – viz. P).

PŘESTAVBA
Navzdory reliktu z minulosti ve zvukařské hantýrce tento výraz označuje proces kdy se na scéně (jevišti, pódiu) mění jedna událost za druhou, následující. Na festivalu to znamená že se jedna kapela ze scény sbalí a už už se chystá další – nastěhovat, přivést, zakabelovat, ozkoušet, nazvučit. V divadle je pak přestavba plně v režii kulisáků a znamená předem nacvičenou přeměnu scény a jejího vzhledu na vzhled jiný

PŘESILOVKA
Koncert kde je na jevišti víc lidí než v hledišti. Hrát přesilovku je jedním z nejtěžších úkolů muzikanta a často se (mimo jiné i díky prakticky absolutnímu zastoupení pozvaných a rodinných příslušníků v publiku) pak koncert odehrává v režimu ozvučené veřejné zkoušky.

PŘÍPRAVNA
Část stage (většinou po straně, nebo za scénou), která na větších festivalech bývá vyhrazena přípravě techniky před vystoupením a rozebírání po něm. Tenhle zdánlivě drobný detail dokáže s pomocí rolling-riserů (viz. R) neuvěřitelně urychlit provoz, takže přestavba scény z jedné kapely na další zabere mnohem méně času. Přejme si jen houšť přípraven a větší risery.

PROSTOROVÝ MIKROFON
Prostorový mikrofon je něco jako bílý jednorožec s duhovým trusem, který reálně existuje výhradně a jen v pohádkách. V podstatě jde o představu učitelek ze ZUŠ či ZŠ, ve které existuje zázračný mikrofon, který stačí postavit tři metry před uchem sotva slyšitelný dětský sboreček a po zesílení přes mix bude z beden znít sbor o síle Alexandrovců ale tak, aby si tam každá maminka jasně našla svého zpěváčka, jinak je zle. Fyzikální zákony a problémy reálného světa jako zpětná vazba, okolní hluk či akustická odezva místnosti, v této představě samozřejmě neexistují, protože jim stejně nikdo nerozumí.

Abychom byli fér ještě je třeba uvést, že skutečně jsou dvě oblasti, kde se ideu prostorového mikrofonu podařilo zhmotnit do funkční podoby: bluegrass a gospel. Šikovní muzikanti a zpěváci se silnými hlasy dokáží pracovat s dynamikou a pozicí vůči mikrofonu natolik, že je použití prostorového mikrofonu (zpravidla jeden kondenzátorový či elektretový mikrofon na stativu před skupinou muzikantů, zesílený do PA bezpečně pod hranicí vazby) má svůj význam.

PODSKUPINA, GROUP (čti „grup“), SUBGROUP (čti „sabgrup“)
Koncepce podskupin byla vymyšlena u analogových mixážních pultů proto, aby bylo možné společně ovládat hlasitost několika nástrojů najednou, zpravidla těch, které tvoří jednu nástrojovou sekci (všechny saxofony, všechny žestě, všechny smyčče atp.). Technické provedení spočívalo v odpojení příslušných kanálu z hlavní (MAIN BUS) sběrnice a přesměrování signálu do společné podskupinové sběrnice (SUB GROUP) s faderem ovládajícím společnou hlasitost. Teprve za témto faderem byl signál přes panorámu (PAN) routovacím tlačítkem poslán do hlavní sběrnice. Tento postup měl obrovskou výhodu v tom, že faderem podskupiny protékal signál a tak jej bylo možné (pomocí sdířek GROUP INSERT) odbočit a prohnat dalším zařízením (například externím kompresorem) a tímto způsobem upravovat jako celek. Pozdější koncepce VCA SUBGROUP (viz. V) kvůli absenci signálu v obvodu řídícího faderu tuto možnost postrádá, podobně jako DCA u digitálních pultů. Proto některé digitály umožňují některou AUX sběrnici překonfigurovat jako BUS GROUP s výhodou možnosti společného zpracování sloučených signálů interními či externími procesory.

POP-FILTER, popscreen, plivátko
Podobně jako WINČUC (viz W) tvoří popfilter účinnou ochranu před retnicemi (viz. R), ovšem na rozdíl od nich se neumisťuje přímo na mikrofon, ale před něj (proto se používá prakticky výhradně ve studiu). Konstrukci pop-filteru tvoří zpravidla drátěný rám, na který je napnutá průzvučná textílie (třeba silonky paní domácí). Modernější konstrukce používá průzvučný plech s vysekanými šikmými lamelami a některé firmy nabízejí dokonce dvojité pop-filtery s kombinací obou těchto technologií.

PARABOLICKÉ MIKROFONY
Speciální druh mikrofonu či spíše mikrofonní sestavy, který pro zvýšení směrovosti využívá akusticky odrazivé parabolické zrcadlo (obvykle plastové), jehož úkolem je (podobně jako například u teleskopu) soustředit energii (zvukovou) na místo kde je vložka mikrofonu. Tato technologie je vhodná pro nahrávání zpěvu ptactva, bohužel barva zvuku z takového mikrofonu značně pokulhává za profesionálními standardy, takže pro film tato technika příliš použitelná není (o ozvučování nemluvě).

PÁSKOVÝ MIKROFON
Ne zcela obvyklý (i když poslední dobou jejich obliba silně vzrůstá) mikrofon, jehož vložku tvoří permanentní magnet(y) s pólovými nástavci, v jejichž mg. poli kmitá tenký (několik mikronů) vodivý (zpravidla hliníkový) pásek. Jeho nezbytnou součástí je výstupní transformátor, který velmi slabý signál převádí na zpracovatelnou úroveň a přizpůsobuje impedanci přenosové cesty.

PORTAŘ, mikrofonista, mikroportař
Zvláštní druh technika druhé kategorie, který má (zejména v divadle) na starosti osazení herců miniaturními mikrofony, náhlavkami, případně handkami (na koncertě či jako záloha). Dále je zodpovědný za otestování mikrofonů a to jak při zkoušce, tak chvíli před tím než účinkující vleze na plac (jeviště, pódium).

PLAC, STAGE
Jeviště, pódium, ódium, prostě místo, kde herci a zpěváci předvádí své umění divákům.

PORTÁL
V divadle je portál skutečně branou do jiného světa, branou mezi scénou jeviště (část na kterou je vidět z hlediště) a zákulisím. Za portály (z každé strany jeviště je jeden) se vám dějou ty nejzajímavější věci: sedí tam inspicient, nápověda, běhají tam rekvizitáři, kulisáci, portař (viz. P), prostě je tam často mnohem větší zábava, než v hledišti.

POSLECH
Sestava referenčních studiových monitorů (beden, dnes již zpravidla aktivních), sloužící ke kritické reprodukci zpracovávaného materiálu (hudebního snímku například) a následnému kritickému poslechu všemi zúčastněnými (následující hádka o podobu či nedostatky snímku už je na poslechu prakticky zcela nezávislá).

POSTPRODUKCE
Dodatečné studiové zpracování (střih, čištění, mix, mastering, finalizace) natočeného záznamu

POŤÁK, POTENCIOMETR
Analogové kroutítko s knoflíkem (správně mu říkáme hmatník), které díky ploché uhlíkové vrstvičce a jezdci, který po ní vlivem našeho kroucení jezdí, dokáže měnit svůj odpor. To se nám hodí, protože tímhle zůsobem pak můžeme ovládat různá hejblátka jako parametry ekvalizéru (viz. E), nebo sílu signálu poslaného do směrnice (třeba AUX či FX). Nevýhodou je, že vrstvička se čase zasviní a kontakt jezdce s vrstvičkou pak není plynulý, což se negativně projeví na procházejícím signálu. Částečným konstrukčním řešením je pak použít poťák jako řízení VCA, nebo v dnešní době k ovládání DSP (tam se ale lépe hodí enkodér – viz E.).

PROXIMITY EFFECT (vyslovuj „proximity efekt“)
Jev, který nastává výhradně u gradientních mikrofonů (směrových) a který všichni uživatele ozvučovacích mikrofonů znají a mnozí dokonce aniž by si to uvědomovali: jev přiblížení. Všimli jste si, že u směrových mikrofonů se barva zvuku změní když na ně jdete blíž? No všimli, všimli, jakpak byste si nevšimli. Pokud se k mikrofonu přiblížíte opravdu na těsno, prudce naroste objem basů v hlase a naopak – odstoupíte-li od mikrofonu příliš daleko nejen že hlasitost poklesne, ale zvuk ztratí barvu a hlas zní jak z telefonu. Ano, to je právě důsledek jevu přiblížení – proximity efektu. To samozřejmě vědí i výrobci mikrofonů, takže si račte povšimnout, že ti slušní v dokumentaci ke směrovému mikrofonu uvádějí několik různých měření kmitočtové odezvy podle toho z jaké vzdálenosti je mikrofon měřen. Všesměrové (tlakové) mikrofony tímto jevem netrpí (stejně jako mnoha dalšími neduhy směrových mikrofonů), mj. i proto se lépe hodí ke vzdálenému snímání (například systémy A-B či Decca – viz. příslušná písmena).

PRE/POST
Jen málo zkratek ve zvukařině vychází z jazyka latinského, PRE (prior) a POST (posterior) jsou právě tou okřídlenou výjimkou. Asi tušíte, že PRE znamená PŘED, tedy něco se děje (typicky signál je odebírán) PŘED signálovým blokem, o kterém pak hovoříme, nebo naopak (v případě POST) za ním. Jako příklad uveďme nastavení odesílání signálu do pomocných sběrnic (AUX BUS), které lze obvykle přepnout PRE FADER (signál se odebírá před faderem, fader tedy na něj nemá vliv) a nebo POST FADER (signál odebírán až za  faderem, který jej tak samozřejmě ovlivňuje). Podobně může být DIRECT OUT konfigurován PRE EQ/POST EQ a podobně.

PŘIBLIŽOVÁK, SUBPÁRÁK, SUBSNAKE, SMALL-BOX
Kratší a méně žilnatý párák, který na pódiu slouži pro rychlejší připojení zájmových míst do hlavního stageboxu. Vemte si například bicí sadu: je umístěna nevhodně uprostřed scény a potřebuje osadit kontaktně, takže máme několik hodně mikrofonů (typicky 12) prakticky na jednom místě. Můžeme samozřejmě natáhnout 12 jednotlivých kabelů což při velikosti dnešních pódií znamená 180m XLR-XLR kabelů. Jednodušší (a především výrazně rychlejší) tak je vzít 15m subpárák, natahnout jej mezi stagebox a drum riser (viz. písmeno R) a mikrofony na bicích zapojit jen krátkými (cca 2m) XLR-XLR propojkami. Samozřejmě dnešní digitální doba nabízí i jiné řešení: použít menší digitální stagebox (viz. S) umístěný u bicích a zapojení digitálním vedením (nejčastěji CAT5 – viz. C) do hlavního distribučního systému.

PŘEZVUČENÉ
Tento slangový výraz nepatří ani tak do zvukařské, jakož spíše do posluchačské hantýrky. Jeho základní vlastností je, že je natolik beztvarý a všeobjímající, že může znamenat prakticky cokoliv negativního co si posluchač o zvuku v sále může myslet. Navíc jde o výraz  natolik iracionální, že prakticky nikdo ze zvukařů netuší co by měl znamenat. Požadavky na zlepšení přezvučeného zvuku se obvykle elegantně řeší na mixu pomocí MAGIC BUTTON.

PUŠKA, SHOTGUN
Pamatuje na knihu „Lovy bezezbraní“? Výraz „puška“ samozřejmě v našem oboru neznamená zbraň, ale ani fotoaparát s teleobjektivem, ačkoliv i tady je jistá analogie. Jako puškové označujeme mikrofony s velmi úzkou směrovostí, které jsou zkonstruované k tomu, aby byly schopny zachytit srozumitelný dialog na větší vzdálenost (řádově jednotky metrů) včetně přirozené barvy zvuku. Tyto mikrofony bývají konstruovány jako tužkové kondenzátorové mikrofony s předsazenou interferenční trubicí, která dále zužuje směrovost. Proto bývají poměrně dlouhé a jejich směrový diagram vykazuje vedle hlavního laloku v ose několik menších laloků mimo osu (což je neduh, který se řada výrobců léta snaží více či méně úspěšně odstranit). Mimochodem, neočekávejte pod vlivem špionážních filmů, že puškovým mikrofonem zachytíte dialog dvou osob na desítky metrů – zázraky umí jen v *ollywoodu (za * doplň H nebo B podle libosti). Pokud je potřeba ještě vyšší směrovost lze použít parabolické mikrofony, bohužel wow efekt stále není jako ve filmu a barva hlasu z takových mikrofonů je značně degradovaná.

PÓDIOVKA
Veškeré technické vybavení, které zůstává na pódiu (jevišti), tj. mikrofony, kabeláž, stativy, DIboxy, přibližováky, síťová kabeláž, odposlechy, bezdráty, IEM  atp. . V dnešní digitální době si řada kapel vozí vlastní pódiovku, kterou zapojují kapelní technici ve spolupráci s místními a která dává kapele pocit známého bezpečí (zejména co se kvality vlastního odposlechového mixu týče).

POLOPUŠKA
Definice tohoto pojmu je poněkud vágní, přesto se však hojně používá zejména v televizní a filmové praxi. V podstatě se jedná o mikrofon s užčí směrovostí než je kardioidní ale zase širší směrovostí než je úzká puška (shotgun). V úvahu by tak připadaly mikrofony superkardioidní a hyperkardioidní, toto označení bohužel nikdo z televizních pracovníků nedokáže vyslovit, a tak vznikla „polopuška“.

PRACÁK
Bílé pracovní světlo, které nám pomáhá po koncertě/představení najít všechny kousky techniky abychom ji mohli bezpečně a hlavně rychle sbalit, uklidit a odvézt. Také před koncertem/představením se milosrdný pracák hodí, přecijenom příprava akce za světla jde výrazně lépe od ruky než potmě. Na rozdíl od scénických světel, která jsou různě nasměrovaná a různě barevná, pracák má za úkol osvítit celou scénu plošně, rovnoměrně a bez toho aby někoho oslňil.

PZM, boundary microphone, parkeťák, placka
Specifický druh mikrofonu, využívající tlakovou zónu ke zlepšení citlivosti mikrofonu na přímou zvukovou složku. Bližší vysvětlení viz. heslo PARKEŤÁK.

 

Q

Q, „kvéčko“, nebo-li Quality
Parametr Quality u filtrů definuje šířku pásma, kterou filtr napříč kmitočtovým spektrem zabírá (tj. je schopen ovlivňovat). Definici a vztah k B/W, pokud vás to zajímá, si najděte sami.

Quantisation, česky kvantizace, či chcete-li vzorkování
Část procesu digitalizace analogového signálu (převodu z analogové podoby do číslicové) kdy dochází k rozložení analogového průběhu na sérii vzorků kde u každého z nich je zapsaná výchylka signálu.

 

R

ROUGHMIX, RAWMIX, (obojí čti) RÁFMIX
Rychle a jen v hrubých rysech smíchaná nahrávka zpravidla určená pro další zúčastněné umělce aby se z ní dokázali naučit formu skladby a zkusili si čím by do ní mohli při natáčení přispět. Z lingvistického hlediska je tenhle výraz snad největší záhadou studiové zvukařiny, protože jej všichni používají, všichni o něm mluví, ale nikdo neví jak vzniknul ani jak se správně píše.

RECEIVER, RX
Přijímač… například signálu bezdrátového mikrofonu, nebo audio-dat ve zvukové síti.

RENTÁLKA
Toto počeštěné slovo pochází z anglického výrazu „to rent“, tedy pronajmout. Zvuková rentálka (tedy spíš AV rentálka, protože drtivá většina firem nabízí pronájem nejen zvuku, ale i stage se střechou, světel, videoprojekce a často i produkci) tak zajišťuje zapůjčení techniky a lidí na kulturní, společenské, sportovní a různé jiné akce.

REVERB
Dozvuk k dobarvení zvuku zpěvu či nástroje.

RETNICE, Retné souhlásky, Explozivní hlásky
V naší krásné české a slovenské řeči se jedná o hlásky P,B a D, jejichž součástí je silný proud vzduchu, zprudka vypuštěný ze rtů. Tento závan nám činí problémy na vložce mikrofonu, jejíž membrána na něj obvykle divoce reaguje, což nám ve zvuku způsobuje nepěkné rázy. Jediná šance jak tento jev zmírnit je použití pěnové winčuce (viz. W), nebo ve studiu POP-FILTERu (viz P).

RAK, RACK
Ve zvukařském a vesměs i v muzikantském slovníku (až na jednu výjimku) toto slovo označuje pevné transportní skříně (boxy) s vnitřním rozměrem normovaným na 19″ (19 palců, tj. 48,3cm) a často s kolečky a madly pro snazší přepravu. V ní jsou obvykle v rackových lištách rackovými šroubky připevněné rackové přístroje na celou rackovou šířku (právě těch 19″) a je možné je takto přepravovat hromadně a již zapojené. V praxi se můžeme setkat také s výraze PŮLRACK, který (logicky) označuje zařízení o poloviční šířce, tj. 24cm. A teď k té výjimce: Ve slovníku Oldy Říhy označuje toto slovo „pořádnej nářez, jakej umí jenom on se svojí partičkou“.

RIDER
Dokument ve kterém je napsáno jaké mikrofony kapela potřebuje, na jakých stativech mají stát a kde, jak mají být zapojené a případně jakými zvukovými procesory osazené. Mimo to je v rideru také spousta dalších věcí jako jak má být správně veliké jeviště, kolik je třeba prakťáků (viz. písmeno R – RISER), jaké víno si umělec přeje do šatny či jakou barvu mají mít lentilky, vrchovatě nasypané do vany v umělcově apartmá.

RF KOORDINÁTOR, RF technik
Technik, který má na starosti správné nastavení (naladění, postavení antén, distribuce signálu a bonbónů aj.) všech bezdrátových zařízení na místě koncertu (hala, stage ap.) a jejich koordinaci s ostatními bezdrátovými technologiemi (vysílačky, hosté, obrazové přenosy, bezpečnostní kontrolní signály, televizní multiplexy a mnohé další). V zahraničí je tato funkce poměrně běžná (pravidlo praví, že nad 12 kanálů bezdrátů je už vhodné mít RF koordinátora), u nás zatím bohužel převládá dojem, že „ono se to nějak udělá, vždyť to minule fungovalo“. RF technik často slouží jako komunikační manager a portař.

RIGGING
Závěsný systém například preprobeden, které jsou určené k zavěšení

RIGGER
Odvážný člověk který se nebojí výšek a navíc umí počítat. Tito zvláštní sympaťáci mají na koncertech na starosti bezpečné zavěšování  a jištění břemen, kterými pro ně jsou naše reprobedny, racky se zesilovači, videotova LED stěna a dokonce i světluška jim obvykle půjčí k zavěšení několik svých hejbacích hlav, či celý truss. Pokud si systémák vymyslí umístění beden na místě, kde není připravený závěs, rigger obvykle pohotově propočítá úhly, síly, tahy, pružnosti a pevnosti a závěsný bod vytvoří z několika bodů okolních.

RAKETA
Stanový kolík na stereoidech (velmi tlustý a pevný), který se společnými silami zatlouká do měkkého podloží aby bylo za co sejfovat například truss s LEDkou, nebo střechu (viz. S)

RISER, podle použití či vlastností pak DRUM RISER, nebo ROLLING RISER, hezky česky pak PRAKTIKÁBL, nebo PRAKŤÁK
Malý kus pódia na velkém pódiu. Obvykle slouží k podložení malých hudebníků i s nástrojem, aby si připadali větší a slavnější (a taky aby se na ně dalo posvítit). Drum-riser pak slouží pod bubeníka a jeho bicí sadu s příslušenstvím, rolling-riser je vybaven kolečky pro posun po jevišti. Nejlepší je pak mít obojí, tedy rolling-drum-riser, na kterém můžete po skončení koncertu odvézt bubeníka ze scény (viz. S) do přípravky (viz. P) a místo něj přivést jiného, náhradního, na již připraveném (zadrátovaném) rolling-drum-riseru. Vypadá to složitě, ale na festivalu to pomahá zrychlit chod programu.

ROADMANAGER, slangově ROUĎÁK
Neuvěřitelný člověk který se stará o naplnění všech potřeb kapely, zejména co se cestování, plnění podmínek rideru (viz. R), ubytování, ochrany osobnosti a dalších důležitých věcí týče. Často bývá zároveň i řidičem, protože jako jediný z kapely vlastní osobní dodávku, kterou pochopitelně nikomu nepůjčí.

ROUTING
Obecně směrování signálu od někud někam. V podstatě už přepojovatelky v manuálních telefonních ústřednách měly na starosti routing, tedy přepojení signálu telefonního hovoru z jedné hovořící stanice do druhé. Stejné potřeby máme i my a to na mnoha místech signálového řetězce. Začněme na mixážním pultu kde signál z příslušného kanálu potřebujeme poslat (naroutovat) do hlavní sběrnice (MAIN BUS) přímo, nebo třeba přes podskupinu – k tomu nám slouží sada routovacích tlačítek. S rozsáhlými možnostmi routingu se setkáváme také u zvukových matic, u komunikačních systémů (ano, i interkomy spadají do zvukařiny) a v neposlední řadě také v digitálním světě vícekaálových zvukových datových sítí a protokolů jako AES67 nebo DANTE.

ROZPLET
Obecně řečeno je to kabel typu „chobotnice“, kterým z jednoho vícepólového konektoru získáváme více kabelů s jednotlivými signály. Abychom si to ukázali na příkladech zmiňme například rozplet výkonových signálů pro reproduktory z NL8 na NL2 (či NL4 podle zapojení) pro jednotlivé moduly linearray clusteru, nebo rozplet analogových linkových signálů z multi-konektoru D-SUB25 na jednotlivé symetrické XLR (8x).

RUCHÁČ, nebo-li RUCHOVÝ MIKROFON
Mikrofon (či spíše několik mikrofonů, popřípadě mikrofonní sestava – array) určený pro snímání okolního prostředí – ruchů. Při nahrávání záznamu z koncertů jsou to zpravidla mikrofony pro snímání reakce publika, u filmu to pak může být mikrofon nahrávající ambientní atmosféru místa (venku v exteriéru). Samostatnou disciplínou je v této souvislosti ruchařina, tedy předvádění a záznam umělých ruchů s cílem zvukově dokreslit děj na plátně či obrazovce (viz. písmeno B).

RUCHAŘINA, též známá jako BRUNCLÍCI
Samostatná umělecká disciplína, která se ve studiu za pomocí mnoha rekvizit a umělých povrchů věnuje předvádění a záznamu uměle vytvořených ruchů s cílem zvukově dokreslit děj na plátně či obrazovce. Legenda praví, že průkopníkem v této oblasti u nás býval pan Brunclík a z jeho školy postupně vzašly všichni dnešní ruchaři a ruchařky. To je také důvod, proč jim ale i ruchům samotným, v oboru často říkají „brunclíci“ a procesu tvorby „brunclíkování“. O této mediálně atraktivní disciplíně nicméně na internetu najdete spoustu materiálu, takže není třeba věc dále rozebírat.

 

S

SAMOHRAJKA
Klávesový nástroj s vlastními zvuky a vestavěnými reproduktory, který tím pádem hraje sám o sobě. Samohrajky se na jevišti objevují poměrně často u mladších a začínajících kapel, s železnou pravidelností pak při výročních koncertech ZUŠek (pro starší ročníky LŠU) a školních a školkových besídkách. Pokud má zvukař štěstí má samohrajka standardní dva linkové výstupy a lze ji tak zapojit běžným způsobem přes dva DI-BOXy. Ve většině případů ovšem jediný výstup, který na samohrajce najdete, je sluchátkový, takže nezbývá, než použít speciální samohrajkový kabel a signál si rozbočit. Mimochodem, nepopleťte si sluchátkový výstup se symetrickým linkovým výstupem (byť jsou oba na konektoru jack 6,3mm) a nezapojte jej omylem do klasického DIboxu se symetrickým vstupem, jinak budete zatraceni ve pekle opačných polarit. Nejhorší případ samohrajky, který můžete potkat, je samohrajka zcela bez výstupu, tedy odkázaná pouze na vestavěné repro. Pak holt budete muset použít mikrofon(y).

ŠAVLE
Je až absurdní, jak se vnímání tohoto zažitého slangového výrazu mezi zvukaři liší. Někteří jím označují prostě kanálový tahový potenciometr (viz heslo „Fader“), ovšem to podle mého názoru není celá pravda. Tento výraz totiž vznikl ještě v dobách těžkotonážních analogových pultů, jejichž konstrukce byla pro snazší opravitelnost modulární: samostatný plošný spoj měla master sekce, samostatné plošné spoje měly sekce vstupních kanálů (tj. od GAINu, přes filtry, AUX SENDy až po FADER), a to vše bylo do funkčního celku propojené deskami či kšandami s mulitkonektory. Výraz „šavle“ vzniknul podle specifického tvaru desky plošných spojů kanálové sekce a také podle toho, že se do propojovacího multikonektoru zasunovala kolmo. S ohledem na tuto historickou vsuvku si troufán tvrdit, že slangový výraz ŠAVLE označuje nikoliv jen samotný fader, jak si někteří mladí kolegové mylně domnívají, ale celý kanál, tedy od vstupního konektoru, až po fader a routing do sběrnic.

SCÉNA, jinde též SNAPSHOT
Část jeviště či stage (zpravidla ta prostřední), která je vidět z pohledu diváků. V pultu (mixážním, nebo i světelném) se slovem „SCENE“ označuje pozice v paměti, do které se uloží kompletní nastavení ovládacích prvků pultu pro určitou skladbu, nebo část děje.

SEJFOVAT
Bezpečně zajistit proti pádu či vytržení. Sejfuje se lecos od světel, přes bedny, až po truss nebo celé střechy. Sejfovat se ale musí umět, takže pokud nevíte jak na to, svěřte to odborníkům (třeba zkušenému RIGGERovi – viz. R).

SESSION
Session, lidově zvaná „sešna“, je v mixážních pultech všeobjímající „projektový kontainer“ obsahující v sobě veškeré nastavení pultu, všechny SCÉNY či SNAPSHOTY. Abychom si to přiblížili, představte si, že v divadle máme muzikálové představení „Zlatovláska“ a v něm písničky „Seznámení“, „Jiřík“, „Mravenci“, „Dědeček“, „Moucha žvanilka“, „Poprava“ a „Svatba“. V mixu pak budeme mít na každou písničku svoji scénu a všechny ty scény budou uložené v projeku (SESSION) „Zlatovláska“.

SHOUTBOX (čti „šautbox“)
Zpravidla aktivní příruční reprobedna, do které je jednoduchým způsobem zaveden signál z mikrofonu v režii či na FOH a jejíž prostřednictvím může vyvolená osoba (režisér, zvukař) důrazně vydávat povely komukoliv, kdo je poblíž.

SIDEFILLs (čti „sájdfilz“), SIDEFILLy, prostě SAJDFILY
Dvojice poměrně velkých a výkonných reproduktorových sestav, které stojí po stranách jeviště a jsou překvapivě namířené křížem na kapelu. V podstatě se jedná o malé osobní kapelní PAčko určené k tomu, aby překřičelo kravál, který kapela na jevišti v rámci své hudební performance (vystoupení) vytváří a vytvářelo tak v muzikantech dojem, že je to děsnej nářez ať už to do publika hraje jakkoliv. Také sidefilly spadají do jurisdikce monitorového zvukaře (viz. M). V dnešní době se zejména s příchodem IEM (viz. I) od sidefillů vcelku upouští, neboť s tlumícími sluchátky v uších je možné namíchat vyrovnaný poslech všem členům kapely tak, jak si kdo zaslouží.

ŠIROKOPÁSMOVÝ
Obecně cokoliv, co zpracovává signál v plném rozsahu, tj. od basů, přes středy až po výšky (bez přesné definice hranic rozsahu)

ŠLÁGVORT, schlagwort
Slovo z němčiny běžně používané v divadelním slangu, označuje slovo či repliku na kterou se má něco stát (reaguje na ni replika, zazní zvukový efekt a podobně). Česky říkáme „narážka“.

SLAVE
Jednotka podřízená jednotce MASTER (viz. písmeno M) například z hlediska synchronizace vzorkování či co se synchronizace časové osy záznamu týče.

SMĚROVOST
Směrovost je vlastnost nejčastěji mikrofonu (ono, vím i o výjimce – viz heslo SUB ARRAY), definující jak se mikrofon chová ke zvuku přicházejícímu z různých směrů. Když pomineme všesměrové mikrofony, které jsou citlivé ze všech stran stejně (s přimhouřením oka), známe mikrofony schopné efektivně snímat ze svou stran (osmičkové – viz. O) a pak celou paletu mikrofonů schopných vnímat z jednoho směru a omezit zvuk přicházející z těch ostatních. U nich označení směrovosti (typicky – od nejširšího k nejužšímu – subkardioida, kardioida, superkardioida, hyperkardioida, puška) označuje míru potlačení okolních ruchů a s ní související šířku předního citlivého laloku (čím směrovější mikrofon tím více je náročný na správné a neměnné umístění). Při přemýšlení o směrovosti je ovšem třeba si uvědomit, že šedá je teorie a barevný je svět a tak například údaje o hluchých směrech (null points – úhel, ze kterého mikrofon teoreticky neslyší) je u mikrofonů s nucenou směrovostí do velké míry závislý na kmitočtu a udávaná jednočíselná hodnota platí pro součet napříč spektrem, takže mnohem víc napoví pohled na polární graf směrovosti.

SMPTE
Původně americká, nyní již nadnárodní, organizace (Society of Motion Picture and Television Engineers) zabývající se standardizací formátů v audiovizuální technice. Jedním z nejznámějších standardů je standard časového synchronizačního kódu (SMPTE timecode), takže se s touto zkratkou můžete setkat také v tomto významu.

SNG (Satellite News Gathering) slangově „esenžák“
Malý přenosový vůz pro satelitní spojení s TV centrem (studio, vysílací pracoviště) z odlehlých míst. Bývá vybaven základní obrazovou a zvukovou režií a umožňuje odbavení signálu z jedné nebo několika málo kamer, většinou pro zpravodajství. Používá se i pro přenos signálu z velkých přenosových vozů

SOLO, AFL/PFL, nebo-li ČUCHÁK
Tlačítko SOLO na mixážním pultě slouží pro příposlech signálu z vybraného kanálu a to buď přes sluchátka, nebo přes monitorovací poslechový systém (SOLO IN PLACE). Na toto tlačítko je obdykle navázán také hlavní metr pultu (za standardního režimu výstupní) a po stisknutí tohoto tlačítka na své podrobné stupnici zobrazuje úroveň signálu „vy-SOLO-vaného“  kanálu.

Značky AFL nebo PFL u funkce SOLO (někdy dokonce bývají tlačítka čucháku označena jen touto značkou) nám říkají zda posloucháme před, nebo za faderem kanálu. Pokud PFL (PRE-Fader-Listen) poslech a metry fungují bez ohledu na nastavení kanálového faderu, pokud AFL (AFTER-Fader-Listen) uslišíme/změříme tolik signálu, kolik nám vyjetí faderu dovolí (čili neuslyšíme nic, pokud máme fader na úplně dole).

SPEAKERMANAGEMENT
Speciální druh signálového procesoru (DSP), který se používá k optimalizaci signálů, kterými jsou buzeny zesilovače a následně reprobedny. Právě s jeho pomocí je dobrý systémák schopen doladit celkový zvuk systému tak, aby na sebe jednotlivé komponenty ozvučení vhodně navazovaly a aby celkový zvuk byl podle představ mistra zvuku na FOH a přitom bezpečný pro všechny zúčastněné (především pak jednotlivé reproduktory v bednách). Speakermanagement mu k této práci nabízí celou paletu nástrojů od zpožďovaček, regulátorů dílčí i clustrové hlasitosti, přes sadu pokročilých filtrů až po FIR optimalizaci a ochranné prvky jako je peak či termální limiter.

SPEAKON
Standardizovaný konektor s pojistkou pro připojení výkonu ze zesilovače do reprobeden. V panelové verzi jej najdete na přístrojích (zesilovač, amprack – výkonový vozejk, připojovací panel, bedny), v kabelové pak na… kabelech. SPEAKONy se vyrábějí dvoupólové, čtyřpólové a osmipólové verzi. Termíne, SPEAKONOVKA označujeme kabel osazený příslušnými konektory typu SPEAKON (nejčastěji NL4).

SPLITTER, česky ROZBOČOVÁK
Rozbočení čehokoliv do více kopií téhož. Nejčastěji to bývá mikrofonní signál, který je potřeba rozbočit například do dvou mixů, nebo signál ze společné přijímací antény (respektive antén, protože dnes již míváme všechny přijímače diverzitní), který se po rozdělení splitterem posílá do jednotlivých přijímačů.

SPOT MIKROFONY, SPOTY
Víceméně kontaktní mikrofony určené jako doplňující k celkovému zvuku snímanému hlavní dvojicí (A-B) či trojicí (Decca Tree) mikrofonů. Zpravidla se jimi osazují tišší sekce orchestru (například dřeva) či tišší či vzdálenější nástroje (harfa, tympán aj.)

STACKOVAT, STACK, GROUNDSTACK
Sloveso „stackovat“ znamená „VRŠIT“, takže si už asi dokážete představit o co se jedná. Hromadu beden buď můžeme pověsit na rigging (závěs), nebo navršit po obou stranách pódia (samozřejmě podle pravidel systemdesignu), nebo-li „VYSTACKOVAT na sebe“. Taková hromada se pak nazývá STACK (stojí-li na zemi tak GROUNDSTACK), stejně říkáme dvojici (či více) kytarových reprobeden na sebe navršených.

STAGEBOX
Přípojný konektorový panel pohozený na straně jeviště či vestavěný do zdi (wallbox). Stagebox obvykle slouží jako rozhraní pro párák (viz. písmeno P) a připojujeme do něj všechny mikrofony a linky co jich na scéně máme, ale nejen to: často je (zejména v pevných instalacích kulturáků, divadel a multifunkčních sálů) vybaven také dalšími typy přípojů jako jsou datové CAT5 (ať už je použijete na cokoliv), COAX 75 ohm (obvykle MADI),  komerční HDMI či kompozitní obrazové RGBY. Termín STAGEBOX převzaly i digitální přístroje tvořící rozhraní mezi mikrofony a digitálním zvukovým systémem, o tom ale více v heslu DIGITÁLNÍ STAGEBOX.

STAGEMANAGER
Nejdůležitější člověk, kterého můžete na stage potkat. Má na hrbu vše co se týká plynulého chodu koncertu, hlídání harmonogramu, techniky, bedňáky, šatny, kadibudky, keťas (viz. písmeno K), prostě všechno. Pokud přijedete jako kapelní zvukař se svými svěřenci je to právě stagemanager, který vám podá nejvíc informací a právě u něj je největší šance, že budou relevantní.

STATIV, STOJAN, KLACEKSTAND (čti „stend“) po staru též ŠTENDR
Prostě stativ… ať už na mikrofon, na reprobednu (lidově řečený „KLACEK“), nebo i na světla. Mikrofonní stativy dále rozlišujeme na rovné (nemají rameno – anglicky „streight“), vysoké šibenice (mají rameno – anglicky „boom stand“), nízké šibenice (někdy zvané „kopákové“ či anglicky „short boom“) a rovné s kulatou podstavou pro sólistu (Freddie). Málo kdo to ví, ale u většiny stativů renomovaných značek lze rameno odšroubovat a použít šibenici jako rovný stativ s klasickým mikrofonním závitem.

SVĚTLUŠKA, LAMPIČKÁŘ
Osvětlovač, tedy člověk, který se stará o to, aby byl umělec fialový jen tehdy když má přijít smutná píseň a žlutočervené verliby se zelenými hvězdičkami tančily jen když hrajou regge. Výhodou pro zvukaře je, že osvětlovač má také pult, a tak si jej diváci často pletou se zvukařem (zvlášť v jeho nepřítomnosti) a chodí mu sdělovat připomínky ke zvuku, či písničky na přání. Dlužno dodat, že světluška tyto připomínky samozřejmě svědomitě řeší okázalým vyjetím faderu s gobem iluzorní rotující spirály, takže stěžovatel oblouzněně odchází ke stánku merchem.

SUBWOOFER (čti „sabvůfr“)
Basová bedna

SUB ARRAY (čti „sab erej“)
Chytře vymyšlená (zpravidla systémákem) sestava basových beden tak, aby pokrytí poslechového prostoru basovým spektrem zvuku bylo co možná nevhodnější vzhledem k prostorovým a technickým dispozicím a také k účelu ozvučení. Zpravidla se využívají různé techniky techniky posunutí fáze a fyzického posunutí jednotlivých zdrojů zvuku tak, aby docházelo ke kýženému efektu. Tím nejčastěji bývá omezení množství zvukové energie v basech  směrem ke scéně (předchází riziku vzniku zpětné vazby, dunění a přeslechu obecně), nebo směrování energie na určité místo. Mezi takové osvědčené sestavy patří GRADIENT SUB ARRAY, DELTA ARRAY, nebo END-FIRE Jejich detailní popis je mimo záměr tohoto slovníčku, ovšem studijních materiálů na toto téma je již k dispozici poměrně dost – začít můžete třeba poměrně jednoduchým popisem principů zde, případně můžete navštívit některý ze specializovaných seminářů zabývajících se system-designem či akustickým měřením.

SUFLÉR (z francouzského „souffleur“), slovensky ŠEPKÁR
Nápověda… teda ne jen tak nějaká nápověda, ale ten nápověda (nebo vlastně i ta ta nápověda, pokud dělá sufléra žena). Prostě člověk, který nahozenou replikou včas zachrání tonoucího herce, který díky oknu ztrácí text pod nohama. Specifickým druhem nápovědy zapomětlivému herci je použití „ucha“, tedy miniaturní ho mikrosluchátka, které je tak malé, že se hravě skryje v uchu a není vidět ani v detailním záběru. Tímto sluchátkem je pak možné herce ovládat aniž by bylo nutné na něj křičet z portálu či nápovědní budky a nebýt při tom viděn.

SUPERKARDIOIDA, SUPERKARDIOIDNÍ
Směrovost superkardioidní znamená snímání zvuku v ose versus zvuku mimo osu v poměru 5:3 a hluché směry na úhlech 127 a 233 stupňů od osy. Je směrovější než kardioida (odfiltruje víc okolního hluku), ale ne tak směrová jako hyperkardioida (čímž není tak náročná na umístění).

ŠKOPKY
Bicí sada obvykle připomínající sadu zahradních nádob

ŠUPNA
Málo které podstatné jméno vychází původně z citoslovce, ale „šupna“ je právě onou příslovečnou výjimkou. „Šupna“ je slangový výraz pro přenosnou nájezdovou rampu (zpravidla z/do dodávky či náklaďáku) a pokud zrovna nemáte auto s hydraulickým čelem dokáže šupna bedňákům ušetřit spoustu zvedání a tím i času.

STARQUAD
Jde o speciálním konstrukci mikrofonního kabelu postavené na dvou párech signálových žil uložených protilehle a zapojených paralelně (ano, kabel tak má 4 žíly a stínění, obvykle barevně označené). Výhodou této konstukce je stabilnější chování kabelu v ohybech.

STEM (čti „stem“), SUBMIX (čti „sabmix“) či FORMIX
Logická část zaznamenaných zvuků (například sekce hudebních nástrojů), smíchaná do jedné stereofonní stopy. Se „stemy“ se pak dá lépe pracovat při  finálních dokončovacích pracech na nahrávce (masteringu). Výraz SUBMIX se používá též ve vztahu k termínu PODSKUPINA (viz. P) kdy se jím označuje podskupinou procházející částečně smíchaný zvukový materiál.

STEREO
Způsob snímání na dva mikrofony (levý a pravý), souběžného zpracování a reprodukce záznamu na dvě příslušně umístěné reprobedny tak, aby ve výsledku vzniknul přední prostorový dojem. Protože celá řada nástrojů či přehrávačů už je navržena jako stereofonní (určena pro reprodukci dvěma bednami) jsou i mixážní pulty a další přístroje vybaveny stereofonními vstupy a signálovými cestami, které oba kanály (L-levý a R-pravý) zpracovávají souběžně. Známe tak stereofonní předzesilovače, stereofonní kanály na mixu, stereofonní ekvalizér a další procesory, stereofonní zesilovače a nakonec i stereofonní poslechový systém dvou beden.

STEREOFONNÍ BÁZE (stereobáze)
Maximální šířka předního prostorového dojmu při poslechu stereofonního zvukového snímku (nahrávky) na správně umístěnou dvojici reprobeden. Při procesu míchání (tj. de-facto zvukové kompozici) s toto šířkou a umístění jednotlivých nástrojů v ní, pracujeme pomocí ovladačů PAN/BAL na jednotlivých kanálech. Ačkoliv se názory různí a existují i speciální techniky, u kterých to zcela neplatí, při ozvučování bývá doporučováno zdaleka nevyužívat celou šířku stereobáze (s výjimkou návratů z prostorových či modlulačních zvukových efektů), jinak by docházelo k příliš velkým rozdílům mezi poslechovým vjemem levé poloviny a pravé poloviny posluchačů v publiku.

STOPY
Jednotlivé zvukové kanály (například se signálem z jednotlivých nástrojů) zaznamenány do nahrávacího zařízení či nahrávacího programu (DAW).

SYKAVKY
Syčivé hlásky s, z, š, č a jiné, které zejména u některých jedinců mohou být zdůrazněné, což ještě vynikne při použití studiového mikrofonu a snímání zblízka. Řešením takového problému je použití vhodnějšího mikrofonu (například páskového), použití tužky, či oprava v postprodukci pomocí de-esseru či v extrémním případě manuálně pomocí spektrálního editoru.

 

T

TALCKBACK, povelák
Mikrofon vyčleněný pro komunikaci zvukaře zpět na jeviště. Zpravidla jej najdete na FOH (viz písmeno F) a signál z něj je přes mix puštěný do muzikantských odposlechů tak, aby jim mohl zvukař patřičně nahlas sdělit vše, co má na srdci.

TAP tlačítko, nebo-li ŤAPÁTKO
Na efektových procesorech a mixpultech s vestavěnými efekty slouží tlačítko TAP k intuitivnímu nastavení tempa skladby poklepáváním do rytmu. Od tohoto „tapování“ se pak odvíjí nastavení časové domény efektu, například rychlost opakování DELAY (viz. D), nebo predelay REVERBu (viz. R). Málokterý digitální mixážní pult má pro tlačítko TAP přímo určený ovládací prvek, často je tak v nastavení pultu této funkci nejprve přiřadit některé z univerzálně přiřaditelných tlačítek.

TAPE
U studiových pultů návrat signálu ze záznamového zařízení

Thru
Výstup signálu, jednoduše bez dalšího zpracování odbočený ze vtupu zařízení. Takto označené konektory najdete například na DI boxech kde je tudy možné odbočit signál do nástrojového komba, THRU se používá ale i v digitálním světě MIDI nástrojů pro přeposlání příchozích MIDI dat do dalších MIDI zařízení (viz Daisychain).

TIMECODE (čti tajmkód), TC
Digitální signál neustále dokolečka opakující údaj o čase tak, aby se všechna na něj připojená zařízení uměla synchrolizovat ke společné práci. Formátů timecodu je několik druhů podle organizace, která jej standardizovala, nebo platformy, ze které se vyvinul. Nejčastěji používané formáty jsou SMPTE – LTC (podélný či lineární časový kód) a MTC (Midi Time Code)

TRAFO
Transformátor, tedy elektrické zařízení, které umožňuje přenášet elektrickou energii z jednoho obvodu do druhého pomocí elektromagnetické indukce. ve zvukařském světě se používá jednak jako součást napájení přístrojů (napájecí trafo, adaptér, trafo pro převod napětí např. z 230V na 110V) a jako součást signálové cesty v některých přístrojích (DI-BOXy, oddělováky, vstupní obvody předzesilovačů, výstupní obvody kytarových zesilovačů a jiných).

TREMOLO
Zvukový efekt, při kterém dochází k oscilaci hlasitosti efektovaného nástroje (rychlost oscilace řídícího LFO se dá zpravidla měnit příslušným ovládacím prvkem).

TRESTNÝ POSLECH, nebo-li TRESTŇÁK
Záznam z posledního vystoupení kapely, který se často poslouchá cestou domů aby se vědělo, kdo zahrál co falešně a komu v refrénu spadnul řemen. V dnešní mobilové době obstarávají trestňáky především známí muzikantů na akci zúčastněných, které v průběhu zpáteční cesty posílají na socky a by je kapela mohla studovat a hodnotit, jestli na z 60m mobilem pořízeném záznamu není málo basy a moc mlaskavý kopák. Po takto provedené analýze následuje obvykle mycí linka (viz. písmeno M).

TRUE CONDENSER mikrofon
Mikrofonní vložky TRUE CONDENSER používají k polarizaci externí stejnosměrné napětí (proto zpravidla potřebují phantomové napájení plných +48V s tolerancí +/-4V nebo externí zdroj). Tím mají zajištěny (zejména prosti svým elektretovým kolegům – viz. E) stabilní parametry prakticky po neomezenou dobu životnosti mikrofonu bez rizika změny citlivosti s věkem mikrofonu.

TRUSS, nebo-li HLINÍK
Príhradová konstrukce ze které je postavená STAGE a prakticky všechno co s ní souvisí.

TUŽKA
Mikrofon doutníkového tvaru, až na výjimky malomembránový (nejčastěji kondenzátorový, výjimkou ale nejsou ani dynamické tužky). Osa citlivosti takového mikrofonu se (opět až na šedé výjimky) zpravidla shoduje s osou těla mikrofonu (angličtina pro to má výraz „front address microphone“ – mikrofon slyšící zepředu).

 

U

Unity (gain)
Stav kdy se něco na vstupu rovná témuž na výstupu. U přístrojů to může být „Unity gain“ signálu (tj. když amplituda signálu na výstupu zůstane stejná jako na byla vstupu), u mixážního pultu to může být nastavení GAINů tak, aby fadery (viz písmeno F) ve výchozí pozici byly na stejných hodnotách (Fader unity mix).

Unbalanced, Unbal, nesymetricky
Nesymetrické vedení signálu dvěma vodiči kde jeden představuje signál a druhý referenční zem a zároveň stínění (opletením, fólií apod.). Nesymetrická vedení jsou o poznání náchylnější k rušení, a tak je vhodné používat nesymetrická vedení na co možná nejkratší vzdálenost a jimi přepravovat co možná nejsilnější signál (linkový).

 

V

VCA (Voltage Controlled Amplifier), VCA podskupina, VCA group
Přeneseně způsob homadného ovládání kanálových faderů jednám společným faderem (podobně jako by to byla podskupina). Tento způsob používá snímání hodnoty společného faderu kterou ovlivňuje společně nastavení zesílení obvodů každého z ovládaných kanálů (proto VCA – v kanálech jsou použity napěťově řízené zesilovače). Digitální analogií VCA jsou DCA, které mají funkci totožnou, jen je proces realizován na digitální úrovni v rámci DSP mixu. Mimochodem, VCA obvod najdete také jako aktivní prvek u některých analogových kompresorů (viz. písmeno K)

VELKOMEMBRÁNA
Jeden z nejvágnějších a přitom z odborníky nejčastěji používaných termínů vůbec. Protože navzdory všem poučkám prý na velikosti záleží (fyzikálním poučkám, myslím), odkazuje tento termín na velikost membrány mikrofonu. Zvukařská dogmata říkají, že „velkomembrány“ hrají jinak než „malomembrány“, ovšem nikdo  z těch, kteří to tvrdí, už ale netuší, kde je ta skutečná hranice a vnímají ji spíše pocitově, než racionálně. Nedalo mi to spát a pustil jsem se do překvapivě dlouhého intenzivního pátrání abych dlouhými diskusemi se zahraničními tvůrci jakoževelkomembránových mikrofonů zjistil následující opatrné tvrzení: za malomembránový mikrofon je považovaný ten, jehož vložka má průměr do 1″ (2,54cm). Analogicky (a teď se dostáváme k meritu věci) termínem „velkomembránový mikrofon“ můžeme označit ten, který má průměr vložky 1″ a víc. Zda se počítá jen průměr samotné membrány (tj. plochy, která efektivně kmitá), či zda jde o průměr vložky i s přídržnou podložkou a přírubou, už jsem neměl to srdce dále vyzvídat.

VU metr
Měřidlo úrovně signálu zobrazující hodnoty s integračním časem 300ms. Tento způsob měření nejlépe odpovídá vnímání lidského ucham neposkytuje však informaci o případných krátkých signálových špičkách (jako peakmeter – PPM).

VLOŽKA
Mikrofonní vložka je snímací element umístěný uvnitř mikrofonu, který převádí akustickou energii na energii elektrickou (signál). Prostě je to takový malý skřítek, který slyší váš zpěv a podle toho nakreslí kmitající křivku elektrického napětí, které se pak pošle do mixu a do beden. Mikrofonní vložky pracují na několika různých principech, nejznámější jsou kondenzátorový, páskový a dynamický (uhlíkový je dávno zapomenutý a elektrostatický se zatím nepovedlo uvést do praxe).

VIDEOT, někdy též VIDIOT
Slangový výraz pro obsluhu videoprodukce (kamery, střižna, distribuce, LED stěna, streaming atd.). Jakkoliv by se mohlo toto označení zdát pejorativní, videoti si na něj již dávno zvykli a nijak si to neberou (však oni to hlukařům a lampičkářům často oplatí). Nebo jo?

VIRBL, SNARE DRUM, šroťák, rachťák, céčko
Bubenické „čvacht“, tedy snad nejzásadnější (a taky vedle plechů nejhlasitější) buben v bicí sadě (baterce). Virbl poznáte podle toho, že jako jediný z celé sady je opatřen struněním, tedy sadou pružin na spodní bláně bubnu (ta se dá v případě potřeby povolit aby vás bubeník dokázal na chvíli zmást). K virblu se, coby k nejhlasitějšímu zdroji zvuku na jevišti, obvykle  fázují mikrofony celé bicí sady a často také zpožďuje PA systém.

VERCAJK, VERKY
Slovo pochází patrně z německého „das Werkzeug“ a znamená v obou případech nářadí, které potřebujeme k dané práci. Vercajk pro vyčištění XLR pak bude jiný, než vercajk pro zatlučení rakety (viz. R), takže když po vás někdo bude chtít „podat vercajk“ podívejte se nejprve co dělá za práci.

VYKREJVKY
Menší pomocné bedny, které doplňují chybějící části zvukového spektra (obvykle výšky) na místa, kam je nedohraje hlavní ozvučovací systém. Použití vykrejvek má svá pravidla (volbu bedny, umístění, hlasitost, zpoždění, barvu) a nastavení, což každý systémák (viz. S) dobře ví a především umí změřit. Podle designu a následného měření pak optimalizuje nastavení vykrejvek tak, aby se vhodným způsobem pojily se zvukem hlavního systému.

VÝKON, VÝKONOVKA
Část PA systému zajišťující zesílení signálu z pultu a jeho poslání do reprobeden: zesilovače a příslušné výkonové kabely

 

W

WASHe
Nějaké osvětlovačské udělátko (světlo) – víc vědět nepotřebujete (světlušky, pomozte mi, doplním)

Windchutz, Winfschield, nebo pěkně česky Winčuce
Zpravidla pěnový (molitoanový) návlek na mikrofon, který má za úkol zabránit průniku větru a vzduchu z retnic na membránu mikrofonu.

Wah-Wah
Nástrojový (často kytarový) efekt využívající přelaďovaného pásmového filtru, spojitě ovládaného nožním pedálem.

WINGy
Část trussu (hliníkové konstrukce) přečnívající po obou stranách přední hrany střechy pódia, na kterou se věší PA systém.

WORDCLOCK (čti „wordklok“), WC, HODINY
Synchronizační signál sloužící k propojení všech studiových (a někdy i koncertních) digitálních zařízení na stejnou časovou základnu. Z WC generátoru se distribuuje pomocí koaxiálního kabelu 75 ohm systémem s hvězdicovitou topologií a není možné jej řetězit.

 

X

XLR, iXeLeRko, po staru Cannon 
Třínožový párový konektor s pojistkou, hojně používaný na propojení symetrického signálu mezi jednotlivými částmi zvukové aparatury. Použití XLR začíná zpravidla už u mikrofonu a DI boxů, které jsou symetrickými XLR(F)-XLR(M) propojeny do stageboxu (viz písmeno S) a dále stejnými symetrickými propoji do mixu, zvukových procesorů a zesilovačů (v případě analogového systému, jinak jsou propoje ze stageboxu dál nahrazeny vícekanálovým digitálním přenosem).

XLRM / XLRF

Protože XLR konektory (ano, mikrofonní  konektory, nebo-li cannony) jsou párové (mají maminku a tatínka) napsat pouze XLR nestačí. Abychom rozlišili pohlaví konektoru dopíšeme na konce ještě F pro samici (F – female) a M pro samce (M – male) aby bylo jasno. Pokud máte problém si pamatovat jaký konektor je kde stačí si uvědomit, že v mikrofonu, odkud teče signál, je tatínek XLRM a tedy na kabelu musí být maminka (XLRF) aby signál přijala (začínám se červenat).

X-Y
Koincidentní stereofonní mikrofonní technika, využívající dvojici směrových mikrofonů, umístěných na tomtéž místě a s osami vzájemně posunutými o 90+ stupňů. Výhodou tohoto přístupu je absolutní monokompatibilita.

 

Y

Y-kabel, nebo-li kalhotky
Rozbočovací či naopak slučovací kabel, zpravidla symetrický, osazený XLR (viz písmeno X). Ačkoliv takovéto přímé rozbočení není bez rizika zkušený zvukař ví kdy jej může použít a sloučit si tak například zvuk z dvou mikrofonů do jednoho vstupu, či naopak rozbočit jeden signálový výstup ve dví. Na digitální doméně lze vstupní kalhotky (rozbočení) udělat velice jednoduše prostým nasměrováním stejného zdroje signálu do dvou vstupních kanálů mixu.

YDIF
Formát rozšiřujících karet pro digitální mixy firmy Yamaha

 

Z

ZÁVĚS (mikrofonní)
Společný držák pro dvojici (hrazdička), trojici (viz. písmeno D – Decca) či pětici mikrofonů, zavěšený nad jevištěm pro potřeby nahrávání. Polohu mikrofonní ho závěsu bývá možné pomocí lanek v malých intencích upravovat tak, aby pozice mikrofonů co možná nejlépe vyhovovala potřebám nahrávání. Movitější koncertní sály se známostmi na Masarykově nábřeží dokonce mohou mít pojezd závěsu ovládaný elektronicky z palubky žigulíku.

Zero Latency Monitoring
Funkce zvukových karet kdy je možné zapnout/ovládat příposlech signálu ze vstupu napřímo, tedy bez zpoždění (latence) způsobené převodníky a DSP zpracováním.

ŽELEZA, nebo-li MRTVÁ TETA
Case na bubenický hardware, obvykle těžký jak stokilová dáma

Z
Označení impedance (viz písmeno I). Značka Hi-Z pak znamená vysokou impedanci, tedy (je-li u konektoru) vysokoimpedanční vstup (viz DI-BOXy).

ZEMNÍ SMYČKA – GROUND LOOP
Zemní smyčka vzniká jako vícenásobné elektrické propojení zemí mezi dvěma nebo více přístroji. Obvykle je toto propojení tvořeno buď zemnícími vodiči (přívodních a/nebo signálových kabelů) či fyzickým kontaktem kovových skříní přístrojů navzájem (například když jsou zašroubovány ve stejné racku). Procházející rušivé proudy se pak v signálu (a následně ve zvuku) projeví jako nepříjemný brum na kmitočtu 50Hz (v USA 60Hz) a jeho harmonických. Řešení tohoto problému se snadno píše, ale složitě hledá a realizuje: stačí přerušit jedno takové propojení (například k tomu určeným DI-BOXem či izolačním síťovým transformátorem) a zemní smyčka zmizí. V praxi ale nebývá vždy snadné takové „vedlejší“ propojení najít a tak to může být pro analytické myšlení zábava na dlouhé zimní večery. PS: NIKDY neodpojujte zemnící vodič od napájecího přívodu, je-li Vám život milý!

ZESILOVAČ, ZESÍK, ZESÁK, KONEC, KONCÁK, SILIČ, ZOSILŇOVAČ (na Slovensku), WZMACNIAC (v Polsku), KAMNA (v Milevsku), AMP, POWERAMP (vyslovuj se světáckým výrazem jako „pavrémp“)
Asi to tak nějak tušíte, ale zesilovač je elektronické zařízení, které dokáže slabý vstupní signál (respektive jeho amplitudu) zvětšit a bezezměn na jiných vlastnostech signálu (teoreticky) poslat dál například do obrovského reproduktoru, který se tímto rozehraje. Zesilovačů známe několik druhů a podle principu funkce rozdělujeme je do tříd (Class) jako ve škole, přičemž nejpoužívanější ve zvukařině jsou: A, AB, D a H (někteří výrobci si snaží vybájit vlastní třídu, aby je nešlo srovnávat s ostaními, o těch ale za trest pomlčme). Nebudeme si tu popisovat vlastnosti jednotlivých tříd (případně najdete na Wikipedii), zmiň ale jen, že Class AB a Class H jsou analogové, kdežto jako Class D zpravidla označujeme digitální koncové zesilovače.

ZPĚTNÁ VAZBA, nebo-li FEEDBACK
Uííííí…!“, tak zní akustická zpětná vazba, která je jedním z největších strašáků hlavně při ozvučování. Vzniká navázáním výstupu zesilovače na vstup (jakoukoliv cestou, ať už akustickou, nebo elektrickou), přičemž takto vyslaná energie v této smyčce koluje do zblbnutí. Zesilovač pak energii ještě zesiluje do doby, než mu dojde pára (výkon zdroje) a tím pádem už nemá kam dál zesilovat (čímž dojde ke zkreslením, což je zlá, nepěkná věc). N praxi se s tímto jevem nejčastěji potkáváme na scéně kdy mikrofon kromě zpěváka „slyší“ i reprodukovaný zvuk z odposlechu (viz. O), ten dál technika přes pult a zesilovač dále zesiluje a opět reprodukuje do stejného odposlechu, čímž se kruh uzavírá a vazba se točí do nekonečna (respekive do limitace, případně do zničení některých komponent, nejčastěji reproduktorů odposlechu – pokud tedy zvukař včas nezasáhne). Existuje několik účinných způsobů jak zpětnou vazbu potlačit, například směrovější mikrofon, vhodnější rozestavení odposlechů a podobně, ovšem jejich detailní popis je mimo možnosti tohoto slovníčku (pokud vás to zajímá blíž nechte si vše vysvětlit a předvést na přednáškách naší Zvukařské školy).

Slovo „feedback“ má ale další významy. V původním elektrotechnickém významu znamená zavedení části výstupního signálu z operačního zesilovače zpět na vstup a slouží k potlačení zkreslení zesilovače, v korporátním významu zase znamená zprávu se zhodnocením nějaké události (třeba korporátního eventu). Tak daleko bychom se tu ale pouštět neměli, zůstaňme na poli zvukařiny.

Zvukovka
Zvuková zkouška, nebo-li „zvukovka“ je část přípravy koncertu mezi „linecheckem“ (viz. písmeno L) a otevřením sálu (viz. heslo „Dveře“). Měla by probíhat ještě bez publika a jde v ní o vyzkoušení jednotlivých nástrojů, případné úpravy jejich zvuku a nastavení hlasitosti do odposlechů či IEM sluchátek tak, aby už na začátek koncertu byli všichni a plně se mohli věnovat umění. Bohužel často se na zvukovce muzikanti často natolik „šetří“ (hrají a zpívají jen tak napůl) že se na začátek koncertu hlasitosti natolik změní, že je potřeba všechno nastavení úplně předělat… samozřejmě již  před publikem. Zkušenější muzikanti pak při hraní a mezi písničkami předvádějí festival rádoby nenápadného mávání v naději, že je zvukař zahlédne a poupraví co je třeba (zkušený zvukař skutečně na začátku koncertu pokukuje po zpěvačkách a sem tam i po ostatních). Nezkušení muzikanti pak úkolují zvukaře v pauzách mezi skladbami, nebo prostě trpí a po koncertě si stěžují ostatním v šatně že zvukař je debil.

 

1,2,3,4,5,6,7,8,9,0, tedy číslovky

+48V
je značka pro tzv. Phantomové napájení. Na rozdíl od dynamických, kondenzátorové mikrofony zpravidla vyžadují pro správnou funkci svých obvodů a polarizaci vložky externí napájení stejnosměrným napětím. Aby nebylo nutné používat externí napájecí zdroj bylo vymyšleno napájení napětím 48V, které je chytrým způsobem distribuováno z mixážního pultu přímo po mikrofonním kabelu. Nebojte, pokud máte správně (symetricky) zapojené mikrofonní kabely a nepoužíváte někde v signálové cestě jackové či bantamové přepojovače, nemůže se nic stát.

1U, 1HU, 1RU
Normovaná velikost přístrojového modulu (Rack Unit) do racku (viz. R) o rozměrech V x Š 4,55 x 48,3 cm (1,75″ x 19″). V praxi u vyšších přístrojů používáme násobky výšky či podíly šířky, známe tak přístroje 2U, 3U, case 8U a podobně, ale také například zvukovky či přijímače bezdrátů o velikosti 1/2U (tedy šířky 24,1cm)

2TK
Zkratka „two track“, tedy vstup pro dvoustopý přehrávač (CD, MD, počítač, tablet, iNěco i iNěcojinýho) na mixážním pultu. Většinou má tento vstup pramalou či žádnou výbavu, obvykle jen ovladač hlasitosti.

360 stupňů
Právě tolik má jedna perioda harmonického signálu


Doslov

Závěrem mi ještě jednou dovolte Vám připomenout, že tento slovníček rozhodně není úplný a s rychlým rozvojem oboru nejspíš nikdy nebude. To znamená, že pokud objevíte termín, který zde není a měl by být, kterému nerozumíte či který vám není zcela jasný, napište jej dole do komentářů a pokusíme jej vysvětlit a zařadit.

Poděkování

Není na světě člověk, který by zvládnul všechno sám, a tak i tady předpokládám částečnou pomoc od mnoha kolegů ať už s navrhováním vhodných termínů pro tento zvukařský slovníček, či s jejich vysvětlením. V této části na samý konec mi tedy dovolte poděkování všem, kdož přispěli svými troškami „do mlýna“. Za tento seznam zvukařského výraziva tedy děkujeme především těmto přátelům:

Sylva Jablonská a Jana Urbánková, Tom Duda (který mi laskavě dovolil vykrást a rozšířit jeho slovníček), Jan Zaza Zázvůrek (další autor, kterého jsem s jeho svolením částečně vykradl), dále pak Radim Lapčík, Libor Fiedler, Vlado Tanečka, Filip Maňhal, Michael Novák, Kotěnočkin, Rusakov …a další.

Další materiály jinde

Slovníček jsem stále nikde nenašel, zato mi bylo doporučeno několik materiálů k tématu, které stojí za přečtení, tak se tu o ně s vámi podělím:

Kakaxova Zvukopedie od včelek z 3bees

Zazův Anglicko-Český překladový slovník pro zvukaře

 

.

Napsat komentář